Føj til favoritter Del Send
Musik | 14/10/11

Guide: De bedste musikcafeer i København

  • På sort kaffe og vinyl kan du både få en god kop kaffe og købe lp'er. Foto: Andreas Beck Foto: Ikke oplystPå sort kaffe og vinyl kan du både få en god kop kaffe og købe lp'er. Foto: Andreas Beck
Vinyler, kaffe, cajun-gryde og lambrusco. Der er noget for enhver smag på byens musikcafeer. Vi har været et smut forbi de fem bedste af slagsen.


Sving selv pladerne
På Musiksmag vælger man selv. Folkene bag har stillet en pladespiller i rummet og hængt et stort udvalgt af vinylplader på væggen. Resten er op til gæsterne. Man skal imidlertid ikke tage fejl.

Ejerne er musikentusiaster, og musikken bliver taget seriøst. Derfor er der regler. Man skal minimum høre en halv lp-side, før man skifter. Vinyludvalget på vægen består hovedsageligt af indie og rock, men der er masser af afstikkere til genrer som pop og hiphop.

Konceptet tiltrækker ikke overraskende et musikinteresseret publikum, men det bliver ikke nørderi det hele. »De fleste kommer sgu nok for lambruscoen og de billige øl. Og fordi man må ryge indenfor,« siger Tobias Ljungar Søndring.

Musiksmag
Jægersborggade 43 2200 København N
_______________________________

Billige vinyler og cajun-gryde
Ejeren og mange af stamkunderne er musikere, og den hyggelige Bartof Café har masser af billige vinylplader til salg. Omkring 150 gange om året er det koncerter, og resten af tiden kører musikken over de gamle rørforstærkere, som ejeren, Jakob Friis-Holm, passer og plejer med stor passion.

»Når man spiller gode plader, er det altså vigtigt, at det lyder godt,« forklarer han. Til gengæld er musikudvalget alsidigt. »Vi spiller alt fra country over mere eksperimenterende ting til klassisk musik. Det kommer an på, hvem der er på arbejde«. Uanset hvem, der arbejder, kan det brogede klientel dog altid spise en portion af Bartofs cajun-gryde og vælge mellem øl fra Belgien, Mexico og Holland.

Bartof Café
Nordre Fasanvej 46 2000 Frederiksberg
_______________________________

Chillout med musik i centrum
Hvis der er festaber på Kind of Blue, er de gået galt i byen. Det indrømmer stedets ejer blankt. Man kommer for at læne sig tilbage og lytte. »Vi spiller tilbagelænet musik. Både fra rockstjernerne, fra folkscenerne og fra jazzens verden,« siger Claus Ploug, der ejer den lille bar på Ravnsborggade.

Han har udvalgt musikken fra sin private samling, og hans egen snart 50 år gamle musikpassion var den vigtigste anledning til baråbningen. »Min lyst til at skabe det her har været musikken. Indretningen og produkterne kommer i anden række,« siger han. Ikke desto mindre byder Claus også på ost og pølse-tallerkener, gode belgiske øl og forskellige økologiske produkter.

Kind of Blue
Ravnsborggade 17 2200 Kbh. N.
_______________________________

Kaffebar og pladebutik
De sidste fem år har Christian Rygaard tjekket kaffen hver dag. Den skal være perfekt. Hvis den ikke er det, må han finde ud af, om det er bønnerne, kværnen eller maskinen, han skal skrue på. Alligevel var det ikke kaffeentusiasmen, men drømmen om en pladebutik, der fik ham til at åbne Sort kaffe og vinyl.

»Jeg kunne godt tænke mig en pladeforretning, hvor jeg kunne sælge mærkelige ting. Men hvis jeg skulle leve af en pladeforretning, skulle jeg sælge cd’er, og det skulle være julehits, MGP og den slags. Det gad jeg ikke. Men jeg tænkte, det måske kunne lade sig gøre, hvis jeg kombinerede butikken med en kaffebar,« siger Christian Rygaard.

Det fik han ret i. Fem år efter er Sort kaffe og vinyl samlingspunkt for såvel Vesterbros barselsramte forældre som lokale musikentusiaster, der roder i pladekasserne, mens kæresten venter med en kop kaffe. Og det vel at mærke selvom Christian Rygaard ikke just henter musikken på hitlisterne.

»Man skal vide, at når man kommer herned, så er det ikke bare Norah Jones, der spiller i baggrunden. Man skal kunne blive overrasket. Det ene øjeblik spiller vi iransk folkemusik fra 1991 eller etiopisk jazz. Det næste spiller vi Ramones. Og så spiller vi måske en gammel jazzplade.«

Hvis man ikke kan lide at drikke kaffe til sin iranske folkemusik, kan man forsøge med en italiensk sodavand eller noget fra det imponerende te-udvalg.

Sort kaffe og vinyl
Skydebanegade 4 1709 København V
_______________________________

Din nye indieven
Med åbningen af Din Nye Ven fik byens indie-kids endelig et stamsted. Om dagen drikker de kaffe i de bløde sofaer, og om aftenen går de over til øl og drinks, spiller bordfodbold og ender med at danse til nøje udvalgt musik. Ifølge medejer Maya Bech Gregersen er det musikinteresserede indie-publikum derfor heller ikke dukket op ved en tilfældighed.

»Musikken var jo en af de store interesser, da vi startede. Vi er primært inde på nogle genrer, der kan blandes ind i det moderne indie-liv. Nogen gange bevæger vi os selvfølgelig ud over indie’en. Men der er ikke meget af det, du hører på P3,« siger hun.

Din Nye Ven
Skt. Peders Stræde 34 1453 Kbh. K

Læs også: DOX lancerer årets program med tung metal