Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 11/08/17

Anmeldelse: Bastards

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • Bastards på Axeltorv Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

    Bastards på Axeltorv

    Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
  • Bastards på Axeltorv Foto: Niels Ahlmann OlesenBastards på Axeltorv Foto: Niels Ahlmann Olesen
  12  

Axeltorv er ikke ligefrem en ende af byen, som man normalt forbinder med gastronomi. Medmindre man vil på Jensens Bøfhus eller kineserrestaurant, må man tage til takke med mørdbradgryde med cocktailpølser.

Turisterne, danske som udenlandske, går i stimer her, og tjenerne cirkler rundt som hajer uden for restauranterne for at score det nemme bytte. Min tilstedeværelse i dette uvante farvand skyldtes, at det var kommet mig for øre, at et par kokke, Mathias Silberbauer og Patrick Morell fra blandt andet Relæ og Manfreds har slået sig ned på det gamle Renés Kitchen, som samtidig har taget navneforandring til Bastards.  

Bastards på Axeltorv Foto: Niels Ahlmann Olesen

Umiddelbart begyndte aftenen knapt så godt. Det var desværre for blæsende til at spise ude på torvet, så vi rykkede ind i det klubagtige interiør med sorte vægge, bare lys-
pærer og pre-clubbing musik i højtalerne – ikke lige mit habitat.

Hemmelig menu

Det er muligt at gå á la carte i det lille kort, som tæller tre forretter, tre hovedretter og to desserter. Tre retter efter eget valg koster 345 kr. Vælger man derimod fem eller syv retters menu, er det kokken, som bestemmer. Vi spurgte tjeneren, hvad de store menuer indeholdt, men det ville han ikke oplyse med det argument, at det skifter dagligt efter kokkenes humør og tilgangen af varer – det samme gjaldt de ledsagende vinmenuer: total mørkelægning. Dårlig service er, hvad jeg vil kalde det – kokkene må jo vide, hvad de har gang i i gryden og i køleskabet. Eftersom jeg ikke er vild med at bestille en stor og trods alt ikke gratis menu uden at vide det mindste om indholdet, foretrak vi at gå á la carte.

Maden viste sig dog heldigvis at være glimrende. Jeg fik først en meget Mandfreds-agtig ret bestående af et flot pocheret æg med friske hestebønner belagt med papirtynde skiver lardo (lufttørret spæk), sprøde brødcroutoner og bitre salatblade. Min ledsager fik tre ruller af tyndskåret skoleagurk fyldt med lækkert krabbekød og koriandermayo sejlende i en kold agurkesuppe krydret med padronpeber og friske
korianderfrø fra det økologiske gartneri Spireriget i Smørum. En meget fin og læskende ret med et fint parfumeret udtryk.

Vinmæssigt er Bastards knapt så godt kørende. Kortet er småkedeligt – der er en side med overskriften »naturvine«, men den pinot grigio fra Weinberg i Dolomiterne (525 kr.), som vi bestilte, ville jeg ikke have kaldt »natur« – det var en pæn og rar vin uden at være ophidsende.

Læskende sommermad

Vi delte kortets tredje forret, en velanrettet salat-agtig servering af konfiteret kyllingekød med glaskål, grønne jordbær og tyndtskårne radiser. Køkkenet fortsatte de gode takter på hovedretterne, begge med veltilberedt fisk. Jeg fik en ordentlig fætter af en grillet havtaskehale, høj og saftig med glimrende tilbehør bestående af en velsmagende hummersauce og en fest af grøntsager: fennikel, agurk, dildpuré og diverse blomster. Endnu en læskende ret, præcis som man har brug for det om sommeren. Min ledsager fik skindstegt kulmule, hestebønner, en courgetterulle og en brændt/røget baba ganoush-agtig pure af aubergine – bestemt også herligt!

Bastards på Axeltorv Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Min dessert var en veldrejet pistaciecrème brûlée serveret med hindbær med pistacie-is, min ledsager fik en god, gedigen portion rødgrød serveret med fløde med hvid chokolade, hyldeblomst-is og små, sjove vinbær, som er en slags mellemting mellem hindbær og brombær, endnu en gang fra Spireriget i Smørum.

En bistro med fokus på grøntsager fra små, økologiske avlere er bestemt ikke lige, hvad man venter at finde her på det danske landbrugs – som man mest forbinder med svin og gylle – egen plads. Ikke desto mindre ligger Bastards køkken i mine øjne tæt på idealet for moderne dansk mad i mellemklassen. Vi sender således fire stjerner afsted trods det irriterende hemmelighedskræmmeri omkring menuerne.

Hvad: Bastards
Hvor: Axeltorv 6, Kbh. V. Tlf. 3315 8501.
Priser fra: Hovedret 195 kr. Treretters menu 345 kr.

AOK Tjenester