Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Musik | 02/11/09

Pink

Tidspunkt

Lørdag 7. nov. 2009, kl 20:00

Forum Copenhagen

Julius Thomsens Plads 1
1925 Frederiksberg C

Åbningstider

Information åben man - tors 8.30-16.00, fre 8.30-15.00

Kontakt

32 47 20 00
 

Musikgenre

Rock/Pop

 

  • Foto: Mogens Flindt Foto: Mogens Flindt
Pink, der er blevet kaldt en punk-version af Madonna, har for længst frigjort sig fra fortidens sammenligninger med jævnaldrende poptøser som Britney Spears og Christina Aguillera. 7. november spiller den rå, sarkastiske og altid hudløst ærlige selverklærede »rock-star« i Forum til en udsolgt koncert.

At Madonna er et af Pinks store forbilleder, er ikke svært at gætte. Pink er med sin rå, sexede og tilsyneladende hæmningsløse stil blevet kaldt en Punk Madonna. Hun er i dag blevet repræsentant for den moderne pop/ rock-stjerne, der ikke er bange for at slå på både sin kvindelighed og følsomhed, og give verden en fuck-finger lige i ansigtet. Pink har aldrig givet udtryk for at være andre end den hun er - og har karrieren igennem opfordret sine fans til at være det samme: dem selv.

Men hvem er Alicia Beth Moore, alias ' Pink', så? For at forstå det, behøver man bare lytte til hendes sange, der siden debuten med »Can't Take Me Home« er blevet mere og mere personlige - som en offentlig selvterapi. En tilsyneladende bundløs brønd af sårede følelser og rå rock-attitude, som hendes fans kan spejle sig i, og finde ud af, at det er okay både at være en bitch og en følsom pige, der bare har lyst til at rulle sig sammen til en lillebitte bold på sofaen.

Pinks hudløs ærlighed, kombineret med hendes humoristiske punk-attitude, har givet hende en kæmpe fanskare verden over. Til dato har hun solgt over 23 millioner albummer, vundet to grammypriser og haft otte top-ti singler. Koncerten 7. november i København har været udsolgt i flere måneder. Ganske godt gået af en lille pige fra Philadelphia, hvis forældre blev skilt da hun var syv år. Som bare niårig begyndte at ryge, og hurtigt supplerede cigaretterne med stærkere sager og blev sendt i terapi som 14-årig af sin mor. Hun går der stadig.

»Jeg kunne være omringet af 1.000 mennesker, og stadig være ensom. Men det er ikke kun en dårlig ting. Det giver mig noget at skrive om. Jeg er glad for at have det elendigt,« udtalte hun med vanlig fandenivoldsk ærlighed til britisk Radio 1 i 2006.

Vendepunktet kom, da hun som 15-årig tog en overdosis, som hun overlevede, og besluttede sig for at droppe stofferne. Kort efter blev hun opdaget af en talentspejder på sin lokale klub, og som 19-årig fik hun sin første solokontrakt. Hendes første plade »Can't Take Me Home«, der var skrevet og produceret af en hel hær af sangskrive og producere, var et værk, Pink siden har lagt afstand til. »Jeg hverken hader eller elsker det. Men det er ikke mig,« har hun udtalt.

Det var standardiseret R'n'B, der placerede hende som teenpop-diva sammen med blandt andre Christina Aguillera og Britney Spears, der begge kom fra et tuttenuttet Mickey Mouse Club-univers, der ikke kunne være længere fra Pinks barske opvækst. Derfor besluttede hun at tage skeen i egen hånd. Til sit næste album, der fik titlen »Missundaztood« kontaktede hun Linda Perry fra gruppen »4 Non Blondes«, der tvang Pink til at hælde sine følelser ned i klaverets tangenter, og da der først var åbnet for slusen, væltede det ud. Med Linda Perrys energiske megahit »Let's Get the Party Started« som døråbner, sprang Pink ud som sig selv: vrængende, sarkastisk og hudløst følsom i sange om sin barske barndom og lave selvtillid.

Pladeselskabet var bekymret, men »Missundaztood« solgte 13 millioner eksemplarer på verdensplan. Med ordene: »LA told me, ' You'll be a pop star, All you have to change is everything you are.' Tired of being compared to damn Britney Spears. She's so pretty, that just ain't me,« fra hittet »Don't Let Me Get Me« lagde hun endegyldigt afstand til sine jævnaldrende på poppodiet. Pink siger tingene som de er - ikke hvad folk gerne vil høre.

»Det er en diskussion, der er nødvendig at tage. Det handler ikke om at vinde en popularitetskonkurrence,« snerrede hun til den britiske radiovært Jo Whiley som kommentar til hittet »Stupid Girls«, hvor hun hænger blandt andre realitystjernerne Lindsay Lohan og Paris Hilton ud for at gøre sig dummere, end de er.

Pinks albummer er et spejlbillede af hendes liv. Fra »Missundaztood« s dagbogsnotater om barndom og ungdom, blandt andre den desperate »Family Portrait«, hvor Pink sammenligner sit familieliv med Tredje Verdenskrig, over punket partypige-attitude på »Try This« til den voksne »I 'm Not Dead«, hvor Pink ikke alene forsoner sig med sin familie, men også springer ud som politisk polemiker med »Dear Mr, President«, hvor hun spørger daværende præsident George W. Bush, »hvordan kan du sove om natten?« Ganske modigt af en popstjerne, der også har skrevet breve til både det britiske kongehus og Vogues frygtindgydende chefredaktør Anna Wintour, hvor hun giver udtryk for sin modstand mod brug af pels og de royale jagttraditioner.

Hendes nyeste album »Funhouse«, der danner udgangspunkt for lørdagens koncert, er blevet kaldt hendes skilsmisseplade, fordi hun synger om de store følelser forbundet med separationen fra hendes mand, motocrosskøreren Carey Hart, som hun blev gift med i 2007 og separeret fra et år senere.

Sparket i gang med megahittet »So What«. Klar besked, serveret med et glimt i øjet, for der har aldrig været fjendskab mellem Pink og Hart, der spiller med i videoen til »So What«. Og som hun i øvrigt er fundet sammen med igen, hvilket heldigvis ikke giver hende problemer med at optræde live med sangene.

»Der er et par sange, der er meget sårbare for mig, men når jeg skriver, så indeholder selv vrede sange som »So What« alle mulige følelser på samme tid: jeg er sarkastisk, jeg er fjollet, jeg er vred, og det er faktisk ret let af finde tilbage til,« fortalte Pink til Associated Press kort før turnestart: Tilbage er vist kun at sige »Let's get the party started!«.

Læs også guiden: De fem spistesteder nær Forum

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register