Føj til favoritter Del Send
Musik | 04/03/09

Drømmen om den nye by

  • The Dreams Foto: pr fotoThe Dreams Foto: pr foto
Den færøske rockkvartet, The Dreams, rykkede efter at have erobret hjemøen, teltpælene op og flyttede til København. Nu udkommer deres første dansksprogede album – for anden gang.

AOKs udsendte møder tre fjerdedele af The Dreams på en grå regnvejrsdag på Amagerbro metrostation. Det er ikke en oplagt dag at gå på sightseeing, men vi er interesserede i at finde ud af, hvor man går hen i København, når man er ung færing og vant til et lille samfund, hvor alle kender hinanden, fiskemarkeder på ethvert gadehjørne, lydløse og storslåede landskaber, samt Teitur som eneste musikalske kendis. Eller er det bare danske fordomme?
”Vi er jo vant til kedeligt vejr,” fastslår bandets trommeslager, Heini.
”På Færøerne er der ikke de store temperatursvingninger, og ikke den store forskel på vinter og sommer, så jeg skulle lige vende mig til at temperaturene kunne komme under frysepunktet,” fortæller han og håber på en varmebølge til sommer.

Heini har faktisk boet i Danmark i 15 år, og kun cirka 10 på Færøerne, mens bandets øvrige medlemmer først for alvor flyttede til København for to år siden.
”Men generelt er der slet ikke så stor forskel på Færøerne og Danmark, ” fortæller bandets sanger og primære sangskriver, Hans Edward.
”Selvfølgelig er København større end nogen by på Færøerne, og jeg oplever måske det Københavnske musikmiljø som noget mere lukket end det noget mindre miljø på Færøerne, og generelt virker folk måske en anelse køligere. Men ellers har vi ikke mærket afgørende forskelle, mener Hans Edward, før Heini tager over:
”Størrelsen på byen gør også, at man kan være mere anonym, hvilket faktisk er ret behageligt.”

Den færøske ghetto
Vi sætter næserne mod Øresundskollegiet, hvor Hans Edward bor, i modsætning til de øvrige medlemmer, som ved heldige omstændigheder blev indlogeret i et større hus i Søborg med tilhørende swimmingpool.
”Det var musikalske ambitioner, der gjorde, at vi flyttede til København,” fortæller Hans Edward på vej mod Øresundskollegiet.
”Færøerne er et forholdsvis lille samfund, og hvis man vil tjene penge på sin musik, så er man nødt til at tage væk. Desuden følte vi, at vi havde opnået det, vi kunne på Færøerne. Så da vi sad til en fest en aften, tog vi beslutningen om at flytte, og det var på et tidspunkt, hvor ingen af os havde bedre ting at tage os til på Færøerne.”The Dreams

Øresundskollegiet er ifølge bandet selv, lidt af en Nordatlandisk ghetto. Bandet vurderer, at cirka 700 af de 1200 beboere på kollegiet er færinger. Dertil kommer 100 plus islændinge, så Øresundskollegiet var det naturlige sted, at opsøge, da The Dreams for første gang som band troppede op i København. I kælderen under kollegiet ligger nemlig et øvelokale, hvor bandet havde deres første egentlige øver som The Dreams.
”Jeg havde sendt en demo til en Mtv konkurrence, og pludselig kom der en mail om at vi skulle spille til en audition i London, så jeg måtte få Heini og bandets nyeste medlem, guitaristen Corfitz til at hoppe på et fly. Vi havde én øver her i lokalet, og skulle faktisk sove på gulvet i øvelokalet, så kontrasten var stor da vi blev hentet med limousine i London og mødte Anastacia,” fortæller Hans Edward. 

Der er helt klart et færøsk miljø i København, og i særdeleshed på Øresundskollegiet. Alligevel mener bandet at det er en skrøne, at alle færinger kender hinanden, og det er til trods for, at Heini for to uger var sammen med den færing, der blev et af de seneste skudofre i bandekrigen og at Hans Edward er fætter til X-Factor Linda, samt at de kender alt til Teitur og hans nye studie på Færøerne.
”Vi kommer selvfølgelig til at møde hinanden, mange af os, men det er langt fra alle, vi har noget med at gøre,” fortæller Hans Edward.
”Vi har også forskellig behov med hensyn til at omgås vores landsmænd. Jeg har i høj grad behov for at være i kontakt med mine rødder, mens Eirikur (bandets basist, red) helt afviser at være en del af miljøet, han har bare nydt at være kommet væk.”

Stive fiskere
Ét af de steder, bandet socialiserede med andre færinger da de først kom til København, var værtshuset Skarv i Pilestræde, hvor bandet tager AOKs udsendte med hen. Desværre er værtshuset lukket denne formiddag, men ifølge bandets medlemmer, er det ikke nødvendigvis nogen dårlig ting. Vi sætter os i stedet på Zoo Bar, hvor bandet fortæller om de mange utroligt tætpakkede og kaotiske koncerter, de har spillet på Skarv.
”Det er et virkelig mærkeligt sted, hvor der for eksempel kommer mange færøske fiskere med masser penge, som bare drikker sig tæskestive. Vi har spillet der mange gange, men kommer nok ikke til at spille der i fremtiden,” fortæller Hans Edward, som ofte har været ved at miste fortænderne på grund af, at folk væltede mikrofonstativet ind i hovedet på ham under koncerter på Skarv.

Nej, for The Dreams har skiftet de små værtshusscener ud med større scener i hele Danmark, og ambitionerne peger da langt uden for de Skandinaviske grænser, til trods for, at de i øjeblikket synger på dansk. De dansksproghede tekster kombineret med en international lyd af mørk, punket rock, var produceren Chief Ones idé. Bandet mødte chefen, som siden kom til at producere 'Den Nye By', ved deres aller første koncert i Danmark. Det var Emergenza konkurrencen, der blev afholdt på Stengade 30, hvor Chief One var dommer, og så noget særligt i den færøske kvartet.
”Vi er allerede i gang med at planlægge et album med engelsksprogede tekster,” fortæller Heini.
”Ja, det var svært for mig at skrive danske tekster i starten,” fortsætter Hans Edward.
”Da Chief One foreslog det, synes vi det lød meget mærkeligt, men det gav mening og var ikke rigtig prøvet før, og det har helt klart givet os noget opmærksomhed. Alligevel vil vi gerne videre, og vi har da også leget med tanken om at flytte til for eksempel London."

I øjeblikket befinder de fire eksilfæringer sig dog ganske godt i København, og har i øjeblikket travlt med at promovere ’Den Nye By’, blandt andet ved at spille cirka 30 koncerter over hele Danmark i foråret. Bandets første album udkom faktisk allerede sidste år på et mindre jydsk selskab, som ifølge bandet ikke rigtig formåede at løfte pladen. Men nu er The Dreams blevet samlet op af et større internationalt pladeselskab, som har opdateret albummet med tre nye numre, nogle live indspilninger og en dvd. Torsdag aften kan man høre The Dreams  på The Rock i Skindergade. Tidligere på dagen, dukker bandet også op i Frederiksbergcentret, hvor de vil give en lille akustisk koncert, samt autografere det nye album.