Omtale
Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 09/05/12

Onsdag aften vakler zombierne gennem byen

  • Foto: Björn Bob Söderqvist Foto: Björn Bob Söderqvist
  • Foto: Björn Bob Söderqvist Foto: Björn Bob Söderqvist
  • Foto: Ellen Kristina Lund Elmer Foto: Ellen Kristina Lund Elmer
Endnu en gang indtager 800 blodige, alkoholhungrende zombier København. Læs, hvordan du selv kan forberede dig på zombieangrebet her.

...
Onsdag vil 800 blodige, drabeligt vansirede zombier vakle gennem Københavns gader, mens tusmørket falder på. 

En af dem, der vakler med, er 32-årige Thomas Schwerdtfeger, som er så vild med zombier, at han har fået tatoveret en på underarmen. Ikke en lille diskret en, men et kæmpestort, blodigt zombiefjæs med rødt hængeøje og bortrådnet næse. Udover tatoveringen har Thomas også en butik på Nørrebro, hvor man kan købe flydende latex og teaterblod og alt det andet, man skal bruge for at kunne omdanne sig selv til en levende død. På onsdag er det også hans hold af makeupartister, der sørger for, at alle dem, der ikke har zombificeret sig selv hjemmefra, kommer til at se uhyggeligt døde ud.

Det, der rammer byen på onsdag, er den årlige Copenhagen Zombie Crawl. At mødes for at zombiecrawle er blevet et tiltagende populært storbyfænomen i den vestlige verden i løbet af det seneste årti.

Den bedst kendte zombiewalk i verden er den årlige »Walk of the Dead«, som afholdes lige uden for Pittsburgh i selve det shoppingcenter, som George A. Romeros klassiske kultfilm »Dawn of the Dead« fra 1978 blev optaget i. Folk kommer flyvende fra hele verden for at deltage i Pittsburgh-walken, som samler mere end 4.000 deltagere hvert år. Det er dog peanuts i forhold til de årlige zombiewalks i eksempelvis Denver og Brisbane, som skønnes at have samlet mere end 12.000 deltagere hver. Den officielle verdensrekord på 9.806 forsamlede zombier ejes dog i øjeblikket af Mexico.

De levende døde er blevet mainstream
En af grundene til, at zombiekulturen er blevet så populær, kan ifølge lektor Steen Ledet Christiansen, der forsker i horrorgenrer og monstre ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, findes i år 2002, hvor de to zombiefilm »28 Days Later« og »Resident Evil« fik premiere. Pludselig kom der to velproducerede film, hvor zombier blev taget alvorligt og gjort skræmmende, og det skabte en markant, ny begejstring for genren, som ellers havde ligget lidt i dvale.

Siden er zombiegenren bare blevet mere og mere populær i mainstreamkulturen, og det betyder også, at der kommer en stærkere og stærkere subkultur, som vil mødes og dele deres zombieentusiasme. For eksempel til zombiecrawl, forklarer lektoren.

»Og så er det sjovt at lade som om, man er zombie. Vi får så mange input fra alle leder og kanter i dag, så derfor er det befriende at give sig hen til noget, der ikke kan tænke.«

I forhold til de enorme events i USA og Australien er den københavnske zombiecrawl af en beskeden størrelse, men har alligevel oplevet markant vækst. Den blev grundlagt af den nu 30-årige Lasse Lund Elmer, som hev ideen med hjem fra et besøg i Philadelphia. Til den første crawl for fem år siden var der 300 deltagere. Allerede året efter var antallet af zombier fordoblet, og nu er deltagerantallet på 800.

En af grundene til, at det er så populært, er helt lavpraktisk, mener Lasse. »Det er jo ret nemt at leve sig ind i rollen som zombie og også forholdsvist nemt at klæde sig ud som en. Og zombier er i sig selv en gruppegenre, så det er oplagt at være mange mennesker om det. Det ville ikke være det samme, hvis 800 vampyrer kom gående i flok. Det bryder spillereglerne,« siger han.

Han har selv været vild med gysere, siden han var helt lille, og zombien har altid været hans foretrukne monster.

»Zombier er meget mere interessante end vampyrer eller varulve. Jeg tror, det er på grund af den der totale dehumanisering, som zombien repræsenterer. Og andre gyserfigurer er altid i undertal, men når zombierne først kommer, så er det Armageddon, der bryder løs. Det handler om basal overlevelse på den helt store skala,« siger han.

»Og så kan man lege mere med zombierne. Man kan have en arm, der er revet af eller en baby, der stikker ud af maven. Man kan være hvad som helst, bare man smider blod oveni. Sidste år var vi selv teenage mutant ninja-zombier, og til den første københavnske zombiecrawl havde en hel flok klædt sig ud som russiske ubådsfolk fra 2. verdenskrig. Et andet år havde vi zombiepirater, som medbragte deres eget skib fyldt med drikkevarer.«

Det med drikkevarerne er en integreret del af en zombiecrawl, som i modsætning til en zombiewalk også indebærer besøg på byens barer.

Praktisk info
Man mødes kl. 15.30 ved Pumpehuset i Studiestræde, hvor man kan se zombiefilm, lægge øl og få lagt zombiemakeup for 50 kr., hvis man ikke selv har gjort det hjemmefra. Selve zombiecrawlen vakler rundt i de københavnske gader fra kl. 18.30 til 23.

Undervejs besøges fire barer: The Venue, Heidi’s Bier Bar, Australian Bar og Den Glade Gris. Derefter er der fest i Pumpehuset, hvor alle er velkomne.

Arrangørerne har besluttet, at det maximale antal på deltagere til Copenhagen Zombie Crawl er 800 (som efterfølgende deles op i flere hold), da der ellers ikke er nok plads på barerne.

Har du ikke billet til den udsolgte crawl, kan du dog stadig nyde synet af de  blodige zombier, der vakler gennem gaderne.

Og i den forbindelse kan AOK hjælpe dig med et par essentielle zombie-tips:

Zombificer dig selv
Du skal bare bruge noget flydende latex, noget teaterblod og en god fantasi for at blive en zombie. Det hele kan f.eks. købes på www.wickedworkshop.dk, som også har en fysisk butik på Nørrebro.

Øv dig på zombie-apokalypsen
Zed Events arrangerer realistiske zombieangreb i et forladt shoppingcenter uden for Reading i England. På grund af stor efterspørgsel har de også udvidet med flere simulerede zombieangreb på et gammelt gods i Manchester. Man forsvarer sig bl.a. med softgunpistoler og skal være i rimeligt god fysisk form for at deltage. Og over 16 år gammel, da oplevelsen er både skræmmende og blodig. Prisen for fire timers realistisk zombieangreb er 139 pund. Se mere på http://www.zedevents.co.uk.

Find zombien
Når zombierne kommer, gælder det om at være mobil, og heldigvis er der læssevis af apps, man kan downloade til sin mobiltelefon i farten. Find for eksempel zombierne med ZombieRadar. På www.class3outbreak.com kan du via google-maps finde ud af, hvor længe dit helt eget kvarter vil overleve under et zombieangreb.

Du kan læse artiklen om class3outbreak her: Hvor længe vil du overleve, når zombierne kommer?

Forbered dig på zombien
Bestselleren »The Zombie Survival Guide« af Max Brooks er essentiel læsning, hvis du vil øge dine overlevelseschancer under zombieapokalypsen. På zombie-overlevelseskortet www.mapofthedead.com kan du indtaste din nøjagtige position og få oplyst, hvor der er hospitaler, apoteker og butikker med mad og andre vigtige fornødenheder henne.

Hvad: Copenhagen Zombie Crawl
Hvor: Startsted: Pumpehuset
Hvornår: Ons. 16. maj, kl.15.30
Hvordan: Billetpris: 50 kr. Copenhagen Zombie Crawl er udsolgt, men festen i Pumpehuset er åben for alle.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register