Føj til favoritter Del Send
Musik | 03/02/12

Jazzscenens førstedame

  • »Vinterjazzen handler primært om at få nogle særlige artister til at lave nogle særlige projekter. Og festivalens hovedbegivenhed er en ny stor ærespris, der giver trompetisten Palle Mikkelborg og den amerikanske trommeslager Jack DeJohnette frie hænder til at skabe et særligt projekt søndag aften i DR Koncertsalen,« fortæller den københavnske jazzbagkvinde Signe Lopdrup, her i Jazzhouse, som hun også er ny direktør for.   Foto: Linda Henriksen

    »Vinterjazzen handler primært om at få nogle særlige artister til at lave nogle særlige projekter. Og festivalens hovedbegivenhed er en ny stor ærespris, der giver trompetisten Palle Mikkelborg og den amerikanske trommeslager Jack DeJohnette frie hænder til at skabe et særligt projekt søndag aften i DR Koncertsalen,« fortæller den københavnske jazzbagkvinde Signe Lopdrup, her i Jazzhouse, som hun også er ny direktør for. 

    Foto: Linda Henriksen
Signe Lopdrup, der som festivalleder igennem ti år har været med til at udvikle Copenhagen Jazz Festival, og som nu også får titel af direktør for det nyrenoverede Jazzhouse, er netop ved at søsætte den landsdækkende festival, Vinterjazz 2012.

»Vi venter med at melde ud med en musikalsk profil, indtil vi har en åbningsdato og kan præsentere et program. Ellers bliver snakken alt for teoretisk. Men jeg kan love dig, at der kommer masser af jazz, og det bliver rigtig, rigtig godt.«

Optimismen er til at få øje på hos Signe Lopdrup, selv om det lige her og nu ikke swinger ret meget i det kælderlokale i Niels Hemmingsens Gade, der – som følge af det berømte skybrud sidste sommer – blot fremstår som en stor og nøgen betonbunker. Adressen har siden 1991 rummet Copenhagen Jazz House, som i løbet af foråret vil genopstå i fornyet form med det officielle navn Jazzhouse og med Signe Lopdrup som direktør. Nyudnævnt – men så absolut på hjemmebane.

Læs også: Vinterjazz 2012

»I 2002 var jeg ansat i Dansk Jazz Forbund, som boede dør om dør med Copenhagen Jazz Festival. Her havde man ansat en festivalleder, som blev syg omkring 1. maj, altså lige dér, hvor programmet skulle være klar. Det gav problemer, og det var her, jeg sagde til festivalens booker: »Du må sige til, hvis der er noget, vi kan hjælpe med«. Og det var der. Det lykkedes at få lavet et program, og snart blev jeg spurgt, om jeg også ville være med til at lave festivalen, og så kunne vi snakke sammen bagefter.

Det kunne vi, og så er jeg bare aldrig kommet videre,« griner Signe Lopdrup. Det er nok lidt af en underdrivelse, for i jazzmiljøet er man klar over, at hvad der lander på Signe Lopdrups bord ikke lige får lov til at smuldre, hvorfor renomméet naturligt har givet hende en lederplads i det nye Jazzhouse. Dog uden at hun forlader sit job som leder af den københavnske festival. Under dobbeltkasketten Det har ikke været nogen hemmelighed, at der i de senere år har været en symbiose mellem jazzfestivalen og jazzhuset, idet festivalen har booket og markedsført jazzhusets program som et synligt internationalt flagskib.

Og nu sidder Signe Lopdrup på begge institutioner. »Jeg synes jo ikke, jeg sidder med en dobbeltkasket. Det handler om at samarbejde på tværs af institutioner, at kunne lave noget mere kunst og kultur. Og få det til at hænge sammen. Det er ikke nogen nyhed, at der ikke kommer flere penge, hverken i musikmiljøet eller kunstmiljøet. Vi skal bare finde nogle kreative løsninger. Der er ingen modsætningsforhold overhovedet. Vi går ud og viser nye veje, og vi skal skabe de bedste rammer for præsentation af jazzen som samtidskunst.

Læs også: Vinterjazzen åbner på SMK

I modsætning til andre af byens spillesteder er Jazzhouse jo et regionalt spillested, som altså befinder sig tilskudsmæssigt i en anden liga. Men dermed har man også en forpligtelse til at være udviklende og nyskabende.« Udvikling og nyskabelse er også noget, Signe Lopdrup har søgt at fremme, efter at den nu 12 år gamle landsdækkende Vinterjazz-festival for nogle år siden kom i Copenhagen Jazz Festivals regi. Vinterjazz med ny ærespris »I gamle dage fungerede vinterjazzen efter princippet: Nu ser vi på, hvad der sker rundt omkring, og så samler vi det i et fælles program.

Hos os har man skullet melde sig ind i klubben og blive en del af fællesskabet. Og det har fået folk til at booke noget særligt. Nu er det jo de færreste musikere, der tager på turné i februar, så vi skal dels prøve at fiske lidt og dels designe projekterne selv. Og meget afhænger af, hvor heldig man er. Men helt klart har vi et meget ambitiøst program i år. Vinterjazzen er jo også blevet en nordisk begivenhed, så vi kan skabe nogle større turnéer, også selv om spillestedssituationen i de øvrige nordiske lande ikke er den bedste. Ja, i det perspektiv har vi en ret fantastisk spillestedsordning og kunststøtteordning i Danmark.

Vinterjazzen handler primært om at få nogle særlige artister til at lave nogle særlige projekter. Og festivalens hovedbegivenhed er en ny stor ærespris, der giver trompetisten Palle Mikkelborg og den amerikanske trommeslager Jack DeJohnette frie hænder til at skabe et særligt projekt søndag aften i DR Koncertsalen,« pointerer en entusiastisk Signe Lopdrup.

Hvad: Vinterjazz
Hvor: I hele København - de største koncerter i DRs Koncerthus
Hvornår:
3. - 19. februar

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer