Føj til favoritter Del Send
Musik | 20/04/12

Roskilde 2012 - et vitalt virvar

  • Foto: Berthold Stadler Foto: Berthold Stadler
Det samlede program for sommerens festival ligger nu klar og er ifølge Berlingskes musikanmelder righoldigt og spillevende.

Danmarks Radio, Kongehuset, fodboldlandsholdet, folkeskolen.

Institutioner alle har en mening om. Og sådan er det også med Roskilde Festival, som besynges og hudflettes i ét væk. Om dens brug af sponsorer, om hvordan den forholder sig til alkohol, om den er sikker at være på, og ikke mindst om dens musikprogram nu også er godt nok.

Og debatten om det sidste blev intensiveret, da musikchef Rikke Øxner præsenterede det samlede program for 2012. Her er navnene øverst på plakaten The Cure, Björk og Bruce Springsteen & The E Street Band, og på dagens lanceringsmøde blev et spritnyt hovednavn, nemlig Jack White, føjet til.

Læs også: De fem pladebutikker med vinyl

De store fællesoplevelser skal således leveres af gamle kendinge. Ikke gamle som i trætte og udtjente, men som i erfarne og intense. Ikke mindst Bruce Springsteen og hans uopslidelige band, som spiller på festivalen for allerførste gang - og med al sandsynlighed gør lørdag aften storslået.

Niveauet lige under superstjernerne tegnes af Bon Iver, The Cult, Amadou & Mariam og Alison Krauss & The Union Station. Og ser man på programmet med danske øjne, er Nørrebro-slænget omkring Cheff Records rigt repræsenteret. Eloq, Kesi og Klumben & Raske Penge vil med andre ord slingre forbi med deres talentfulde take på rap, grime og pop.

Læs også: De spiller på Roskilde 2012

Rigtig stærke strømninger og tendenser er der dog ikke i programmet, der på den måde spejler det ny årtusindes musikbillede, som er mere fragmenteret, mere splintret, end nogensinde før.

Vel er der som altid på Roskilde Festival en hældning mod britisk og amerikansk rock, men også en righoldighed af metal, dubstep, bluegrass, salsa, hardcorepunk, electro, afrobeat, hiphop og electronica fra navne, som vil være nye for de fleste.

Og gudskelov for det. Det ubekendte og det overraskende er - og har længe været - en af festivalens fineste signaturer, og derfor er det også trættende hvert år at læse kritikere puste sig op og udbrede sig om, at det samlede program er »skuffende« eller »hullet«. Selv om ingen af kritikerne kan påstå at være fortrolige med bare en fjerdedel af navnene på plakaten.

I stedet kan man med fuldt belæg sige, at programmet ser rasende interessant ud. Og vente med den overordnede smagsdom til efter festivalen.

Hvad: Roskilde Festival
Hvor: Festivalpladsen, Roskilde
Hvornår: 5.- 8. juli, opvarmning 30 juni. - 4. juli
Hvordan: Læs mere på roskilde-festival.dk

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer