Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 16/12/11

Skibet er ladet med lystløgne og røverhistorier

  • Galathea-kroen. Foto: Michael BothagerGalathea-kroen. Foto: Michael Bothager
Det svirrer med røverhistorier om de eksotiske klenodier på væggene i Galathea Kroen, men der er ikke nogen denne aften i december, der kender deres historie – i hvert fald ikke den rigtige.

Det meste af gulvet er dækket af mørke, ægte tæpper, og flere steder hænger der også tæppestumper på væggene og ned fra dørkarme. I en ramme kan man gå på opdagelse i gamle cigaretpakker fra hele verden. Carmen, Lucky Strike, Tavern. I en anden hænger store sommerfugle vinge ved vinge.

Galathea Kroen i Rådhusstræde er en kombineret kultur- og tidslomme. I vindfanget bliver man mødt af ølfustager, som enten er blevet drukket eller venter på at blive det. For øl er uundgåeligt én af ingredienserne i Galathea Kroens opskrift. En opskrift, som gør den til et af de mere specielle og charmerende udskænkningssteder i det københavnske byliv.

En anden ingrediens kunne være zebraskindet på væggen.

Eller den bambusbeklædte bar. Eller opskriften på rijstaffel hjembragt fra Indonesien, som man ifølge en gæst smager allerede ude i vindfanget. Eller den 3.000 plader store jazz- og blues samling.

Gæsterne kommer for det hele. Der er ingen, der sidder alene på Galathea Kroen. Folk kommer i grupper. På både to, tre, syv og andre primtal. Aftenens to kvindelige bartendere er i striber og spragl, de kender ikke historierne om kroens tusind ting. Til gengæld er de ferme til at skænke øl og sidevogne op til gæsterne.

En gruppe med to rødhårede piger som centrum, lægger hårdt ud med Linie Akvavit og fadøl til at skylle ned med. Det er trods alt december. De sidder i et hjørne af kroen omgivet af dyreskind og dinglende instrumenter fra loftet.

Egentlig er kroen indrettet med ting fra den anden Galathea-ekspedition, som fra 1950 til 1952 sejlede Jorden rundt for at lave videnskabelige dybhavsundersøgelser og udbrede kendskabet til Danmark. Galathea Kroen er grundlagt i 1953 af Ole Reimann, der var messedreng og 19 år gammel, da Galathea 2 stævnede ud fra København.

Læs også: Bartender-dyst: Hvem laver byens bedste punch

Kroen er blevet erklæret både historisk og kulturel bevaringsværdig af Nationalmuseet på grund af indretningen. Men det er det de færreste af stedets gæster denne aften, der ved. Og de historier, man kan få om indretningen fra gæsterne, virker lidt flossede i kanterne.

I starten var Galathea Kroen mødested for gamle ekspeditionskammerater, der over en omgang indonesisk gryderet pyntet med varme krydderier og hakket frugt kunne udveksle gamle røverhistorier og minder. Der er ingen tvivl om, at der stadig bliver fortalt røverhistorier på Galathea Kroen, og at der endda kan blive smurt tykt på lyvemaden.

Men i dag er klientellet et andet end det, der først besøgte kroen i 1953. 
Kaptajnskasketter og tatoveringer af pigenavne fra hver en havn er erstattet med designerbriller, hanekam, studiekort og uldblazere med symmetriske lapper på albuerne.

»Jeg kommer her på grund af alle de mærkelige ting … og de billige øl,« siger Morten Olsen, der til dagligt er social- og sundhedshjælper, bor i Sengeløse og er iført et mørkt brillestel. Denne aften er han ude med de gamle fodbolddrenge fra Faxe Ladeplads til deres årlige julearrangement. De er egentlig også en musikforening, hvor de udveksler idéer, og i aften er de kommet frem til, at de måske skal til Roskilde Festival næste år, og at de i hvert fald skal se Mark Lanegan i Amager Bio til marts.

Beslutningspromillen er bare én af de høje promiller denne aften. Fodboldvennerne sidder med direkte havkig til en stor kano af træ, der hænger ned fra Galathea Kroens loft. Den er et par meter lang, men kan være let at overse på grund af det mørke træ og kroens dæmpede belysning.

Første (mulige) løgn
Morten Olsen er kommet på Galathea Kroen siden han flyttede til København i 1998. Og selvfølgelig kender han historien om kanoen. Første gang han var på Galathea Kroen, fik han den fortalt af en bartender, der var iført en Galathea-vest med en skildpadde som logo på ryggen.

Læs også: Hvornår er man rigtig københavner?

»Jeg har siden set ham danse på Mojo (Blues Bar, red.)« fortæller Morten Olsen. Kanoen er en katamaran-kano fra øen Samoa i Stillehavet. Normalt er en katamaran en betegnelse for et fartøj med to ens parallelle skrog, der er forbundet over vandlinjen. Morten Olsen peger op på kanoen og fortæller, at det er påhænget på kanoens side til at hænge redskaber på, der kategoriserer den som en katamaran-kano.

»Den har heller ingen køl, så den løber lettere i vandet. Den er konstrueret, så den kan transportere ting,« fortæller Morten Olsen kyndigt.

Anden (mulige) løgn
Ud fra kanoens stævn hænger, hvad der mest ligner en uro med små dukker af mennesker. Det er en drømmefanger, siger Morten Olsen prompte, da han bliver spurgt til den. »Den repræsenterer hver del af stammen. Krigeren, konen, børnene og dem der arbejder i marken. Så kan man have dem med sig, når man sejler ud,« mener Morten Olsen.

 

00.02 vælter Jonas Pagh, der er en af fodboldvennerne fra Faxe Ladeplads, sin gin og tonic på bordet, som drengene betegner som så skævt, at man kan blive søsyg af det. Men lige efter bliver Led Zeppelin lagt på pladespilleren. Jonas Pagh og Morten Olsen griner til hinanden og slår med knyttede næver knoerne sammen. »Det er så fedt,« siger Jonas Pagh.

En sand historie
Galathea 2 lagde fra Langeliniekajen i København den 15. oktober 1950 og lagde derfra kursen syd om Afrika. Efter cirka et halvt års sejlads gjorde ekspeditionen stop ved den indiske øgruppe Nicobarerne, som den første Galathea-ekspedition havde besøgt mere end 100 år tidligere.

Ekspeditionen sejlede videre og tilbragte to måneder i dybhavet omkring Indonesien, hvor det lykkedes videnskabsmændene ombord at rykke dybdegrænsen for liv med mere end 2,5 km. Man fandt 115 forskellige arter på mere end 6.000 meters dybde. Der blev sat knappenåle på kortet i Australien, på Hawaii og ved Panamakanalen, før Galathea 2 blev mødt af 20.000 mennesker på Langelinie 29. juni 1952.

Læs også: De 5 hyggelige steder at spise julefrokoster

118.000 km og 26 lande senere havde messedrengen Ole Reimann samlet nok souvenirs sammen til at fylde en hel kro. Men det ved som sagt de færreste. En mand med kasket ved dog godt, at tingene stammer fra »den gamle Galathea-ekspedition«, men ikke om det er nummer et, to eller tre.

En tysk turist fra Berlin besøger kroen for første gang, og han har »keine Ahnung«, hvorfor der står en udstoppet søpapegøje på en hylde, eller hvorfor lamperne i baren er overdækket af et slangeskind – som man kender det fra firmajulefrokoster, hvor et tyndt stykke rødt papir giver lysstofrørene et mere kærligt skær. »Jeg ved ikke en skid,« siger en fyr i blå trøje, da han bliver spurgt om kanoen, zebraskindet og slangeskindene.

Klokken 01.52 har selskabet med de to rødhårede piger tømt baren for Linie Akvavit. »Så skal jeg have fire whiskyer i stedet,« siger Majken Mac, der de fleste af døgnets timer læser sociologi på Københavns Universitet.

Tredje , fjerde, femte og sjette (mulige) løgn
På endevæggen hænger et udspændt skind fra et kattedyr. Det trænede øje vil nok kunne se, at det er resterne af en ge- eller leopard. På hver side af katten hænger to afrikanske masker, to haler, der engang har viftet fluer væk fra et andet stort dyr, og en flere meter lang slangeham.

Fra loftet hænger en stortromme. På museer er der ofte et lille skilt, der forklarer, hvad man kigger på. Der er ingen forklarende skilte til en eneste af de ting, der dekorerer Galathea Kroen. Men enkelte af gæsterne ved alt om alt.

Teis Starchild Hoffmann er teknisk designer, hans arme er dækket af farverige tatoveringer, der er dog ingen ankre eller andre klassiske sømandsstreger i sigte på huden. Han kommer på Galathea Kroen to-tre gange om ugen, og på trods af manglende maritime tatoveringer, har han historier til alt, hvad man peger på.

Stortrommen, der hænger ned fra loftet er hentet hjem fra Afrika. »Det er en stammehøvding, der har spillet på den,« fortæller Teis Starchild Hoffmann. Halerne på væggen er fra gnuer. Slangehammen er taget med hjem fra Sydamerika. Pegefingeren farer rundt på gulv og loft som en vildfaren kompasnål, og historierne kommer hurtigere end skidt fra en spæd-gnu.

Galathea Kroen stiller mange spørgsmål – mange flere end der bliver givet ærlige og redelige svar. For hvad er egentlig historien bag katamaran-kanoen, den udstoppede søpapegøje, trompeten i vinduet, schæferhunden af porcelæn? De har én historie denne aften, men det er højst sandsynligt, at deres historie bliver skrevet om ugen efter.

Hvad: Galathea Kroen
Hvor: Rådhusstræde 9, 1466 København K
Hvornår: Tirs-tors 18-?, fre-lør 18-05

Javascript is required to view this map.
Kort