Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 21/11/14

Kendt bartender får endelig sin egen bar

  • Geoffrey Canilao fanget i sit spirituslaboratorium på førstesalen af Balderdash. Foto: Rasmus Kramer Schou

    Geoffrey Canilao fanget i sit spirituslaboratorium på førstesalen af Balderdash.

    Foto: Rasmus Kramer Schou
Cocktailscenen i København boomer disse år. Nyeste dreng i klassen bliver Balderdash. Her er cocktails, galleri og spirituslaboratorium.

Geoffrey Canilao er en af de tunge drenge i det københavnske cocktailmiljø. Han er egentlig født og opvokset i restaurationsbranchen i både San Francisco og New York, hvor han blandt andet arbejdede på den verdenskendte Employees Only, inden han som alle andre blev tiltrukket af Danmarks ukronede magnet:

"En pige. Som alle andre kom jeg til  København på grund af kærlighed, og nu er jeg vel egentlig dansker," fortæller han.

Balderdash
Han har de seneste år været chefbartender på The Union, men "...altid haft en drøm om at starte mit eget". Nu er det tid.

Selvom Geoffrey Canilao er et navn, der kunne åbne en bar hvor som helst i verden, har kærligheden til København vundet. De første dage i december byder han folk indenfor på Balderdash.

Læs ogs: Ny klub åbner på ydre Nørrebro med trylledrik og dans

Han mangler lige de sidste papirer for officielt kunne afsløre et gadenavn, men vi kan fortælle så meget, at det er ultracentralt i København K, og et stenkast fra Gråbrødretorv og Helligåndskirken.

Her er han faldet over et hus fra 1732, som han er og håndværkerne er i fuld gang med at føre tilbage til gamle tider.

Guldsmed og skrædder
"Jeg har researchet en pokkers masse og været i dialog med Kulturarvsstyrelsen. Her har gennem tiden både ligget en guldsmed, en skrædder, en barbershop og 'Kontoret' Danmarks første bar med telefon, så ægtefolk kunne ringe hjem og sige 'de stadigvæk var på kontoret', og de historier er jeg ret vild med," fortæller han, mens vi kigger ind i den åbne pejs, som guldsmeden vist nok har for århundreder siden har brugt til at arbejde med. Nu er den ved at blive sat i 'gammel' stand igen.

Se billederne: Her er Københavns første slider restaurant med mini-burgere

På trods af Geoffrey Canilaos cocktail-skills er han ikke meget for at kalde Balderdash for en cocktailbar.

"Nej, Balderdash er, hvad folk gør den til. Ja, man kan få cocktails, men man kan også få øl og vin. Den historie den skal fortælle, skal være gæsternes historie. Folk spørger altid 'what is the fucking concept?' Men jeg vil ikke sættes i bås her, Balderdash kan gå i mange retninger. Fokus er blot på, at folk ved, vi serverer kvalitet og huuugge," siger han med tillært accent på vores hyggelige ord.

Ren vrøvl
Balderdash er engelsk og betyder frit oversat: Vrøvl. Eller nonsens. Og det hænger også sammen med stedets karisma.

"Jamen, alt er jo Balderdash, alt er vrøvl. Alting kan betyde noget forskelligt for forskellige folk, og jeg håber stedet her kommer til at ramme folk forskelligt."

Læs mere: Europas bedste: To københavnske cocktailbarer på fornem liste

Når man træder ind af døren, er der bygget en svingende gylden bar til højre. Nede for enden i bindingsværkslokalet hænger der et spejl på en væg. Geoffrey åbner en skjult dør.

"Det er vores Narniadør," forklarer han. "Herinde bliver et privat selskabslokale med plads til 10-12 mennesker, der kan sidde lidt for sig selv."

Der kan arrangeres smagninger, møder eller mad. Balderdash har nemlig også overtaget et køkken på førstesalen, hvor det er meningen, at Geoffrey Canilaos nationale og internationale kontakter kan forberede mad, hvis der f.eks. skal holdes en pop-up.

"Vi serverer som sådan ikke mad på Balderdash, men når vores venner bruger køkkenet til deres events, kan der bliver lavet ekstra og vi pludselig serverer tacos den ene dag, nordisk mad den næste og noget helt tredje den femte dag. Alle vil gerne til København disse dage og lave noget, så der skal nok blive run på."

Rabalderstræde
Til venstre fører en trappe ned til området med pejsen, hvor gæsterne bliver serviceret. De skal for øvrigt sidde i et skønt miks af gamle bløde stole og nyere danske designfrembringelser.

I ørene er det god sandsynlighed for, at de får jazz, men der bliver også smidt en omgang Rabalderstræde på.

"Ja, vi er jo i København, så vi skal afspejle byen og historien her. Vi prøver ikke at tvinge en New Yorker stemning eller art deco indretning ned i halsen på folk, for det er vi ikke. Vi er os selv."

Metrokort over cocktails
Cocktailkortet, som er tegnet som et metrokort, kommer til at have omkring 15 forskellige cocktails, og Geoffrey Canilaos har en forkærlighed for at fortolke amerikanske klassikere, men der  kommer også "...intellektuelle cocktails på kortet, hvis man kan sige det. Fortolkninger der twister historien, for dem der kender den. F.eks. har vi en 'Sex på stranden' klar. Og en slush-ice maskine." Derudover har han opfundet en ny cocktail for hver af de metrostationer, der endnu ikke er åbnet.

Balderdash råder også over nabolokalerne og i den høje stue til venstre for baren åbner et galleri i samarbejde med Galleri 68, som kommer til at vise moderne kunst.

"Jeg elsker kunst, og har selv en masteruddannelse i kunsthistorie fra Columbia University. Kunst er en god måde at tvinge sig selv til at tænke ud af boksen med deres kreative tanker."

På førstesalen over baren ligger køkkenet og så er han ved at lave et spirituslaboratorium. Ligesom andre har haft stor succes med mad-laboratorier, vil Balderdash gerne skubbe til grænserne for, hvad en cocktail kan være eller smage af.

"Vi skal have lavet en smagsbank, så folk i fremtiden kan se, hvad vi gik og puslede med. Hvis jeg er ude og gå en tur i skoven og finder en interessant smag i en urt, jeg ikke kender, så kan den sagtens ende på kortet. Men vi skal arbejde seriøst med det, og håbet er, at vi i fremtiden kan lave et historisk kort over landets mest interessante cocktails. Og det er faktisk ikke vrøvl. Selvom alt jo er vrøvl," slutter han.

AOK Tjenester