Omtale
Føj til favoritter Del Send
Musik | 10/01/13

1982 feat. BJ Cole (NO/UK) + Nils Økland (NO)

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: Jazzhouse 10. jan 2013
Senest redigeret af Jazzhouse 10. jan 2013

Enestående møde mellem nordisk spillemandsmusik, moderne improvisation og ren musikalsk fabuleren tilføjet længselsfulde toner fra den legendariske engelske pedal steel-guitarist BJ Cole.

Øyvind Skarbø (trommer) Nils Økland (hardangerfele, viola d’amore, violin) Sigbjørn Apeland (harmonium) BJ Cole (pedal steel guitar)

Bag det usædvanlige bandnavn 1982 gemmer sig en lige så usædvanlig norsk trio. 1982 består af tre dybt originale musikere, der hver især krydser grænser mellem traditionel skandinavisk folkemusik, gammel kirkemusik, jazz, moderne improvisation og avantgarde.

Trioen besidder utvivlsomt en nordisk klang uden dog på nogen måde at forfalde til klicheer om nordisk melankoli og uden at præsentere et forceret møde mellem avantgarde og tradition. Hos trioen lever og ånder den traditionelle folketone helt ubesværet i tæt symbiose med eksperimenterende improvisationsmønstre og uforudsigelige lydsammensætninger. 1982s musik husker de sære og magiske kringelkroge i folkekulturen, og nok så vigtigt husker trioen den elementære spilleglæde – også når den bevæger sig ud på avantgardistiske vover.

“Astonishingly resourceful sound-painting” skrev avisen The Guardian om trioens lyd, der på det seneste udspil 1982 + BJ Cole (fra 2012) udvides med den legendariske engelske pedal steel guitar-spiller BJ Cole, hvis længselsfulde toner har sat afgørende præg på musik af navne som R.E.M., Björk, David Gilmour og Elton John. Albummet er udkommet på det norske label Hubro, der i disse år står for noget af den mest interessante nordiske improvisationsmusik, og er allerede blevet fremhævet som trioens foreløbige hovedværk. Der er derfor stor grund til at glæde sig til at opleve denne fantastiske gruppe live i København for første gang nogensinde. Tilmed får de også live følge af BJ Cole, der ligeledes er en sjælden gæst på disse egne.

Denne aften kan man også opleve den ene tredjedel af 1982 - Nils Økland - spille en af sine mageløse solokoncerter. Økland spiller på både violin og det sjældne barokinstrument viola d’amore. Dog har han især gjort sig bemærket gennem sit innovative og samtidig dybt traditionsbevidste spil på den norske hardangerfele. Han har udgivet flere soloplader på det glimrende selskab Rune Grammofon og har senest udsendt albummet Monograph på hæderkronede ECM til fantastiske anmeldelser. Øklands koncerter er som regel dybt poetiske oplevelser, hvor nordisk spillemandstradition og samtidsmusik mødes i et sitrende nu, der nærmest kan få tiden til at stå stille. I hvert fald er det stort set umuligt at forblive upåvirket af denne musik rundet af åbne vidder og en vibrerende nordisk sjælfuldhed.

LINE-UP
Øyvind Skarbø - trommer
Nils Økland - hardangerfele, viola d’amore, violin
Sigbjørn Apeland - harmonium
BJ Cole - pedal steel guitar

Billet kan erhverves via:
http://www.billetlugen.dk/musik/28107/1982-feat-bj-cole-nouk-nils-oeklan...,

i døren eller i landets Fona-butikker.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register