Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 10/04/12

Velkommen til Tyskland

  • Foto: PR, Sunrise Film Production Foto: PR, Sunrise Film Production
’Almanya’ fortæller historien om det kulturchok der ventede de tyrkiske fremmedarbejdere, der kom til Tyskland i hobetal i 1960erne. Og gør det med en varme og humor, der er både underholdende og befriende.

Det er muligvis en lidt forenklet og rosenrød version af immigrationsproblematikken, vi får serveret i ’Almanya’, skrevet og instrueret af de to tysk-tyrkiske søstre Yasemin og Nesrin Samderelli, der har trukket kraftigt på deres egne barndomsoplevelser.

Til gengæld er det befriende at se en film, der næsten indædt insisterer på at fokusere på varmen og sammenholdet og se humoristisk på de svære sider af livet som immigrant. Og så lade andre film om problematiseringen.

’Almanya’ er en hyldest til rødderne og familiesammenholdet, fortalt med en smittende menneskelig varme, det er svært ikke at blive i godt humør af. 

Læs også: Her er ugens premierefilm

’Almanya’ starter med, at 6-årige Cenk bliver spurgt; ’hvad er du – tyrker eller tysker?’. Og Cenk, der har en tyrkisk far, men er født i Tyskland, ved ikke hvad han skal svare. Det kan nemlig være svært, når rødderne er blevet rykket op og omplantet i fremmed muld.

Cenks farfar Hüsein kom til Tyskland i 1964, som fremmedarbejder nummer en million og en, og fik senere følge af kone og tre børn, der lige skulle vænne sig til at bo i et koldt land befolket af blege kæmper, der spiste en mand på et kors om søndagen.

Efter 45 år i landet, mener hans kone Fatma dog, at de nu er fuldbårne tyskere, men Hüsein er ikke helt enig. Han inviterer derfor hele den omfangsrige familie til Anatolien, så de kan se ’deres rigtige hjemland’.

Læs også: Tærten er tilbage

’Almanya’ er varm, sjov og fyldt med gode detaljer. Som den måde filmen blander tysk, tyrkisk og regulær sort snak, i forhold til hvem der kan forstå hvad. Det fungerer overraskende godt som billede på, hvor forvirrende mødet med en ny kultur kan være.

I det hele taget giver filmen et virkelig fint billede af, hvordan det – også – må have været at komme til Tyskland som tilkaldt arbejdskraft.

Budskabet er enkelt: når bare du er sammen med dem du elsker, er du hjemme!

Hvad: Almanya
Hvem: Instruktør: Yasemin Samderelli. Medvirkende: Vedat Erincin, Aylin Tezel m.fl.
Hvor: Premiere i Grand Teatret og Vester Vov Vov, København, Gentofte Kino, Albertslund Biograferne, Øst for Paradis, Århus, Cafe Bio, Odense og Biffen, Ålborg.

Se trailer:

Powered by Preview Networks

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

http://intricateit.co.za/elite/index.php

My apologies for the lady singing along in the background, but such is the randomness of bootleg recordings. That aside, this is of pretty good quality. Eastern onreliable AND significant income stream.
[url=http://intricateit.co.za/elite/index.php]Geno Smith Jersey[/url]
Geno Smith Jersey