Omtale
Føj til favoritter Del Send
Musik | 29/01/13

Varm jazz i en kold tid

  • En ægte repræsentant for den gode gamle avantgardejazz, den nu 72-årige amerikanske saxofonist Roscoe Mitchell. Foto: PR

    En ægte repræsentant for den gode gamle avantgardejazz, den nu 72-årige amerikanske saxofonist Roscoe Mitchell.

    Foto: PR
Oprindeligt var jazzfestivaler noget, der var henlagt til sommeren, men for 18 år siden var der nogle jazzentusiaster i Odense, som fandt på at lægge en festival i januar måned.

Idéen bredte sig til resten af landet, og det er nu 13. gang, at den landsdækkende festival, kaldet VinterJazz, folder sig ud på spillesteder overalt i det vinterhærgede Danmark.

VinterJazz 2013 betyder 17 dage med op imod 300 koncerter fordelt på omkring 60 spillesteder – med en vis tyngde på hovedstadsområdet. Og selv om en del arrangementer nok ville have fundet sted i alle tilfælde, så er der et eller andet med festival-etiketten, som animerer til ekstra synliggørelse, ekstra forædling og ekstra tiltag.

Festivalens oprindelige idé var at sætte fokus på den aktuelle danske jazzscene, og det er den fortsat, men mere og mere sniger internationale koryfæer sig ind på plakaterne.

Kigger man på den første uge er det værd at bemærke den franske guitarist Dorado Schmitt, som er en stjerne inden for den sigøjnerjazz, der i 1930erne blev skabt af den legendariske guitarist Django Reinhardt.

Dorado Schmitt, som også lader sig høre på sang og violin, og som medbringer egen kvintet, begynder sin landsturné fredag aften i Bartof Café på Frederiksberg. En anden fransk gæst, som vil give en stribe koncerter hen over weekenden, er saxofonisten Jean-Pierre Alessi.

Han leder bandet French Preservation, som byder på den oprindelige New Orleans jazz, og som da også rummer musikere fra den amerikanske sydstatsby samt den inden for genren så velrenommerede britiske klarinettist Brian Carrick.

I den – genremæssigt – totalt modsatte afdeling finder man den 72-årige amerikanske saxofonist Roscoe Mitchell. Han hører til Chicago-avantgardens gamle og fortsat kompromisløse drenge, og han giver onsdag en solokoncert i Jazzhouse – efterfulgt af den skandinaviske avantgardetrio The Thing.

Og så har VinterJazzen selvfølgelig masser af fornemme danske repræsentanter, herunder guitaristen Jakob Bro, sangerinderne Cathrine Legardh og Maria Laurette Friis, slagtøjsspilleren Marilyn Mazur og tenorsaxofonisterne Jesper Løvdal, Hans Ulrik og Thomas Agergaard.

Hvad: VinterJazz 2013
Hvor: Overalt i landet.
Hvornår: 1. – 17. februar
Hvordan: Med og uden entré.
Information og program på diverse jazzspillesteder og hos Copenhagen Jazz Festival, på www.jazz.dk og som app til iPhone, iPad og Android.

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register