Føj til favoritter Del Send
Musik | 09/07/12

Roskilde Festival tilbage i storform

  • Roskildefestival 2012. Slut på årets festival. Publikum ved Orange Scene søndag 8. juli 2012 efter Bjørk koncerten der afsluttede årets Roskilde Festival Foto: Torben Christensen Roskildefestival 2012. Slut på årets festival. Publikum ved Orange Scene søndag 8. juli 2012 efter Bjørk koncerten der afsluttede årets Roskilde Festival Foto: Torben Christensen
Roskilde Festival er overstået for i år. AOKs musikredaktør gør status efter et år, hvor de store musikalske oplevelser stod i kø.

...

Sidste år måtte Roskilde Festival lægger øre til megen kritik af programmet. Det er for så vidt ingen nyhed, for der er altid utilfredse publikummer og anmeldere, der ikke føler, at programlæggerne har taget hensyn til netop deres ønsker. Også i år var der kritiske røster, på trods af, at festivalen i år havde flere og større hovednavne, samt synes at have fundet frem til aktuelle og relevante mellemstore navne, ligesom warm-up ugen bød på fine oplevelser. Og der er da også forskel på et år, hvor Kings of Leon må betragtes som hovednavnet og så et år, hvor massive stjerner som Springsteen, The Cure, Jack White, The Roots og mange flere står i kø for at levere pragtpræstationer på festivalens største scene og hvor man kan blive behageligt betaget af mindre programpunkter som for eksempel Hank3 på Odeon, Cold Specks på Pavillion og Sam Amidon på Gloria, for blot at nævne et par stykker.

Dette års festival tilføjede mindst et par koncerter til denne bylines personlige all-time koncert top 25 liste og de mange topkarakterer, som anmelderne leverede fra årets koncerter er også et tydeligt bevis på, at Roskilde Festival i år fortjener langt mere ros end ris. Selv vejrguderne var med os i år. Det, der før festivalen lignede et skybrud, blev kun til et par timers regn fredag formiddag, herefter var der overskyet, men lunt resten af tiden til søndag, hvor festivalen eksploderede i solskin.

Allerede fra starten ramte festivalen rigtigt ved at lade Kellermensch åbne Orange. Esbjerg bandet er måske ukendt i den brede befolkning, men et af de mest spændende fremadstormende danske bands, vi har i øjeblikket og et oplagt valg til årets festival. Bandets præstation burde også give kritikerne af dette valg tørt på. De mange ikke-musikalske aktiviteter på årets festival, er et udtryk for at Roskilde Festival prioriterer kunst, leg, samt oplysning gennem happenings højt. Det er den slags aktiviteter, der er med til at gøre Roskilde Festival unik og sjov når man ikke lige haster efter den næste koncert og også på “More than Music” området var årets festival en fornøjelse, fra Theremin koncerter og Freeze mobs på Social Zone, over Nøgenløb på Agora G, til det store fokus på asylsøgere og meget mere.

Minus til plus
Er der alligevel minusser ved Roskilde Festival anno 2012? Tjah, en ung svensk mand døde som følge af stoffindtagelse. Dybt tragisk, men det er vel næppe Roskildes ansvar at tjekke samtlige telte for stoffer, som nogle medier har antydet. Tre mænd blev tæsket for at tisse op af et hegn. Dybt tåbeligt, men den slags vold hører heldigvis til sjældenhederne på festivalen, der ellers som sædvanlig var overvejende glad, venlig og feststemt. Næ, minusset må være de moderne krav til det maksimale lydniveau, som til tider er for lavt til at musikken rigtig kan sætte sig i kroppen. Således druknede en ellers fantastisk koncert med Allison Krauss & Union Station på Arena i overdrevet snak og alle nuancer forsvandt på vej ud over scenekanten. Men er det ikke i lige så høj grad publikums ansvar at holde deres kæft når de stiller sig ind i en koncertsal, eller i det mindste respektere de folk, der er kommet for at høre musikken? Hvorfor overhovedet komme, når man lige så godt kan holde stormøde uden for teltet i ro og fred?

Når regnestykket skal gøres op, er der kun få skønhedspletter at sætte på en festival, hvor de rigtigt store oplevelser vendte tilbage til Orange scene og hvor mangfoldigheden i musikprogrammet blev foldet helt ud. Kritik vil der nok altid være, men kan Roskilde Festival gentage bedriften til næste år med lige så mange store og små musikalske oplevelser, så skal der ikke lyde et eneste kritisk ord fra denne pen. Vi ses 4. juli næste år.