Omtale
Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 13/07/12

Kan man score på Culture Box?

  • Foto: Daniel Kaarill Foto: Daniel Kaarill
Hvad er Culture Box for et sted? Hvem er det, der kommer der? Og kan man egentlig score derinde? AOKs nattelivsredaktør Christina Majcher har talt med stamgæsterne, bartenderne og promoterne.

...
Skrevet i anledning af Culture Box' fødselsdag 15. januar 2009
Det er nu fire år siden, at Københavns førende elektroniske musiktempel slog dørene op for første gang og med ét ambitiøst slag ændrede landskabet i det københavnske natteliv. Pludselig havde hovedstaden fået en fast natklub med 100 procent fokus på elektronisk musik. Byens første - og på daværende tidspunkt eneste - af slagsen. Med sortmalede vægge, råt interiør og et stort lydanlæg. Et fast sted at tage hen hver fredag og lørdag med håndplukkede dj’s fra det store, elektroniske verdenskort. Åbnet og drevet af to dedikerede musikentusiaster.

»Jeg stod jo og arbejdede i pladebutikken Loud og snakkede med en masse folk«, fortæller klubbens ene medejer og grundlægger, Kenneth Christiansen, om den tid for godt fire år siden, hvor han sammen med makkeren Loker Sander tog beslutningen om at åbne klubben.

»På daværende tidspunkt tog hele vores vennekreds nærmest til Berlin hver weekend for at feste. Det syntes vi var ærgerligt. Der manglede virkelig et sted i København, hvor man kunne høre elektronisk musik hver fredag og lørdag, og hvor folk kunne sætte deres eget præg på arrangementerne i stedet for at rykke rundt på forskellige steder i byen«.

Og det fik hovedstaden så midt i januar 2005, hvor Culture Box kom til verden med et brag af en åbningsfest, som folk stadig taler henført om. Siden har klubben trukket en imponerende perlerække af verdensnavne til byen. Dj’s, som normalt spiller på langt større klubber og til langt større honorarer, men som kommer for at opleve stemningen på den dedikerede klub med det entusiastiske publikum. Og hermed fik Culture Box hurtigt et godt ry ude i det globale elektroniske landskab og har i dén grad fået placeret København på verdenskortet for elektronisk musik.

Men hvad er det egentlig for et sted? Hvem er det, der kommer der? Hvordan kan en rendyrket og komplet kompromisløs elektronisk klub overhovedet overleve i en by af Københavns lille størrelse? Og kan man egentlig score derinde? AOK har talt med en håndfuld stamgæster, der alle vil være at finde på dansegulvet 17. januar, når Culture Box fejrer sin fjerde fødselsdag.

 

Promoteren

Foto: Ikke oplyst
Morten Halborg-Møller aka MHM One, 27 år, laver events, kunstudstillinger og booker musik for Bottega-restauranterne. Han er dj, promoter og manden bag de populære Kill Your Telly-arangementer.

Hvad har Culture Box betydet for København?
Det er meget enestående for en by af Københavns størrelse at have en klub, som er så dedikeret til én genre og tør gå hele vejen. Og så har den givet en masse lokale dj’s og nyopstartede promotere en affyringsrampe, hvor de har kunnet få gang i deres egen karriere. Det har været med til at styrke scenen meget. Jeg plejer at sige, at det er Culture Box og Trentemøller, der har gjort, at elektronisk musik har vundet så meget frem her i landet igennem de sidste fire år. Før i tiden skulle man virkelig lede efter festerne og komme i de rigtige pladebutikker for at finde flyers. I dag bliver der jo spillet house og techno alle vegne.

Hvad har Culture Box betydet for dig?
Nu gider jeg jo ikke lyde som en total nørd. Men det har altid været musikken, der har været det allervigtigste for mig. Og det var fedt, at der kom en klub, som havde de samme ideer og turde booke de der kæmpestore navne uden at pakke det ind i reklamer og annoncer. Der er CB benhårde. Nogle gange er de også for benhårde. »Vi har sorte vægge og et godt lydanlæg, og det er det, det handler om. Festen laver I selv, ikke?« Der er nok mange, der bliver skræmt lidt væk, fordi det er så råt og kompromisløst. Der står jo ikke ligefrem en værtinde i en fin kjole og serverer pindemadder, når man kommer.

Hvor er dit yndlingssted på CB?
Lige bag pulten med hænderne på pladespillerne. Jeg har haft nogle af de allerbedste øjeblikke i min dj-karriere på Culture Box. Du finder ingen andre steder med så dedikeret et publikum.

Hvad glæder du dig mest til i 2009?
Nu har Culture Box endelig fået den anerkendelse som regionalt spillested, som den skulle have haft fra starten. Og jeg glæder mig til de muligheder, det giver. Nu kan man være lidt mere rolig i maven og fokusere på at være kreativ uden at være bange for at gå bankeråt næste måned.

 

DJ'en

Foto: Ikke oplyst

Kim Jensen aka Kim Kemi, 31 år, arbejder som grafisk trykker i Allerød og har været dj siden ’97. Han har spillet omkring 25 gange på Culture Box.

Hvad har Culture Box betydet for København?
Der er ikke rigtigt nogle andre steder, som har turdet booke de navne, som Culture Box gør. Navne, som er store i udlandet, men som folk ikke kender herhjemme, og som ikke er kommercielle nok. Det er helt klart det sted, jeg har haft mine bedste musikoplevelser i Danmark. Og så har klubben et rigtig godt ry i udlandet. Alle kender Culture Box i Berlin og Barcelona og Geneve.

Hvad er den bedste aften, du har haft på Culture Box?
En af de bedste var faktisk her for en lille måneds tid siden til Kill Your Tellys fest med Onur Özer. Han overraskede mig helt vildt. Jeg havde aldrig hørt ham spille før, og han var simpelthen så tight i sin mixning. Han fik publikum fuldstændigt op at ringe.

Har du et godt råd til dem, der ikke har været på Culture Box før?
Man kan altid være sikker på at der er noget godt. Der bliver simpelthen ikke booket noget, der er dårligt. Men det er en god ide at forhøre sig lidt om, hvornår der kommer et stort navn og så vælge dén fest. Og så kan det måske godt virke lidt dystert og lidt nørdet, første gang man er der.

Hvad er det sjoveste, du har oplevet på Culture Box?
Det var dengang vi fik lov til at holde efterfest nede i kælderen sammen med Sammy Dee og Tom Clarke og drak os i hegnet i Jägermeister til lyden af en boomblaster.

Kan man score på Culture Box?
Man kan score ude i baren, men ikke på dansegulvet. Der er folk mere optaget af at danse og høre musik. Hvis det er et stort navn, der spiller, er der også flere piger. Så er der bedre muligheder.
Det er også et godt sted at score en dj.

 

Entusiasten

Foto: Ikke oplyst
Sakena Ali, 32 år, informationsspecialist på Det Kongelige Bibliotek og tidligere medlem af Culture Box’ støtteforening.

Hvad har Culture Box betydet for København?
Det har betydet en masse for Københavns image udadtil. Musikprofilen har fra starten været helt sublim, stedets størrelse i betragtning. Det er virkelig på højde med alle de store, internationale klubber. Alle pionererne inden for techno har jo dj’et derinde. Selv Laurent Garnier, som skulle være virkeligt svær at få fat i og koster en bondegård. Det svarer til, at København havde haft en jazzklub, hvor Herbie Hancock og Miles Davis kom og spillede.

Hvad er den bedste aften, du har haft på Culture Box?
Åh, skal jeg vælge? Det er svært! Jeg tror, det var anden gang, Derrick May spillede derinde. Jeg dansede til den lyse morgen og havde i øvrigt også en veninde med, der var helt solgt – og hun er ellers ikke meget inde i techno. Han bruger pladespillerne som instrumenter og har en dj-intuition, som når langt ud over, hvad de fleste andre dj’s kan. Han nåede omkring både disco, soul, house og techno, og det hele hang sammen.

Kan man score på Culture Box?
Det er jo ikke stedet, man flasher sit designertøj. Og dem, der gør, lægger man ikke mærke til, for belysningen er helt rød, og det hele er meget nede på jorden og smånørdet. Men jeg vil varmt anbefale klubben til alle piger derude, fordi der er herremange fyre, og de er virkeligt søde.

Har du et yndlingssted på Boxen?
Det er på mainfloor cirka tre meter fra dj-pulten – i midten. Der er lyden helt perfekt.

 

Bartenderen

Foto: Ikke oplyst
Sussi Annabeth Helweg Askler er 23 år, læser samfundsvidenskabelige studier på RUC og har været bartender på Boxen i tre år.

Hvad har Culture Box betydet for København?
Det har betydet, at København har fået sin egen scene og sin egen lyd. Vi er ikke længere bare er en kopi af, hvad der sker i Berlin. Og så hiver Culture Box kæmpestore udenlandske navne til, som ellers er umulige at få fat i.

Hvad har Culture Box betydet for dig?
Den har åbnet mine øjne for elektronisk musik. Jeg kendte ikke rigtig noget til techno, før jeg begyndte at komme derinde. Før i tiden hørte jeg rock og punk og kom meget i Ungdomshuset. Men nu har jeg fundet en musikgenre, som repræsenterer nogle af de samme ting - det grænsesøgende og de åbne spilleregler. Jeg blev hevet med derned af en kammerat, som var mægtig begejstret for stedet og sagde, at nu skulle jeg altså med. Det var meget anderledes, syntes jeg. Men jeg blev virkelig budt velkommen. Folk var enormt rare, og jeg lærte hurtigt en masse at kende. Og så brød det også virkelig nogle af mine fordomme om techno. Før jeg kom derned, tænkte jeg »alle, der hører techno, spiser piller«. Men dem, jeg mødte, var nogle intelligente og ansvarlige mennesker, som sagtens kunne gå i byen og høre noget fed musik uden at fylde sig med stoffer.

Kan man score på Culture Box?
Det har jeg gjort. Så ja. Jeg tror, der er mange, der scorer derinde. Det kan jeg jo se, når jeg står i baren.

 

Stamgæsten

Foto: Ikke oplyst
Asmus Ougaard Dohn, 23 år, studerer nanoteknologi.

Hvad har Culture Box betydet for dig?
Jeg har fået øjnene op for en kultur og en musikgenre, som virkelig har udvidet min horisont. Det har også givet mig et sted, hvor jeg kan holde ud at være, når jeg går i byen. Jeg føler mig hjemme, og det har jeg ikke prøvet før. Det har så også betydet, at jeg har lagt min livsstil betydeligt om. Før i tiden var jeg en meget flittig studerende, som læste på sine ting i weekenden og havde et studiejob. Nu sover jeg længe og får knapt så gode karakterer. Men jeg har været tilfreds med udbyttet den anden vej, så det har været fint nok.

Hvad er den bedste aften, du har haft på Culture Box?
De rigtigt gode aftener er ofte dem, hvor man kommer derind uden forventninger, og så går det helt amok. Når man er inde for at høre nogle navne, der ikke er så store, og hvor de har imponeret mere, end man regnede med.
Jeg havde også en rigtig god aften, da Ellen Alien spillede derinde første gang. Før i tiden var jeg lidt forskrækket over hårde, monotone lyde, men hendes plade, Berlinette, fik mig til ikke at være så bange for smadreting, der bare kører derudaf i 4/4-takt. Og siden da er det bare gået derudaf. Så jeg har stadig et ret romantisk forhold til hende, og derfor var det stort at se hende.

Hvad glæder du dig mest til i 2009?
Jeg glæder mig rigtigt meget til Daedelus, som skal spille den 27. februar. Jeg så ham på Sonar-festivalen i sommers og blev enormt imponeret. Han opfører sig som en klassisk musiker. Og så håber jeg, jeg kan slæbe en masse venner med, som ikke normalt hører elektronisk musik, fordi han måske kan være deres vej ind, ligesom Ellen Alien var det for mig.

 

Bruden

Foto: Ikke oplyst

Chaca Jacobsen, 22 år, studerer smykkedesign på Middlesex University i London. Holdt sit bryllup på Culture Box i december 07.

Hvad har Culture Box betydet for dig?
En masse sjove aftener og gode oplevelser med mine venner, og en masse god musik. Jeg tror stort set, jeg var der hver fredag og lørdag i halvandet år efter de åbnede.

Hvad er det sjoveste, du har oplevet på CB?
Det var mit bryllup. Anton friede til mig til en fest ovre i Østre Anlæg, og så besluttede vi os for at lave en lidt anderledes festgimmick ud af det. Vi blev gift på rådhuset og kørte i limousine til Istedgade, hvor vi spiste bryllupsmiddag på Istedgrillen, og bagefter holdt vi en stor fest på Culture Box med masser af konfetti og 25 dj’s. Det var helt vildt hyggeligt.

Hvis man ikke har været der før, hvorfor skal man så tage på CB?

For at opleve et af de bedste steder i København at gå ud overhovedet. Der er helt vildt god musik og en virkelig god stemning. Man føler sig velkommen.
Hvad så, hvis man ikke kender nogen?
Det kommer man til. Bare rolig.

Nu går du jo glip af 4-års fødselsdagsfesten, fordi du er flyttet til London…?
Ja, det er da ærgerligt. Jeg har været til alle de andre. Og jeg kan ikke lide at gå glip af noget som helst.

 

Grafikeren

Foto: Ikke oplyst
Lasse Kusk, 33 år, grafiker med base i Berlin og manden bag Culture Box’ grafiske identitet. Har lavet mere end 140 forskellige flyers for CB.

Hvad har CB betydet for dig?
Det er superinteressant at "lave grafik til musik". Det elsker jeg virkelig. Jeg har prøvet at udtrykke, at Culture Box er et sted, hvor musik møder kunst, i designet. Jeg ser logoet som en slags byggeklods, der også rummer noget gådefuldt, og som kan kombineres på mange måder. Meget af det musik, man kan høre på CB, består jo af mange lag med rytmisk pulserende beats - små korte klik kombineret med lange svævende lyde, som bliver sat sammen til en helhed. Det er det, grafikken skal fange.

Hvad har Culture Box betydet for København?
Det er et af Københavns fedeste kulturelle musiksteder. Indimellem har jeg hørt nogle rygter om, at det har været svært at trække folk til, og at det ville have været meget nemmere, hvis den havde ligget i Berlin i stedet for København. Men de gange, jeg har været der, har der simpelthen været så meget knald på. Jeg tror aldrig, jeg har set Culture Box tom. Jeg har fandeme været til nogle fede fester på CB.

Nu har du jo lavet alle fire flyers til Culture Box’ fødselsdage. Hvorfor er de så dystre?
Ja, de er meget melankolske, men også meget rene. Og der er også meget poesi i dem. Lige som musikgenren på CB, som er eksperimenterende og stemningsfuld. Det er jo ikke et discosted og tju-hej-vilde-dyr. Og så prøver jeg også at lave noget minimalistisk grafik, som passer til Culture Box’ minimalistiske rum.
Samtidig bliver jeg selvfølgelig også inspireret af mine omgivelser i Berlin. Og hver gang, jeg skal i gang med at lave fødselsdagsflyeren, er det jo tilfældigvis vinter – og meget gråt.

Se udsnit af de 4 fødselsdagsflyers her.

 

Skriv en kommentar