Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Musik | 14/03/12

Overlegne musikere brugt som underlægning

  • Foto: Bill Page Foto: Bill Page
Britisk miniatureorkester og svensk trompetstjerne fyldte koncerthuset med fingernem finkultur.

Sprogfolk kender kirken St. Martin in the Fields fra en dialekt: Hvis en britisk arbejder taler cockney – så er han født i det kvarter, hvor man kan høre dens klokker. Men huset på Trafalgar Square i London har også lagt navn til et lille symfoniorkester.

Academy of St. Martin in the Fields er et af Storbritanniens stærkeste varemærker inden for klassisk. Det lille hold musikere står bag flere end 500 indspilninger, har gjort toner fra parykkens epoke til hvermandseje og kan høres på film som »Amadeus« og »Titanic«.

At de kan blive ved med samme engagement er næsten mærkeligt: De fire håndfulde damer og herrer sætter sig til rette i DR Koncerthuset og går straks i gang – uden dirigent. Hvis man vil høre et hold strygere af alle slags spille med en stemme, er det her. Hvilken vidunderlig varme!

Læs også: Feber med fantasier

Storbritannien har altid været orkestrenes land, fællesskabets land, holdfølelsens land. Den længselsfulde lyd af et hold strygere taler også særligt til os børn af søfartsnationer. Men én ting er mærkeligere den mandag: At de har Håkan Hardenberger med som solist. En svensker i designerbriller og gråligt changerende kejserkåbe. Han er måske nok verdens bedste på trompet.

Han er bare ikke den modige avantgardist, han var engang. Orkester og solist smelter aldrig sammen i den ældre musik før pausen. Hele stilen smelter til gengæld ned i den nyere musik efter.

Numrene hver for sig er glimrende nok: »Both sides now« af canadiske Joni Mitchell lyder som en stille fanfare, et fransk stykke fra 60erne som lystspil fra Morten Korchs dage, et par svenske satser som »En by i provinsen«.

Læs også: Stand Up Opera

Men der bliver for meget pop og patos over den halvdel. Huset kunne alt andet lige have sat DR UnderholdningsOrkestret til samme arbejde og sparet de engelske elitekolleger. Når man tænker på aftnen bagefter, er det på Samuel Barbers dybe »Adagio«. På et stykke for strygerne alene, ja.

De gløder så gribende i sig selv, at man egentlig ikke behøver nogen solist. Han bliver let det svage led sådan en aften – om han så er verdens største på sit felt.

Hvad: Academy of St. Martin in the Fields og Håkan Hardenberger i musik af Mozart, Britten og diverse.
Hvor: DR Koncerthuset, man. sendes ons. kl. 19.30 på P2 Klassisk.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer