Føj til favoritter Del Send
Musik | 24/08/16

Mit København: Aura

  • Aura til en tidligere koncert i Tivoli. Foto: Rasmus B. S. Hansen /Tivoli

    Aura til en tidligere koncert i Tivoli.

    Foto:
Den farverige danske sangerinde Aura Dione er snart aktuel med et nyt album. Fredag aften giver hun koncert til Fredagsrock i Tivoli, hvor man vil kunne opleve en række af de nye sange og synge med på de gamle hits. Vi mødte Aura til en snak om København.

Hvad laver du for tiden?

Jeg udkommer snart med mit nye album, som forventes at være på gaden i oktober. Jeg tog til fyn og skrev en plade. Jeg sad på et gods hos gode venner. Jeg kanaliserede sangene gennem luften og ud gennem mit stemmebånd. Jeg endte med at skrive 16 sange på fem dage. Det var meget powerfuldt.

Du skal give koncert i Tivoli på fredag, hvad kan folk forvente af koncerten?

Jeg kommer til at præsentere en del af det nye materiale, og så spiller jeg mine hits. Folk kan forvente nogle numre, de ikke kender og så en masse vild energi på scenen. Jeg har lyst til at komme ud og spille, jeg har savnet det. Tivoli er hjertet af København, som man pludselig står og banker i.

Hvor i København er du ellers vild med at spille?

Jeg elsker at spille på Vega, den sal er sindssygt flot. Tegnet af arkitekten Vilhelm Lauritzen, det er et af de smukkeste og mest æstetiske spillesteder. Jeg kunne godt tænke mig at spille i Operaen en dag.

Læs også: Mit København: Iben Hjejle

Hvad er dit forhold til København?

Jeg flyttede til København, da jeg var 17. Jeg er opvokset på Bornholm, og så har jeg boet i Australien, England, USA, Nepal, og nu bor jeg i København.

Hvordan er det at rejse så meget rundt?

Det er fantastisk. Jeg elsker, at jeg er fri som fuglen, og at der ikke er noget, der binder mig. Det er meget essensen af det menneske, jeg er. Det har både været bevidst og ubevidst før i tiden, men nu er det et bevidst valg at være på farten og være der, hvor jeg skal være for at spille min musik.

Når du vender hjem til København efter at have været ude i perioder, hvad er så det gode ved at komme hjem?

Der er en enorm ærlighed hos danskerne, som jeg holder meget af. En generel tillidsfuldhed. På en måde minder danskernes liv om hinanden. Uanset om du er vokset op på landet eller i København, så er skellene ikke så store fra rig til fattig. Jeg føler mig meget tryg og sikker i forhold til at være i downtown LA eller i Nepal. Det er et dejligt land at komme hjem til. Jeg er stolt af at komme fra et land, hvor vi er så gode til at passe på hinanden og vores kultur.

Når du er hjemme i København, hvor bor du så?

Jeg bor i København K. Faktisk vil jeg gerne flytte på landet. Jeg har brug for at kunne fordybe mig, og jeg er også et ret privat menneske. Når det er sagt, så elsker jeg fis og ballade. Jeg er vild med at opdage nye ting, og jeg synes, der sker så meget lige nu. De sidste par år i Danmark har været fede. Der er en kreativ åre, der spirer, og den energi elsker jeg at være en del af, så det er ikke lige nu, jeg skal flytte på landet. Jeg tror, det er godt at være begge steder.

Læs også: Mit København: Adam Price

Helt generelt set, så kan jeg godt lide, at København er en miniput storby, hvor man kan cykle fra den ene ende til den anden og samtidig opleve en forskellighed i kulturer og i mennesker. Jeg synes, det er spændende, at vi er så gode til at udnytte byen og de muligheder, som der er. Og så holder jeg af, at havet er så tæt på. Jeg har en båd i Christianshavn. Det eneste, jeg faktisk elsker lige så højt som musikken, det er at sejle. Friheden når jeg er på vandet. Vi sejler rundt i kanalerne, og vi sejler ud og hopper i vandet. Jeg har den sammen med forskellige venner. Det er et lille projekt, der er sjovt at have på sidelinjen.

Hvilken bydel er du tættest knyttet til?

Jeg har boet 11 steder. Østerbro er det eneste sted, jeg ikke har boet. Jeg er mest knyttet til Indre By. Jeg kan godt lide Ved Stranden, Gammel Strand og Nikolaj Plads. Der er liv, og det er en gammel bydel med masser af historier, og så er der åbnet masser af restauranter. Det er uhøjtideligt og højtideligt på samme tid.

Hvor spiser du, når du går ud?

Admiralgade 26. Et rigtig godt eksempel på Indre By. Et lille sted med en hjemlig stemning. En blanding af asiatisk og skandinavisk æstetik. Jeg kan godt lide at finde små nye steder, der er lidt hemmelige. Mother Wine er også lækkert. Den der lille, hemmelige biks. Man sidder ved et langbord, og så står en kok og laver mad til et lille selskab. Det er på 1. sal. Det er så hyggeligt og familiært. Havfruen i Nyhavn - det er fedt, at en ung mand tager fat i Nyhavn. Nyhavn er ikke så cool, og normalt kommer man ikke der, men det gør, at det får en anden form for indhold. Maden er mere kunstnerisk her, og det er et fedt initiativ.

Hvor er dine yndlingssteder i byen?

Jeg er vild med Danmarks Kunstbibliotek. Det, jeg synes, er dejligt, er, at der er så meget viden at få her. Man skal bare investere lidt i sine omgivelser. København er sindssygt gavmild. Jeg synes også, Ørstedsparken kan noget helt særligt. Helt nede ved søen, hvor træerne står og dypper sig i vandet. Der er noget Monét over det. Ofelia Plads synes jeg også er genial. Man kan hoppe lige i vandet. Der er i øvrigt også en vildt smuk parkeringskælder, der er smuk og meget gennemført. Og så marmorkirken. Ærgerligt de ikke belyser den. Jeg havde en lejlighed i Store Kongensgade. Hver morgen kunne jeg ligge og kigge over på apostlene. Det er et øjeblik i tiden. Jeg følte, jeg var den heldigste i verden med min udsigt. Om aftenen røg jeg cigarretter på trappen ved kirken. Der var noget smukt ved at have kirken for sig selv.

Hvad er det mest imponerende bygning i byen?

Champagnehuset ved Grønningen med de små bobler på muren. Det er en lille perle. Det er måske ikke det mest imponerende, men det er så fint. Klassisk og lækkert. Børsen er også smuk, jeg elsker at køre forbi den. Den nye bygning overfor Tivoli. Axel Towers er fed. Det er tre steder, jeg tænker, der kan vi sgu noget.

Hvad er det bedste ved København?

Lige nu har vi ramt en åre af kreativitet. Der er et gåpåmod, som er sindssygt livsbekræftende. Vores madkultur er gået fuldstændig amok. Det er rart at se, der er kommet stolthed i nogle servicefag. Jeg synes, det har inspireret til, at man tager sig sammen kollektivt og dygtiggør sig. Man kan mærke det på de forskellige restauranter. Der er kommet en anden storhed, og det klæder byen rigtig godt. Vi er en rig kultur, og at have den luksus at tage ind og spise på Noma eller 108, det er stort. At kunne opleve verdensklassemad som et almindeligt menneske det er rigtig sejt.

Bruger du byen som inspiration i din musik?

Nej, det gør jeg ikke. Jeg bruger menneskene i byen. Jeg kender nogle sindssygt originale mennesker, nogle gamle københavnere. De inspirerer mig. Byen er god til at tage hånd om originaler. Jeg har altid elsket mennesker med noget sprælsk i sig. For mig handler det om de mennesker, der bor i København.

Hvad er det værste ved byen?

Jeg synes, at det er alt det byggeri, der foregår. København har aldrig været mere afskærmet og tildækket. Jeg synes ikke, vi har været særlig gode til at gøre det pænt. Man skulle have tænkt meget mere over, hvordan man gør byen attraktiv, mens man bygger om. Sådan så man ikke kommer som turist til byen og føler, man ikke får noget for pengene.

Hvor går du ud om aftenen?

Atze Peng. Det lille sted har den sindssygeste bartender, der står og skærer isen af en kæmpe isblok. Det er et fantastisk sted. Jeg synes, det er verdensklasse. Lækre drinks. Jeg har været der to gange før, og så kan man nyde hans arbejde, og det er nærmest kunstnerisk at se ham lave drinks. Bo-bi Bar og Eiffel Bar kommer jeg på i ny og næ. Her huserer forskellige mennesker fra en møbelpolstrer til en filosof til gymnasielever. Man må ryge og drikke øl. Det er klassisk københavnerhygge. At falde i snak med fremmede mennesker er det, hele mit liv går ud på?

Hvor i byen slapper du af?

I Indre By. Det burde være hektisk, men for mig er der ro i det hektiske, fordi der er så meget udveksling i menneskerne. Der er mange turister, så jeg føler, at jeg har et privatliv. På Nokken er der også lækkert.

Hvad ville du vise en turist?

Christiania er et must. Det er vores vildeste kulturskat. Vi har ikke noget, der er mere unikt i Danmark. Jeg er kommet der hele mit liv. Min onkel havde et værksted derude, og jeg har spillet koncerter der. Jeg kan godt lide, at der er et sted i Danmark for de mennesker, der ikke passer ind i normen. De har Christiania. Det er ikke kun på grund af hash, der er en åbenhed, der hører 68'er-generationen til. Der er noget i den energi, som jeg synes godt om. En mangfoldighed. Det er så let at blive radikaliseret og at pege fingre. Christiania har bare en næstekærlighed, der er smuk og tiltrængt.

Du har en meget genkendelig stil. Hvor shopper du?

Jeg laver mest samarbejder med designere. Det gør jeg, fordi jeg har en eklektisk stil. Det er svært for mig at gå ind og købe noget i en butik , det har jeg gjort tidligere. Men der er nogle rigtig fede butikker i byen. FN92, han sælger godt nok brudekjoler, men han er en totalt fantastisk designer. Det er et skønt lille univers. En mere eksklusiv butik, der har noget internationalt over sig. Det er Lot 29, der har nogle rigtig dyre mærker, men der er rigtig god smag. Man kan købe ting, man kan bruge hele sit liv, og så er det en enorm æstetisk butik at gå ind i. Egentlig lægger jeg meget vægt på unge seje designere, der er spændende i deres passion som fx Mark Tan, Freya Dalsjø og Asger Juhl Larsen. Det er ikke fordi, jeg altid går i tøjet, de er bare blevet ved og ved og ved. De brænder for deres håndværk. Jeg vil hellere gå i noget tøj, hvor jeg kender historien, end jeg vil købe noget i en butik. Jeg vil gerne have et personligt forhold til dem, der skaber mit tøj eller mine kostumer.

Hvordan bruger du byen kulturelt?

Jeg ser ca. to balletter om året. Det er så perfektonistisk. Det elsker jeg. Det er i Det Kongelige Teater. Koncerter ser jeg mest på festival og får følelsen af, at det varer længere tid. En koncert varer flere dage fremfor halvanden time. Jeg elsker Roskilde Festival.

Hvis du havde en fridag, hvad ville du så lave?

Jeg ville lave musik. og jeg ville spille en koncert i byen. Jeg elsker mit liv, og jeg elsker at udtrykke mig. Jeg holder ikke fri fra mit liv.