Føj til favoritter Del Send
Natteliv | 23/02/12

Cocktails og drømme

  • Foto: PR, Don Draper Foto: PR, Don Draper
  • Foto: PR, Grace Kelly i Kiss me deadly Foto: PR, Grace Kelly i Kiss me deadly
  12  
Vi er vilde med cocktails som aldrig før. Og de beruser os med meget mere end bare alkohol. Læs her hvad.

...
Den bedste cocktail i universet hedder en Pan Galactic Gargle Blaster. Den indeholder blandt andet frosne terninger af arkturisk mega-gin, hypermint-ekstrakt og en oliven. Når man drikker den, føles det angiveligt som at få smadret en skive citron, som er viklet rundt om en stor guldbarre, lige ind i hjernen.

Den potente, pan-galaktiske sag er dog ikke at finde på cocktailkortet, når festivalen Copenhagen Spirits and Cocktails rammer København i denne weekend, for den eksisterer desværre kun i Douglas Adams’ kult-roman »The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy« fra 1979.

Det har dog ikke forhindret bartendere over hele jordkloden i at fremtrylle deres egne versioner – af ingredienser, som er lidt lettere at anskaffe her på jordkloden. Og det er hverken så fjollet eller så usædvanligt, som det kan lyde.

Hvis man tager de helt klassiske og velkendte cocktails som margaritaen eller martinien, eksisterer der et nærmest uendeligt mylder af historier om, hvordan de blev til, og hvad de oprindeligt indeholdt, og når man bestiller dem på en bar i dag, er det under alle omstændigheder bartenderens moderne fortolkning. Nogle gange baseret lige så meget på myte som fakta.

Cocktailuniverset er i det hele taget tæt forbundet med fiktionens verden – ikke mindst de glamourøse filmbilleder fra Hollywood, fra Marilyn Monroe, der laver Manhattans i »Some Like It Hot« til Humphrey Bogart og Ingrid Bergmans champagnecocktails i »Casablanca«.

Og det er bestemt ikke et nyt fænomen, at en figur som Don Draper fra tv-serien »Mad Men« kan skabe nye trends på cocktailbarer i hele den vestlige verden. Da James Bond bestiller sin første ’medium dry vodka martini shaken with a lemon peel’ i »Dr. No« i 1962, får det salget af vodka-martinier til at eksplodere på verdensplan.

Fra Xochitl til coquetel
Selv ordet »cocktail« og dets oprindelse fortaber sig i et forgrenet net af historier, nogle mere farverige end andre. En populær idé er, at det refererer til halen på en hane, som efter sigende blev brugt som pynt i kolonitidens drinks. Nogle mener, at ordet er afledt fra navnet på aztekergudinden »Xochitl«, mens andre mener, at det kommer fra det franske ord for æggebæger, »coquetel«.

Den første gang ordet cocktail defineres på tryk er i det amerikanske magasin The Balance fra 1806: »en stimulerende alkohol-holdig drik bestående af spiritus, sukker, vand og bitters«. En af de allerførste cocktails, man overhovedet kender til, er den legendariske Martinez, som, ifølge en opskrift fra 1862, består af fire dele sød, rød vermouth og en del gin, samt et bær som pynt. Den har siden udviklet sig til kongen af de klassiske cocktails, en dry martini, og omkring år 1900 var den kendt over hele Amerika.

Det første cocktail-party nogensinde blev efter sigende afholdt i Missouri i 1917 af en Mrs. Julius S. Walsh Jr. Der var 50 gæster, som blev inviteret ved middagstid på en søndag. Festen varede en time indtil frokosten blev serveret kl. 13. Herefter blev ideen om »cocktail-timen« (inden spisetid) spredt til hele verden, som nævnt ikke mindst via glamourøse billeder fra Hollywoods film, hvor der blev drukket lystigt igennem på en skødesløs og ubekymret måde, der ligger meget langt fra nutidens helsefokus.

Læs også: Cocktailbarer, du skal kende

Danmark lod sig også inspirere. I »Haandbog for Nutidshjem«, udgivet af Statens Husholdningsraad i 1938, kan man mellem råd om trappevask og brødbagning få tips til, hvordan man arrangerer sit helt eget cocktailparty i hjemmet – »ligesom på amerikanske film«. Og den amerikanske film- og serieindustri inspirerer os stadig i stor stil.

Først var der godt nok lige 70erne, som Henrik Steen Petersen, barchef i Moltkes Bar i Moltkes Palæ og medarrangør af Copenhagen Spirits and Cocktails-festivalen, kalder »den sorte periode i cocktailens historie«. Men så kom 80erne og filmen »Cocktail« med Tom Cruise i bartenderhovedrollen og kickstartede en sand feber efter kulørte cocktails og jongleren bag baren. Det skulle være sjovt, hurtigt og smart i en fart med knaldrøde cocktailbær, Sex on the Beach og søde Pina Coladas med ananas og kokosmælk.

I 90erne var det tv-serien »Sex and the City«, som fik kvinder til at kaste sig over lyserøde Cosmopolitans og drømme sig væk til et newyorkerhurtigt liv med masser af dates og budget til tårnhøje Manolo Blahnik-stilletter. Og i 00erne kom »Mad Men« og fik alle til at bestille den klassiske cocktail »Oldfashioned« lige som maskuline og stilfulde Don Draper.

»I øjeblikket befinder vi os midt i en krisetid, og så søger vi tilbage til noget, der er gammelt og trygt. Nu vil vi have tunge herrecocktails, der har bevist deres levedygtighed«, siger Henrik Steen Petersen. Rigtige mande-cocktails fyldt med spiritus og uden is, så man kan drikke langsomt i mørke lokaler med god tid og afdæmpet musik.

Vi går på cocktailbarer indrettet som smugbarer eller som nostalgiske herreværelser fra en svunden tid, med tunge Chesterfieldmøbler og afdæmpet jazz på anlægget. Omgivelserne skal spille med og omslutte os som en tidsmaskine. »Folk vil ikke bare købe en drink, men også en historie. Det skal være en totaloplevelse, som at gå i teatret«, siger Thomas Raae, medejer af den klassiske cocktailbar Salon 39 på Frederiksberg.

Og historierne fortæller nærmest sig selv, siger han.
»De er mere dramatiske og håndgribelige end med vin og øl. Man kan ikke blive ved med at fortælle historier om, hvordan en pale ale-øl er blevet fragtet fra Indien til England i tønder, men hver gang man sælger en cocktail, kan man komme med en ny, god fortælling«.

Vidste du for eksempel, at den oprindelige martini-cocktail muligvis blev opkaldt efter en rejsende, der var på vej til byen Martinez og betalte bartenderen med en guldklump? Eller at cocktails blev ekstra populære på smugbarerne under forbudstiden i USA, fordi de kunne maskere den ulovligt bryggede spiritus’ dårlige kvalitet? Eller at Hemingway foretrak sin Daiquiri uden sukker?

Læs også: Kickstart søndagen med en blue cheese martini

Vi sluger historierne og suser tilbage til dengang, hvor rigtige mænd var rigtige mænd, og malariamyggen summede omkring briternes gin&tonics i Indien. Vi lukker øjnene og drikker Pink Ladies med Cary Grant og Stingers med Grace Kelly og drømmer os til luksus og overskud og elegance. Og tilbage til et tidspunkt, hvor der ikke var noget, der hed Sundhedsstyrelsens anbefalinger af max 14 genstande om ugen.

Bartenderne løber aldrig tør for historier. Og at dømme efter antallet af nyåbnede cocktailbarer i København, har vi langt fra fået nok.


Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Tilmeld dig AOKs musik og natteliv-nyhedsbrev. Bliv opdateret på byens koncerter, cocktailbarer, klubber og alt der rører sig i nattelivet hver uge. Bare skriv din email her.

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester