Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 20/08/12

Kom i nærkontakt med Strøm

  • Foto: Morten Germund Foto: Morten Germund
Man kan komme helt tæt på musikken under den elektroniske musikfestival Strøm. Tæt på verdensstjernerne. Tæt på hinanden i metroen. Og helt tæt på musikerne. Helt hjem i deres stuer, faktisk.

...

Sølle 20 kr. Det er, hvad det koster at komme ind i Enghaveparken og høre verdensstjernen Richie Hawtin spille under åben himmel på fredag. Hawtin er det absolutte hovednavn på festivalen Strøm, som nu indtager København for sjette gang og fylder den med elektronisk musik fra i morgen og til og med søndag. Og for smaskforkælede københavnere, der er blevet vant til at kunne høre gratis musik udendørs sommeren igennem er den slags blevet hverdag.

Men for de folk, som kommer rejsende fra udlandet for at deltage i festivalen, er den lave pris helt utrolig. Så utrolig, at de har kontaktet festivalarrangørerne. »Vi har fået masser af mails fra gæster fra udlandet, der spørger, om det virkelig kan passe, at det kun koster 20 kr.,« fortæller festivalchef Frederik Birket-Smith. »Normalt spiller han jo på dyre klubber som Space på Ibiza foran 10.000 mennesker.«

Læs også: En uge med Strøm, bas og techno

Noget for alle – og meget er gratis
Rigtigt mange af Strøm-festivalens arrangementer er ikke bare billige, men fuldstændigt gratis, og foregår rundt omkring i byen i dagtimerne. Et af festivalens erklærede formål er nemlig at præsentere den elektroniske musik for et bredere publikum end dem, der i forvejen går på natklub til kl. 05 om morgenen.

Derfor rykker Strøm musikken ud i byens kirker, biblioteker og parker. Der er koncerter på en fiskekutter og i et gammelt halmlager på Carlsberg, og der er solnedgangsfester på hoteltage, ligesom på den elektroniske Sonarfestival i Barcelona.

Mandag den 20. august kickstartes festivalen som vanligt med den meget populære Trans Metro Express, hvor der spilles nykomponeret, dansk elektronisk musik i et tætpakket metrotog. Søndag er der familievenlig rulleskøjtedisco på Nørrebro. Og traditionen tro kulminerer festivalugen med to dages koncerter i Enghaveparken på Vesterbro fredag og lørdag. Her vil der både være noget for børnefamilien, der kommer forbi med et picnictæppe ved frokosttid, og den dedikerede musiknørd, der glæder sig til endelig at høre noget finsk dubstep.

»Vi har virkelig tænkt over, hvilken type musik, der bliver spillet hvornår, så folk skal bare læne sig tilbage og nyde det. Det starter rigtigt rart og lækkert, og så udvikler det sig stille og roligt i løbet af aftenen,« siger Thomas Madvig, som er musikalsk kurator på festivalen.

»Vi bygger det op fra at være en decideret familievenlig børnetechnooplevelse, og hvis man så bliver i parken helt til midnat, vil man opleve den vildeste og mest intense ende af det elektroniske spektrum. Så kan man stå af undervejs, hvis man synes, det bliver for vildt.«

Dem, der ikke står af, men vil have mere efter midnat, kan rykke videre på klubberne rundt omkring i byen, hvor festerne fortsætter til den lyse morgen. Når Richie Hawtin er færdig med at spille i Enghaveparken, fortsætter han på Culture Box med et længere sæt. »I forhold til de job, han normalt spiller, er det et af de meget små gigs, hvor man kan opleve ham helt tæt på,« siger Frederik Birket-Smith. »Det er sgu svedigt.«

Tæt på musikerne
Og det er ikke kun Richie Hawtin, man kan komme i usædvanlig nærkontakt med. I løbet af festivalen er der en lang række workshops og masterclasses, hvor succesfulde elektroniske musikere – både danske og udenlandske – giver tips direkte fra værktøjskassen. Musikalske talentspirer vil bl.a. kunne få gode musikalske råd fra den amerikanske producer Diplo, eller komme helt tæt på danske Mike Sheridans svulmende samling af sjældne instrumenter.

Man kan høre topsælgende Rune RK fortælle om, hvordan man bevæger sig fra undergrund til international succes, og man kan sågar komme helt hjem i stuen til erfarne producere som Thomas Knak (Opiate) og Kasper Bjørke og lave musik sammen med dem en hel eftermiddag.

Talentudviklingen er en vigtig del af festivalens formål, siger Frederik Birket-Smith, og at det overhovedet kan lade sig gøre at udbyde så intens og eksklusiv undervisning gratis, skyldes bl.a. at festivalen støttes af brancheorganisationen Music Export Denmark (MXD). Her arbejder man på at få dansk musik til udlandet og har luret, at der er rigtig god økonomi i at støtte det talentfulde vækstlag.

»De kan jo godt se, at det er den elektroniske musik, der sælger nu,« siger Frederik Birket-Smith: »Navne som Rune RK og Noir sælger mere nu end dem, der står med en guitar.«

Også Roskilde Festival vil med på den elektroniske vogn og har indgået et samarbejde med Strøm. De udlåner deres nye, oppustelige elektroniske Apolloscene til koncerterne i Enghaveparken. »Det er superfedt, at de involverer sig hos os. Man kan godt mærke, at folk virkelig begynder at lægge mærke til os nu,« siger Frederik Birket-Schmidt.

Måske står et af de nye talenter, som har været til workshop hjemme i producernes egen stue på netop den scene til næste år. Og til den tid er Strøm måske blevet endnu større. »Vi har en drøm om, at det her bare kan være startskuddet,« siger Thomas Madvig. »Næste år rykker vi måske op i gear. Så bliver det kæmpestort.«

FEM HØJDEPUNKTER UNDER STRØM

Trans Metro Express.
Fire danske, elektroniske musikere har komponeret musik inspireret af en bestemt strækning i metroen og fremfører værkerne live i det kørende tog. Alt, man behøver som publikum, er en metrobillet og mod på at stå ret tæt i en metrovogn med duggede ruder. Kunstnere er Averos, Hors & Sekuoia og CHLLNGR. Mandag 20. august kl. 19-21. Togturen starter på Vestamager Station.

Skipper Røvskum.
Master Fatman og Co. har brugt halvandet år på at optage lyden af det danske hav (fra måger og bølgeskvulp til fiskekuttere). Nu har de omdannet det til elektronisk musik, som fremføres ved Nokken på Islands Brygge. Mandag 20. august kl. 21.

Technopioneren.
Else Marie Pade lavede elektronisk musik helt tilbage i 50erne og 60erne og var dermed blandt de første i verden. Hør hende dele ud af sin visdom på Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, torsdag 23. aug. Kl. 17-18.30.

Tagfesten. - NB: Flyttet til Østre Anlæg!!!
Fest på en 500 m2 stor tagterrasse med dj's, smuk udsigt ud over havnevandet og billige øl – ligesom til Sonar i Barcelona. Lad os håbe, at vejret også bliver Sonar-agtigt. Og arrangørerne fra BULK spiller KUN vinyler. Torsdag kl. 17-23. 30 kr., STAY, Islands Brygge 79.

Koncerter i Enghaveparken.
Musikken kører på to scener i Enghaveparken fra kl. 16 fredag og fra kl. 13.30 lørdag. Den ene er den oppustelige Apolloscene, udlånt af Roskilde Festival. Fredagen byder bl.a. på drum’n’bass med britiske Dub Phizix og techno fra Richie Hawtin. Lørdag indledes med en nyfortolkning af musikbørnebogen Grønflammeskoven og afsluttes med festlig og medrivende koncert med Kenton Slash Demon.

Se hele Strøm-programmet her: www.stromcph.dk

Hvad: Strøm-festivalen
Hvor: Hele byen - med kulmination i Enghaveparken fredag og lørdag
Hvornår: Mandag den 20. til søndag den 26. august
Hvordan: 20 kr. i Enghaveparken og varierende priser for festerne på klubberne. Mange af de øvrige arrangementer rundt omkring i byen - inklusiv de mange masterclasses - er gratis.