Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 28/01/16

Mikkeller bliver snart rigtig sur

  • Foto: PR Foto: PR
Den kendte øl-brygger rykker rundt på butikkerne - og bliver seriøst sur i forløbet. Men det er faktisk en god ting. Og der er gratis øl.

En af de hippe trends i 2016 lader til at blive sur øl. Og nej, det er ikke så farligt, som det lyder. Så hvis du ikke allerede kender øltypen lambic, så er det nu, du skal spidse ører.

Lambic er en spontangæret øltype, der ikke tilsættes gær, men udsættes for bakterier og vildgærssporer fra luften, som sætter gæringen i gang.

Den gæringsmetode giver lambicen sin karakteristiske syrlige, vinøse smag, der især er præget af gærtypen brettonomyces.

Brettonomyces beskrives oftest som en svampet-, stald eller læderagtig smag, der kan være lige så uønsket i andre øltyper og traditionelle vine, som den er eftertragtet i lambicen.

Lambic har sin oprindelse i Pajottenland, Belgien, der siges at have en helt særlig sammensætning af mikroorganismer i luften. De seneste år er bryggere begyndt at eksperimentere med spontangæret øl andre steder i verden.

Blandt andet Mikkeller.

Guide: De 6 gode fiskerestauranter

Og det har fået ham til flytte lidt rundt på butikkerne. I midten af februar 2016 åbner han nemlig en lille, intim bar, som er fuldt ud dedikeret til denne særlige kategori af øl i de lokaler, der tidligere husede Mikkeller & Friends Bottle Shop og det lille lokale ud mod gaden, som indtil nu har været en integreret del af baren i Stefansgade.

De to barer bliver nu adskilt, og indretningen på Lambic-baren kommer til at adskille sig væsentlig fra den minimalistiske, skandinaviske stil på Mikkellers andre barer.

“Vores ambition er at skabe en autentisk, støvet lambic-bar, som de ser ud i Belgien med mørke træpaneler, tørrede humleplanter i loftet og masser af sjove memorabilia,” fortæller Mikkel Borg Bjergsø, der er vild med lambic af mange forskellige årsager.

“Spontangæret øl er den mest spændende og unikke ølstil at brygge, fordi så meget er overladt til tilfældighederne. Den er flere år om at udvikle sig på fad, og det er spændende at følge og smage den undervejs. Det er uden tvivl også den øltype, som jeg bedst kan lide at drikke, fordi man kan smage, at den har ligget på fade i årevis og har haft tid til at udvikle en særlig kompleksitet. Samtidig er det en ølstil, som er meget svær at introducere novicer for, da dens specielle syrlighed kan virke meget overvældende til at starte med. Men er man først hooked, er der ingen vej tilbage.”

Mikkeller & Friends Bottle Shop lukker samtidig ikke, den flytter bare til Torvehallerne, hvor den 1. februar slår dørene op - og i samme anledning giver gratis øl fra kl. 16.00.

Læs også: Ny gourmetrestaurant nord for København

Og netop i Torvehallerne er der faktisk også masser af sur øl. Omegn, den lokale landhandel og ølbar i Torvehallerne (hal 1, stade E2), skruer nemlig op for fermenteringen i 2016 med fornyet fokus på sure og syrlige øl.

Derfor har købmand Martin Petersen, indehaver af Omegn, udvalgt Herslev Bryghus’ økologiske ’Mark’-serie, som de selv kalder ’syrlig vildskab’ og ’terroir på flaske’. Og det er ikke tilfældigt. ’Mark’-serien er nemlig brygget på vand fra det lokale vandværk samt korn og hø fra Herslev Bryghus’ marker.

’Mark’-serien indeholder varianter med hø, æble og en lidt mørkere øl med hamp. Hø-varianten er en helt ny type øl, der er brygget på hø i stedet for humle. Den er syrlig, men med frugtnoter, da den er vildgæret på hø. Smagen er særegen et sted mellem øl, cider og vin.

Så afsted ud i byen og smag noget lambic.

Hvad: Mikkellers lambic-bar
Hvor: Stefansgade 35
Hvornår: Åbner midt februar