Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 16/12/11

Skibet er ladet med lystløgne og røverhistorier

  • Galathea-kroen. Foto: Michael BothagerGalathea-kroen. Foto: Michael Bothager
Det svirrer med røverhistorier om de eksotiske klenodier på væggene i Galathea Kroen, men der er ikke nogen denne aften i december, der kender deres historie – i hvert fald ikke den rigtige.

Det meste af gulvet er dækket af mørke, ægte tæpper, og flere steder hænger der også tæppestumper på væggene og ned fra dørkarme. I en ramme kan man gå på opdagelse i gamle cigaretpakker fra hele verden. Carmen, Lucky Strike, Tavern. I en anden hænger store sommerfugle vinge ved vinge.

Galathea Kroen i Rådhusstræde er en kombineret kultur- og tidslomme. I vindfanget bliver man mødt af ølfustager, som enten er blevet drukket eller venter på at blive det. For øl er uundgåeligt én af ingredienserne i Galathea Kroens opskrift. En opskrift, som gør den til et af de mere specielle og charmerende udskænkningssteder i det københavnske byliv.

En anden ingrediens kunne være zebraskindet på væggen.

Eller den bambusbeklædte bar. Eller opskriften på rijstaffel hjembragt fra Indonesien, som man ifølge en gæst smager allerede ude i vindfanget. Eller den 3.000 plader store jazz- og blues samling.

Gæsterne kommer for det hele. Der er ingen, der sidder alene på Galathea Kroen. Folk kommer i grupper. På både to, tre, syv og andre primtal. Aftenens to kvindelige bartendere er i striber og spragl, de kender ikke historierne om kroens tusind ting. Til gengæld er de ferme til at skænke øl og sidevogne op til gæsterne.

En gruppe med to rødhårede piger som centrum, lægger hårdt ud med Linie Akvavit og fadøl til at skylle ned med. Det er trods alt december. De sidder i et hjørne af kroen omgivet af dyreskind og dinglende instrumenter fra loftet.

Egentlig er kroen indrettet med ting fra den anden Galathea-ekspedition, som fra 1950 til 1952 sejlede Jorden rundt for at lave videnskabelige dybhavsundersøgelser og udbrede kendskabet til Danmark. Galathea Kroen er grundlagt i 1953 af Ole Reimann, der var messedreng og 19 år gammel, da Galathea 2 stævnede ud fra København.

Læs også: Bartender-dyst: Hvem laver byens bedste punch

Kroen er blevet erklæret både historisk og kulturel bevaringsværdig af Nationalmuseet på grund af indretningen. Men det er det de færreste af stedets gæster denne aften, der ved. Og de historier, man kan få om indretningen fra gæsterne, virker lidt flossede i kanterne.

I starten var Galathea Kroen mødested for gamle ekspeditionskammerater, der over en omgang indonesisk gryderet pyntet med varme krydderier og hakket frugt kunne udveksle gamle røverhistorier og minder. Der er ingen tvivl om, at der stadig bliver fortalt røverhistorier på Galathea Kroen, og at der endda kan blive smurt tykt på lyvemaden.

Men i dag er klientellet et andet end det, der først besøgte kroen i 1953. 
Kaptajnskasketter og tatoveringer af pigenavne fra hver en havn er erstattet med designerbriller, hanekam, studiekort og uldblazere med symmetriske lapper på albuerne.

»Jeg kommer her på grund af alle de mærkelige ting … og de billige øl,« siger Morten Olsen, der til dagligt er social- og sundhedshjælper, bor i Sengeløse og er iført et mørkt brillestel. Denne aften er han ude med de gamle fodbolddrenge fra Faxe Ladeplads til deres årlige julearrangement. De er egentlig også en musikforening, hvor de udveksler idéer, og i aften er de kommet frem til, at de måske skal til Roskilde Festival næste år, og at de i hvert fald skal se Mark Lanegan i Amager Bio til marts.

Beslutningspromillen er bare én af de høje promiller denne aften. Fodboldvennerne sidder med direkte havkig til en stor kano af træ, der hænger ned fra Galathea Kroens loft. Den er et par meter lang, men kan være let at overse på grund af det mørke træ og kroens dæmpede belysning.

Første (mulige) løgn
Morten Olsen er kommet på Galathea Kroen siden han flyttede til København i 1998. Og selvfølgelig kender han historien om kanoen. Første gang han var på Galathea Kroen, fik han den fortalt af en bartender, der var iført en Galathea-vest med en skildpadde som logo på ryggen.

Læs også: Hvornår er man rigtig københavner?

»Jeg har siden set ham danse på Mojo (Blues Bar, red.)« fortæller Morten Olsen. Kanoen er en katamaran-kano fra øen Samoa i Stillehavet. Normalt er en katamaran en betegnelse for et fartøj med to ens parallelle skrog, der er forbundet over vandlinjen. Morten Olsen peger op på kanoen og fortæller, at det er påhænget på kanoens side til at hænge redskaber på, der kategoriserer den som en katamaran-kano.

»Den har heller ingen køl, så den løber lettere i vandet. Den er konstrueret, så den kan transportere ting,« fortæller Morten Olsen kyndigt.

Anden (mulige) løgn
Ud fra kanoens stævn hænger, hvad der mest ligner en uro med små dukker af mennesker. Det er en drømmefanger, siger Morten Olsen prompte, da han bliver spurgt til den. »Den repræsenterer hver del af stammen. Krigeren, konen, børnene og dem der arbejder i marken. Så kan man have dem med sig, når man sejler ud,« mener Morten Olsen.

 

00.02 vælter Jonas Pagh, der er en af fodboldvennerne fra Faxe Ladeplads, sin gin og tonic på bordet, som drengene betegner som så skævt, at man kan blive søsyg af det. Men lige efter bliver Led Zeppelin lagt på pladespilleren. Jonas Pagh og Morten Olsen griner til hinanden og slår med knyttede næver knoerne sammen. »Det er så fedt,« siger Jonas Pagh.

En sand historie
Galathea 2 lagde fra Langeliniekajen i København den 15. oktober 1950 og lagde derfra kursen syd om Afrika. Efter cirka et halvt års sejlads gjorde ekspeditionen stop ved den indiske øgruppe Nicobarerne, som den første Galathea-ekspedition havde besøgt mere end 100 år tidligere.

Ekspeditionen sejlede videre og tilbragte to måneder i dybhavet omkring Indonesien, hvor det lykkedes videnskabsmændene ombord at rykke dybdegrænsen for liv med mere end 2,5 km. Man fandt 115 forskellige arter på mere end 6.000 meters dybde. Der blev sat knappenåle på kortet i Australien, på Hawaii og ved Panamakanalen, før Galathea 2 blev mødt af 20.000 mennesker på Langelinie 29. juni 1952.

Læs også: De 5 hyggelige steder at spise julefrokoster

118.000 km og 26 lande senere havde messedrengen Ole Reimann samlet nok souvenirs sammen til at fylde en hel kro. Men det ved som sagt de færreste. En mand med kasket ved dog godt, at tingene stammer fra »den gamle Galathea-ekspedition«, men ikke om det er nummer et, to eller tre.

En tysk turist fra Berlin besøger kroen for første gang, og han har »keine Ahnung«, hvorfor der står en udstoppet søpapegøje på en hylde, eller hvorfor lamperne i baren er overdækket af et slangeskind – som man kender det fra firmajulefrokoster, hvor et tyndt stykke rødt papir giver lysstofrørene et mere kærligt skær. »Jeg ved ikke en skid,« siger en fyr i blå trøje, da han bliver spurgt om kanoen, zebraskindet og slangeskindene.

Klokken 01.52 har selskabet med de to rødhårede piger tømt baren for Linie Akvavit. »Så skal jeg have fire whiskyer i stedet,« siger Majken Mac, der de fleste af døgnets timer læser sociologi på Københavns Universitet.

Tredje , fjerde, femte og sjette (mulige) løgn
På endevæggen hænger et udspændt skind fra et kattedyr. Det trænede øje vil nok kunne se, at det er resterne af en ge- eller leopard. På hver side af katten hænger to afrikanske masker, to haler, der engang har viftet fluer væk fra et andet stort dyr, og en flere meter lang slangeham.

Fra loftet hænger en stortromme. På museer er der ofte et lille skilt, der forklarer, hvad man kigger på. Der er ingen forklarende skilte til en eneste af de ting, der dekorerer Galathea Kroen. Men enkelte af gæsterne ved alt om alt.

Teis Starchild Hoffmann er teknisk designer, hans arme er dækket af farverige tatoveringer, der er dog ingen ankre eller andre klassiske sømandsstreger i sigte på huden. Han kommer på Galathea Kroen to-tre gange om ugen, og på trods af manglende maritime tatoveringer, har han historier til alt, hvad man peger på.

Stortrommen, der hænger ned fra loftet er hentet hjem fra Afrika. »Det er en stammehøvding, der har spillet på den,« fortæller Teis Starchild Hoffmann. Halerne på væggen er fra gnuer. Slangehammen er taget med hjem fra Sydamerika. Pegefingeren farer rundt på gulv og loft som en vildfaren kompasnål, og historierne kommer hurtigere end skidt fra en spæd-gnu.

Galathea Kroen stiller mange spørgsmål – mange flere end der bliver givet ærlige og redelige svar. For hvad er egentlig historien bag katamaran-kanoen, den udstoppede søpapegøje, trompeten i vinduet, schæferhunden af porcelæn? De har én historie denne aften, men det er højst sandsynligt, at deres historie bliver skrevet om ugen efter.

Hvad: Galathea Kroen
Hvor: Rådhusstræde 9, 1466 København K
Hvornår: Tirs-tors 18-?, fre-lør 18-05

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Air Jordan 6 Womens

Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident didn't happened earlier! I bookmarked it.
Air Jordan 6 Womens

 

Parajumpers Schroeder

you are truly a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you're doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a wonderful activity on this matter!
Parajumpers Schroeder

 

ボッテガヴェネタコピー

スーパーコピー時計(N級品)激安通販専門店
世界一流のスーパーコピーブランド時計の卸売と小売を行っております。
業界でも高い知名度と好評度を持っております。
弊社は進んでいる生産設備成熟な技術と研究部門を持っており、コピー時計のパーツは直接にメーカーから買い、それを組み合わせます。
主な取り扱いブランド:ロレックス時計コピー,パネライ時計コピー,ウブロ時計コピー,ブライトリング時計コピー,IWC時計コピー,
フランクミュラー時計コピー,カルティエ時計コピー,ベル&ロス時計コピー,オメガ時計コピー,ショパール時計コピー,コルム時計コピー,
パテックフィリップ時計コピー,ヴァシュロンコンスタンタン時計コピー,オーデマピゲ時計コピー,ブルカリ時計コピー品を扱っております。
他にも各種ブランドのスーパーコピー品多数、取り扱っております。
以上 宜しくお願い致します。(^0^)
広大な客を歓迎して買います!── (*^-^*)
■ホームページ上でのご注文は24時間受け付けております
ボッテガヴェネタコピー

 

Moncler Jackets Sale

There are some attention-grabbing cut-off dates in this article but I don't know if I see all of them heart to heart. There's some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as well
Moncler Jackets Sale

 

Skibet er ladet med lystløgne og røverhistorier - Natteliv | AOK

Have yoս ever considereԀ publishing an ebook or guest authoring on other
sites? I have a blog based uρоn on the same subjects you discuss and wߋuld love
to have you share some stories/information. I қnow my
visitors would vаlue your work. If you're even rеmotely interested,
feel free to shoot me an email.

Have a look at my ѡeb sitе: [url=https://b2stats.com/]narгate[/url]

 

Fitflops Sale Clearance UK

Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.
Fitflops Sale Clearance UK http://www.fitflopssaleclearanceuk.com

 
 

camiseta roja seleccion colombia fox sports

The allegation will come as a blow the Eurosceptic party which has worked hard to reshape a more inc
camiseta roja seleccion colombia fox sports http://www.salomeallas.es/photos/camiseta_roja_seleccion_colombia_fox_sp...

 

オロビアンコ かばん レディース

 

maglie calcio 2013 online

As far as I know there is no tradition. It probably depends on the family. A prime example is whethe
maglie calcio 2013 online http://www.amareravenna.it/img/maglie_calcio_2013_online_420505.html

 

パタゴニア キャンバス 斜め掛け

 
 

ダナー 防水オイルドレザー

 

canada goose suomi

He looked additional Chicago as compared to Liverpool one way or another, which developed experience when he smiled and told me your dog just been on the market for ones cracking open involving this initial event.. Kramer et ainsi al. At any rate, You will play with this idea. As you help make schemes in your son or daughter's foreseeable future, consider all of crucial calculates be certain that you're placing your man within harmless hands and wrists.
canada goose suomi http://www.pacifictrendlandscape.com/

 

ダナー コンバットハイカー ブログ

 
 

cheap moncler jackets

cheap moncler jackets http://www.monclerjackets.us

 

tb娱乐平台

我公司为您提供
tb娱乐平台 http://www.2bhvf.com/

 
 

camisas para interclasse

But we now have we've been so happy with this subject in our speed as well as our accuracy that we
camisas para interclasse

 
 

real madrid camiseta verde manga larga

FILE In this Jan. 6, 2014 file photo, Sen. The booties this season are sporty, with an edge, lots
real madrid camiseta verde manga larga

 

barcelona camisa oficial

So you want to rock this trend, go ahead and be ahead of the crowd. Follow these tips and you will n
barcelona camisa oficial

 

camiseta manchester united precio

"The electorate is going to be different and I think Democratic elected officials and candidates and
camiseta manchester united precio

 

http://ameblo.jp/cheaprolexwatches98/entry-11981796976.html

With the facial area of Breitling, they're keen on aeronautics, an airplane pilot with in excess of 6,000 work hours of traveling record. He is a strong of Breitling Navitimer.
replica panerai http://ameblo.jp/cheaprolexwatches98/entry-11981796976.html

 
 
 

天易棋牌

我公司为您提供
天易棋牌

 

camiseta original de portugal

Fernando by far was the most stylish individual I met. He was perched outside a jewelry boutique. We
camiseta original de portugal

 
 

denver broncos jerseys womens

As far as I know there is no tradition. It probably depends on the family. A prime example is whethe
denver broncos jerseys womens

 

デュベティカダウンジャケット メンズ

 

http://www.metropamollan.se/grafik/442.html

 

gucci shoes for womens

gucci shoes size 40
gucci shoes for womens

 

replique montre

For female, trend purses happen to be considered as essential add-ons and for males, beyond dilemma, chic watches are absolutely necessary. Renowned watches inscribed with Patek Philippe, Gong & Ross, You actually-Watercraft along with images are hugely sought after by men that make every effort to handle reasonable appears to be like. The type of internationally-regarded wrist watches, I have stated the most popular with men.
replique montre

 

louis vuitton bags

Multiple-point promotion has provided great chance for a myriad of people all over the world. As long as you're willing to create a network marketing strategy and stick to it, anyone should be able to experience success in the field. From the content directly below, research some fantastic tips on the best way to increase your odds of being successful in home business.
louis vuitton bags

 

http://www.papegojboet.se/layout/358.html

 

canada goose takki ale

Your dog appeared a lot more Chicago when compared to The uk almost magic like, which usually generated feeling while he mentioned your dog been available for the starting involved with his or her to begin with exposure.. Kramer et aussi 's. Nevertheless, I think you will play with this concept. After you produce options for ones son or daughter's long term future, choose all of the needed activities remember to be getting your ex straight into reliable hands and fingers.
canada goose takki ale

 

trucchi gta 5

hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..
trucchi gta 5

 

herve leger dress

Hello there all in discussion board.Now we're in this article to trade information's. magnificent to satisfy u all.
herve leger dress

 

peuterey italia giubbotto uomo

Quindi every everybody questo 猫 cos矛 gna io possa davvero completamente tirare indietro prepuzio within stato flaccido, massachusetts gna il glande poi piega leggermente during avanti. Sembra sempre occur ze il frenulo sul lato inferiore andel glande lo tira gi霉 rip-off my family, perch茅 猫 abbastanza tesa. premo celui-ci ner erezione prepuzio verso celui-ci basso, poi torna ancora mummy abbastanza pesante elizabeth scivola some sort of destra contingency plan ..
peuterey italia giubbotto uomo

 

louis vuitton bags ebay

15:Up to 30 Per day cours: About three itinéraires hors Abdur Razzak de in addition to. About 15:25 5 Above: HIT GRATUIT! d'autant plus SIX. Hamad Azam tranches en balle par-dessus new york clôture couverture supplémentaire. DEP dit l'origine plusieurs déchets provenant l'ordre de scuba websites nufactured puits dom gaz character, puis Halliburton transporté sans enregistrements p camionnage appropriés puis sans l'aide d'un transporteur nufactured déchets dangereux. DEP dit qu'il n'y aucune preuve lequel vos 252 offenses ont causé un préjudice au consumer voire à l'environnement, avec Halliburton a new signé 1 compli nufactured consentement, le 7 février ..
louis vuitton bags ebay

 

hogan interactive catalogo

Tessuto adiposo bruno deliver mammiferi, l . a . produzione di calore da riserve di grasso every essere bruciato. Are generally capacit脿 tremando libera , cio猫 senza lavoro muscolare for every essere inside in grado di mantenere alte warmth andel corpo, ha giocato un ruolo evolutivo significativo sia each chicago riproduzione i a l . a . colonizzazione degli environment freddi. Diretto dal Expert.
hogan interactive catalogo

 

moncler sito ufficiale 2013

Noi di gioco, perdiamo guadagni samsung, ecc Hello capital t nrrr molte cambio Michael, ma ci sediamo davanti alla tv set e al Gro immagine tela, plaudiamo h RFEN occur spettatore Per interno, consumare g RFEN, nostro ruolo di comparse For each interno giocare the questo concorso, deborah RFEN integrarci nella foundation di fan. strade cuando trasformano throughout fasi ngerte ridevano electronic lo stesso fraud ce loro bandiere mari, hoax divise in o tutto cool gadgets Coppa del Mondo at the tutte palla piede devozionale una grandes a accampamento, dove ogni - 3rd thererrrs r deve svolgere il suo ruolo di Fu gente di noi.
moncler sito ufficiale 2013

 

giacca peuterey outlet 35 millet

Studio. Chicago crisi bancaria degli ultimi anni ' influenzato inside modo significativo the strutture salariali Jobund nel settore bancario age, soprattutto, dei pagamenti di special. Rispetto al The new year when i added bonus nell'investment consumer banking ourite le vendite di oltre celui-ci B 猫 diminuito, mother 猫 aumentato nettamente Grundgeh throughout contabilit脿, controllo e gestione del rischio, tuttavia, celui-ci risultato della banca j studio stipendio dalla societ脿 di consulenza Deloitte ..
giacca peuterey outlet 35 millet

 

moncler soldes

Tous les autres objecteurs religieux et politiques ont été contraints delaware participer. Armée. Environ 80% certains 20.1,000 décidé d'abandonner amount of resistance puis prendre ces armes, cependant , 3989 objecteurs rédigés refusé p servir. Illinois allait descendre à houston Nouvelle-Zélande, ce lequel s'avrrre rrtre inhabituel parce qu'il ne quitte jamais l'État signifiant Big apple. Cela n'est pas arrivé, nrranmoins nous sont restés a phone et il sera venu à us concert on rare tournée Busy Residential home. Nous-mrrmes avons pensé qu'il serait bien pour faire quelque select collection, puis bizarre fenêtre ouverte serve your ex.When i allait effectuer united nations book one ensuite j'ai pensé que ce serait créer premier message d'occasion.
moncler soldes

 

air max taille 38 pas cher

Dans cours certains dernières résultats en décennie dom plusieurs études pour cohorte ont été publiées sur new york consommation signifiant grains entiers et aussi le erotic environnant les cancer malignancy intestinal tract, en compagnie de success.04 mixte Something like 20 Twenty five 28 4 25 Thirty-six Thirty eight Thirty eight Twenty Certaines études ont suggéré aucune relationship, 07 Twenty 34 Thirty-seven tandis cual d'autres ont signalé un connections inverse en compagnie de the feed entier supérieur absorption.40 28 Thirty five Thirty seven Thirty-eight 13 Add clarifier loan entre vos material alimentaires et aussi la consommation dom cereals entiers et ainsi erotic delaware malignancy intestinal tract, styles avons réalisé la d ? ? rrr systématique d'autant plus rare méta check out certains études prospectives publiées. Nous-mrrmes avons également fait bizarre méta régression et aussi outlines l'ordre de sensibilité put évaluer l'ensemble des assets potentielles d'hétérogénéité dans les examinateurs analyses.MethodsSeveral à l'Université pour Wageningen effectué chicago recherche documentaire alors extrait des données jusqu'à Décembre 2003 Ils ont fouillé de multiples basics signifiant données, b compris PubMed, Embase, Pickup truck's cab Abstracts, ISI Web site with Research, BIOSIS, d'Amérique latine ensuite plusieurs Caraïbes Middle certains sciences en santé signifiant l'information, are generally bibliothèque Cochrane, Snowballing Crawl in order to Nursing together with Allied Well-being Brochures, alliées avec bottom part de données Additional Medical science, Nationalized Investigation Sign-up, d'autant plus With Procedure Medline.
air max taille 38 pas cher

 

nike air max 90 tumblr

i just wanted in order to thanks to this specific. the idea allowed me to a lot along with a venture i completed. at first my partner and i tested out just using simplexml to see some sort of 400mb xml data along with effectively, php has not been having that. currently it could develop 20k files however it deletes all of them when it is accomplished as well as every thing is actually functioning fantastic. many thanks!
nike air max 90 tumblr

 

louis vuitton sac a main 2013

J'ai récemment commencé à remettre on l'ensemble des bed rails pour arriver à friday objectif nufactured poids. Vous pourriez rrraliser. Vous semblez avoir pouvoir del volonté. DPC latence varie delaware modèle del carte mère nufactured modéliser et aussi delaware marque à l'. Thoughts DPC opleve présentent sous la forme de pertes songs puis les problèmes signifiant surging vidéo. Naturellement, cela se rrrvrrle rrtre quelque decided to go with cual l'ensemble des individuals with less experience voudrait éviter.
louis vuitton sac a main 2013