Omtale
Føj til favoritter Del Send
For børn | 23/01/13

Museumsoplevelser for børn i vinterferien

  • Foto: Ana Cecilia Gonzalez Foto: Ana Cecilia Gonzalez
Vinterferien byder på massivt mange udfoldelsesmuligheder for de yngste familiemedlemmer. Og her skuffer byens museer absolut heller ikke. Vi guider dig til et par af de bedste aktiviteter og arrangementer.

Var det noget med at bygge din egen arkitektonisk perfekte bygning i LEGO? Eller hvad med at hugge i is og gøre dit eget geologiske fund? Og når du bliver træt, kan du jo f.eks. tage en take away-boks med hjem indeholdende remedier, så du kan bygge dit eget skulpturhoved.

Vinterferiens tilbud til børn lægger op til kreativ udfoldelse en masse. Ugen er ganske enkelt spækket med sjove, udfordrende og pjankede arrangementer på museerne, hvor kun børnenes egen fantasi sætter grænsen. Vi har håndplukket et par arrangementer, der er værd at stifte bekendtskab med for det yngre (og ofte også ældre) publikum.

Statens Museum for Kunst

Sølvgade 48 - 50
1307 København K

Statens Museum for Kunst - Find din indre detektiv frem

Foto: PR Foto: Ikke oplyst

Særudstillingen ‘Detaljer’ sætter fokus på, hvordan småting og ubemærketheder fra 1700-tallet og til 1930’erne har haft en tendens til at stjæle billedet i kunstens verden. Udstillingen, der er placeret i Kobberstiksamlingen, består af både velkendte værker og mere sjældent sete kuriositeter, repræsenteret af bl.a. kunstnerne Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og Christen Købke (1810-1848). De i alt 80 tegninger, malerier og grafiske værker er ophængt i kronologisk rækkefølge og med et tema for øje i udstillingens i alt seks rum.

‘Detaljer’ lægger op til, at beskueren skal gå på opdagelse og finde de sider ved det enkelte kunstværk, som øjet ikke umiddelbart ser. Og dette er netop børn gode til.

Som sådan er udstillingen ikke for børn, men i forbindelse med vinterferien, arrangeres der på museets værksted dagligt i vinterferien en workshop, hvor børnene kan tegne, male og kreere skulpturer samtidig med, at de med skitseblok og tegnegrej kan gå på opdagelse efter detaljerne i udstillingens mange værker. Der er også dagligt mellem kl. 13-14 en rundvisning for børn, hvor de kan finde deres indre kunstdetektiv frem.

Hvad: Børnenes Værksted og ‘Detaljer’.
Hvor: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar kl. 10:30-16:30 (rundvisning mellem kl. 13-14)

Arken - Museum for Moderne Kunst

Skovvej 100
2635 Ishøj

ARKEN - Fantasimaleri og hjemmelavede fugle

Foto: fotograf Lars Skaaning

Arken sætter med deres vinterferieworkshop for børn spørgsmålstegn ved, hvad fantasi er for noget og ved, hvordan et billede opstår. Med workshoppens titel ‘Oliekridt, akvarel og benspænd - hvordan ser din fantasi ud?’ lægges der op til, at børnene selv skal få maling på fingrene og udforske deres egen kreativitet.

Som inspiration til workshoppens små kunstaspiranter bruges maleren Carl-Henning Pedersens magiske og ikke mindst farverige billedunivers. Undervejs vil der blive leget med, hvordan forskellige såkaldte “benspænd” kan ændre et billedes udtryk.

Ud over ovennævnte workshop er der vanen tro familiesøndag hver søndag. Her vil temaet være maleren Carl-Henning Pedersens eventyrlige fugle, der dukker op overalt i hans værker. Og med fantasien som det eneste, der sætter grænser, vil børnene blive sat til at skabe deres egne fugle, der til slut vil blive sat op i et stort træ.

Hvad: ‘Oliekridt, akvarel og benspænd - hvordan ser din fantasi ud?’
Hvor: ARKEN Museum of Modern Art, Skovvej 100, 2635 Ishøj
Hvornår: Fra mandag d. 11. februar - lørdag d. 23. februar kl. 14-16 (tilmelding til undervisning@arken.dk eller på tlf.: 43 57 34 55. Vinterferieworkshoppen er gratis, når entré til museet er betalt. Familiesøndage foregår hver søndag fra kl. 11-16. Deltagelse er gratis, når entré til museet er betalt).

Thorvaldsens Museum

Bertel Thorvaldsens Plads 2
1213 København K

Thorvaldsens Museum - Mytiske fortællinger og take away-skulpturhoveder

Foto: Torben Christensen Foto: Ikke oplyst

De imponerende rum på Thorvaldsens Museum huser et sandt slaraffenland af skulpturer, relieffer, mønstre og malerier. Her er masser at blive fascineret af om man er 5, 50 eller 100 år. Men særligt de yngre er i centrum, når museet i vinterferien byder indenfor til ‘Familietegneskolen’, hvor alle familiemedlemmer inviteres til at sætte sig ned og tegne alt det (eller noget af det) de har oplevet på museet. Både klassiske tegneteknikker og det, der ligger langt fra, vil blive introduceret på kurset.

Hvis I er mere til at sidde og lytte, byder museet også på fortælling om de mange myter, der her gemmes på. Emnet er guderne og heltenes farefulde færden på det høje bjerg Olympen og her på jorden.

I kan også nøjes med at gå på opdagelse på egen hånd hjulpet på vej af museumsbutikkens mange tilbud. Eller var det f.eks. noget med en ‘Toppen af Kroppen’-take away-pose til 20 kr., hvor I i ro og mag kan sidder hjemme hos jer selv med posens sjove indhold af materialer til at lave jeres egne skulpturhoveder? Se www.thorvaldsensmuseum.dk for fuldt program.

Hvad: Familietegneskolen og feriefortællinger.
Hvor: Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Hvornår: Familietegneskolen: Tirsdag d. 12. februar - fredag d. 15. februar kl. 11-13. Børn fra 8 år med deres forældre kan være med. Pris: 75 kr. for voksne inkl. entré, børn 25 kr. inkl. entré. Tilmelding sker med navn, adresse, e-mail og ønskede datoer på tlf.: 33 32 15 32 eller thm@thorvaldsensmuseum.dk. Feriefortællinger: Onsdag d. 13. februar kl. 13:30-14:30. Børn fra 7-12 år med deres forældre. Tilmelding på samme måde som ovenfor.

Louisiana Museum of Modern Art

Gammel Strandvej 13
3050 Humlebæk

Louisiana - Skab dit eget Warhol-badge

Louisianas park med skulpturer af Henri Laurens og Henry Moore. I baggrunden Øresund.  Foto: PR, Shigeo Anzai

Vinterferiens aktiviteter på Louisiana tager sit afsæt i de to aktuelle udstillinger; ‘Andy Warhol - tidligere tegninger’ samt ‘LOUISIANA CONTEMPORARY - Tara Donovan’.

Andy Warhol var inspireret af storbylivet omkring ham, som det blev illustreret i aviser, modemagasiner og fotografier. Han bearbejdede sine indtryk i bl.a. tegninger. I ‘Warhol værksted’ kan børnene hver dag i vinterferien selv eksperimentere med bl.a. at bearbejde billeder og tegne egne tegninger på værkstedets lysbord. Og hvis dit barn er særligt glad for sin tegning, kan hun eller han få den med hjem på et badge. Ellers kan I også nøjes med at deltage i den børnevenlige familieomvisning, hvor hele familien kan få et indblik i udstillingen ‘Andy Warhol - tidligere tegninger’.

Skulptøren Tara Donovan er kendt for sine skulpturer skabt af hverdagens materialer. Med ‘Kunstdetektiven’ (udleveres i Børnehuset) i hånden, kan børnene opleve Tara Donovans farverige og finurlige skulpturer med lup og målebånd på egen hånd.

Se www.louisiana.dk for fuldt program.

Hvad: ‘Warhol Værksted’ og Tara Donovan-kunstdetektiv.
Hvor: Louisiana, Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar. ‘Warhol værksted’ i Børnehuset kl. 11-17:30. Familieomvisning kl. 11:30-12:30 - billetter og tilmelding i Børnehuset på dagen. ‘Kunstdetektiven’ kl. 11-18 (udleveres i Børnehuset).

Dansk Arkitektur Center

Strandgade 27 B
1401 København K

Dansk Arkitektur Center - Bliv arkitekt for en dag

Foto: Ikke oplyst

Hele vinterferien fyldes Dansk Arkitektur Center op med de helt specielle LEGO Architecture-klodser. Tanken bag er, at børn og voksne skal lege arkitekter for en dag og tænke over, hvordan de med deres helt egen bygning, bygget af LEGO Architecture-klodser, kan gøre en forskel. Ud fra denne tanke skal de byggeglade deltagere arbejde med problematikker i baghovedet, som arkitekter forholder sig til hver dag, når de bygger og tegner fremtidens huse og bygninger.

Under kyndig vejledning fra Dansk Arkitektur Centers guider, skal der skabes æstetisk smukke, men også fantasifulde bygninger, der tager højde for sted, klima, kultur og de mennesker, der bygges til. Hvilke krav stilles der f.eks. til en bygning, der skal ligge i ørkenen? Og hvad skal man tænke over, hvis man bygger et boligkompleks i et arktisk klima?

Inspiration til ens LEGO-bygning kan man hente på den aktuelle udstilling i centret; ‘I dialog med verden’ med arkitektur af Henning Larsen Architects, schmidt hammer lassen architects og ADEPT’, som i fotos og modeller viser nogle af de processer, der går forud for et færdigt bygningsværk.

På udvalgte dage kommer nogle af arkitekterne bag udstillingen endda forbi og bygger med i LEGO-workshoppen.

Se detaljeret program på www.dac.dk

Hvad: ‘Leg LEGO-arkitekt for en dag’.
Hvor: Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar kl. 11-15. Pris 60 kr. for børn og voksne inkl. entré til udstillingen ‘I dialog med verden’. Børn under 3 år er gratis.

Davids Samling

Kronprinsessegade 30
1306 København K

Davids Samling - Eventyr og arabisk skrift

Hvis du vil åbne dine børns øjne op for anderledes kunst, skal du tage dem med på Davids Samling, der ud over gratis entré kan bryste sig af Skandinaviens største samling af islamisk kunst. Og islamisk kunst er i en liga for sig - det minder ikke om noget andet.

1001 nats eventyr er elsket af store som små, og i vinterferien kan I lytte med, når historiefortæller Jan Circola åbner op for bl.a. det populære eventyr. Børnene kan også lære at skrive deres navn med flot arabisk skrift, når kalligrafilæreren Salim Assi demonstrerer og fortæller om arabisk skrift, før børnene slippes løs med farver og tusser.

Hvis I gerne vil se nærmere på museets kunstsamling, vil der hver dag være omvisning i børnehøjde med fokus på skatkamre, farlige våben, modige prinser og skønne prinsesser.

Se www.davids-samling.dk for flere detaljer.

Hvad: Kalligrafiværksted og historiefortælling.
Hvor: Davids Samling, Kronprinsessegade 30-32, 1306 København K
Hvornår: Tirsdag d. 12. februar - søndag d. 17. februar. Kalligrafiværksted: Tirsdag-torsdag kl. 14 (varighed: to timer - tilmelding ikke nødvendig). Historiefortælling: Fredag kl. 14, lørdag-søndag: Kl. 13 (varighed: ca. 1 time - tilmelding ikke nødvendig). Omvisning i den islamiske samling: Tirsdag-fredag kl. 13:15 (varighed: ca. 1 time - begrænset plads. På dagen for omvisningen udleveres gratis billetter i museets butik).

Københavns Museum

Vesterbrogade 59
1620 København V

Københavns Museum - Arkæologiske fund og en meget gammel lort

Udstillingen ‘Fortiden under os’ vil være et hit for små drenge og piger fra 7 år, der render rundt med en lille geolog i maven. Her kan I nemlig gå på opdagelse i fund fra de seneste fem års arkæologiske udgravninger. Om I vil gå rundt på egen hånd eller med på rundvisning, er helt op til jer.

Hvert et fund på udstillingen ledsages af to små historier fra eksperter, der har et særligt forhold til netop den aktuelle genstand. F.eks. fortæller frisøren om en paryk, den lille dreng sætter ord på et legetøjssværd, og håndarbejdsentusiasten knytter et par ord til den strikkede hue.

Udstillingen giver et fint indblik i, hvordan København er placeret et sted, hvor mennesker har boet i tusinder af år. Mange ting har ændret sig. Men her er stadig regnfuldt og køligt, og vandet er ikke langt væk. Det eksperimenterende udstillingsdesign, der danner rammerne om selve de arkæologiske fund, tager afsæt i de geografiske og klimatiske betingelser for livet i København.

Hvis I går på opdagelse på udstillingen vil I bl.a. møde “profilvæggen”, der åbenbarer den københavnske undergrunds gemte genstande og historier. Derudover vil I komme til at stifte bekendtskab med “tiggertegnet” fra 1625, legetøj fra middelalderen, kridtpiber og en meget gammel lort. Undervejs vil I blive stillet små opgaver, der har til formål at trække linjer fra fortiden op til vores nutid.

Se mere på www.copenhagen.dk.

Hvad: ‘Fortiden under os’.
Hvor: Københavns Museum, Vesterbrogade 59, 1620 København V
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar kl.10-17. Entré koster 40 kr. for voksne og børn er gratis. Deltagelse i ovennævnte arrangementer er gratis, når entréen er betalt.

Ny Carlsberg Glyptotek

Dantes Plads 7
1556 København V

Ny Carlsberg Glyptotek - Impressionisterne og skattekort

Ny Carlsberg Glyptotek. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Børnene indbydes til at tage på en rejse til impressionisternes Paris, når Ny Carlsberg Glyptotek disker op med en række arrangementer for børn i vinterferien.

I børneværkstedet (for de 5-12-årige) kan børnene øve sig i at male lys, luft og bevægelse under kyndig vejledning. Inspirationen er de tre franske impressionister Claude Monet, Edgar Degas og Pierre Auguste Renoir. I børneværkstedet kan børnene også få udleveret et skattekort, der tager dem og deres forældre med på en farverig opdagelsesrejse ind i impressionisternes “lysmalerier”.

Hver dag kl. 12 kan børnene på rundvisningen ‘Monet og indtryksmalerne’ få et indblik i, hvordan impressionisterne i gennem maleriet skildrer deres synsindtryk af virkeligheden. Hvordan skildrer de bevægelse? Hvilken farve har lyset? Og hvor mange farver består en skygge af?

For priser mv. se www.glyptoteket.dk.

Hvad: Børneværksted og rundvisningen ‘Monet og indtryksmalerne’.
Hvor: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København V
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar kl. 11-16 (mandag lukket). Grupper, der besøger børneværkstedet, må max være fem personer ad gangen inkl. voksne. Rundvisningen ‘Monet og indtryksmalerne’ er hver dag kl. 12. Søndag er der gratis entré.

Arbejdermuseet

Rømersgade 22
1362 København K

Arbejdermuseet - Fotoskattejagt og kludedukker

Foto: Jan Jørgensen

Den store skattejagt sættes ind på Arbejdermuseet, når børnene udfordres til, med hjælp fra et skattekort, at finde en række fotos fra museets imponerende samling. Finder dit barn dem alle, er der en lille præmie.

Hvis dit barn er mere til stillesiddende syslerier, kan han eller hun prøve kræfter med at kreere en kludedukke på gammeldags manér i museets gamle skolestue. En sjov opgave, der giver barnet et indblik i, hvad børn af arbejderklassen typisk måtte nøjes med af legetøj.

Derudover har Arbejdermuseet på deres faste udstilling en afdeling, der illustrerer arbejderbørnenes hverdag. Her har børnene mulighed for at prøve at bo, arbejde og lege i en by anno 1932. Oplevelsen vil med sikkerhed få børn til at se med andre øjne på deres egen hverdag - for en stund i hvert fald!

For priser mv. se www.arbejdermuseet.dk.

Hvad: Fotoskattejagt og kludedukkeværksted.
Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K
Hvornår: Lørdag d. 9. februar - søndag d. 17. februar kl. 10-16. Alle børnearrangementer har åbent i samme tidsrum. Aldersgruppen er 3-12 år.

Geologisk Museum

Øster Voldgade 5-7
1350 København K

Geologisk Museum

geologisk museum Foto: Torben Christensen

Statens Naturhistoriske Museum består af Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Museum. Både Geologisk Museum og Zoologisk Museum har en del arrangementer for børn i vinterferien.

I børneværkstedet på Geologisk Museum kan børnene få lov til at lege geolog. F.eks. kan de hugge et geologisk fund ud af en klump is - fuldstændig som rigtige geologer gør i deres arbejde. Når de små aspirerende geologer har hugget deres fund ud af isen, får de hjælp af eksperter til at identificere, hvad de har fundet. Bagefter kan børnene tage deres fund med hjem til en lille privat udstilling.

Se mere inkl. aktivitetsprogram for Zoologisk Museum via www.snm.ku.dk

Hvad: Hugge i is.
Hvor: Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K og Zoologisk Museum, Universitetsparken 15, 2100 København Ø.
Hvornår: Geologisk Museum: Mandag d. 11. februar - søndag d. 24. februar fra kl. 10-16 - børneværkstedet har åbent fra kl. 11-15 og er placeret i museets kælder.

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester