Føj til favoritter Del Send
Musik | 03/02/12

Rekreation til en million

  • Foto: Niels Ahlmann Olesen Foto: Niels Ahlmann Olesen
DR’s koncerthus indvier sit nye flygel i aften. Hvad har danskerne fået for en million kroner? Berlingske hørte argentinsk klaverløvinde spille de første toner – og hun spinder af tilfredshed.

»Yes! Dejlig nemt for fingrene! Man kan virkelig stole på dét her flygel!« Ingrid Fliter læner sig tilbage og virker lettet. Hun skal traktere Koncerthusets flygel i aften – som den første solist nogensinde.

Berlingske skrev forrige søndag om DR’s jagt på et nyt møbel til koncerthuset: Det gamle flygel var blevet over ti år og havde tabt pusten. Så man ofrede en million kr., sendte et hold ned til fabrikken i Hamburg og fandt i fællesskab det helt rigtige til salen. Et flygel fra Steinway & Sons, ja. Et instrument på op mod tre meter i længden. Et varemærke med vægt på op mod et halvt ton. Det helt rigtige? Ingen vil kritisere valget af et Steinway.

Læs også: Guide: De bedste musikcafeer i København

Alle omrejsende virtuoser kender mærket og kan spille al slags musik på det. Tre af verdens største flygelfabrikker blev bombet under seneste krig og kom sig kun langsomt i årene efter: Bechstein i Berlin havde lidt for tætte bånd til Hitlers styre. Bösendorfer i Wien blev ramt af de allieredes mistro mod alt østrigsk og fik svag økonomi. Blüthner lå tilfældigvis i Leipzig, endte som østtysk fabrikat og blev inden længe nationaliseret. Også kollegerne på Steinway & Sons i Hamburg blev sprængt. 

Læs også: Vinterrock i byens åndehuller

Men de fik Marshallhjælp fra amerikanerne og skaffede sig vej til virtuosernes hjerter – koste hvad det ville. Så det er et af deres flygler, DR har valgt. Og når man står i koncerthuset og hører den yndige argentiner prøve anskaffelsen af, så virker valget indlysende. Ingrid Fliter elsker det nye flygel. Ikke som man elsker en moden mage med hele personligheden.

Men som man håndterer en jomfru med kridhvide tangenter og ildrøde kobberstrenge. En anmeldelse af dets lyd i korthed: Kraftig i de dybe toner, smuk i de høje toner. Det første er vigtigt i DR’s koncerthus – fordi dybe lyde sommetider forvinder lidt. »Tonen kan virkelig holde sig og bære hele vejen igennem det store rum,« siger hun mellem klaverøvelserne til Berlingske.

»Og det virker forbløffende let af et tysk flygel at være. Tyske flygler kan ellers føles som noget, der mest egner sig til rock. Fordi de er så tunge og kraftige«. De højeste toner mangler til gengæld en smule opera i udtrykket endnu. Men det har sin forklaring: Træ spiller en vigtig rolle i flygler – og træ er et levende materiale. »Flygler falder til langsomt. Der kan gå seks måneder, måske et helt år,« siger Ingrid.

Første koncert på DR Koncerthusets sorte sag var 2. februar kl. 19.30.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer