Omtale
Føj til favoritter Del Send
Film | 18/12/12

Verden går under - søg ly i biografen

  • Foto: Ikke oplyst
Brug den måske sidste dag på jorden på at genhøre Orson Welles' berømte dommedags-radio-hørespil, ‘War Of The Worlds’ i en mørklagt biografsal.

Du ved det sikkert godt, Verden går under på fredag 21. december. I hvert fald, hvis man skal tro teorien om at når Maya kalenderen udløber, så er det ensbetydende med Jordens undergang.

Og hvis det nu skulle ske, så er en tur i biografen på den sidste dag på Jorden, vel ikke det værste man kunne foretage sig. Cinemateket har på dagen planlagt en særlig “visning” af Orson Welles radio-hørespil, ‘War Of The Worlds’ fra 1938. Welles skræmte hele sit hjemland fra sans og samling, da han frit fortolkede H.G. Welles science fiction historie af samme navn, direkte i radioen som en slags live reportage fra en invasion af Jorden.

For de uforberedte amerikanske lyttere lød det den dag i radioen, som om en almindelig, fredelig musikudsendelse pludselig blev afbrudt af en nyhedsoplæser, der berettede om invasionen. Welles havde fået ideen, at hans faste show ‘The Mercury Theatre on the Air’ denne dag skulle vendes lidt på hovedet på grund af at udsendelsesdagen faldt sammen med Halloween.

Rigtig mange tog Welles’ ord for gode varer og det tog flere dage at få befolkningen “ned på Jorden” igen. Welles, der endnu ikke var begyndt at lave film, blev verdensberømt efter denne happening, selv om radiostationen måtte lægge ører til megen had og kritik.

Det banebrydende hørespil kan fredag 21. høres i Cinemateket i en mørkelagt biografsal, hvor Orson Welles ord i sig selv skaber billederne i publikums hoveder.

Det er et enestående stykke radiohistorie, man har mulighed for at opleve denne aften og vel sagtens meget passende på denne (domme)dato.

Skulle Verden som forventet IKKE gå under på fredag, så er der al mulig grund til at glæde sig til januar, hvor Cinemateket har samlet en hel kavalkade af spændende og meget forskelligartede katastrofefilm, fra Bela Tarrs anmelderroste ‘Hesten fra Torino’ til Terry Gilliams ‘12 Monkeys’.

Men mere om det senere - hvis altså vi stadig eksisterer til den tid.

Og hvis du vil ud at markere den dystre dag på mere festlig vis, så se her, hvor aftenens bedste dommedagsfester finder sted.

Hvad: Undergang i ørerne - Orson Welles 'War of the Worlds'
Hvor: Cinemateket
Hvornår:  21. december, kl. 19
Hvordan: 65 kr. på eBillet, eller ved indgangen

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register