Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 28/11/12

Menneskeskæbner i DDR

  • Foto: PR Foto: PR
I Tyskland dykker de stadig dybere ned i historien om menneskeskæbner i DDR. »Barbara« er et fint og nuanceret og måske også lige lovlig afmålt drama.

Efterhånden som tiden går melder behovet for at fortælle historie om tiden i DDR sig i kunstens verden. På film fik vi i 2003 »Goodbye Lenin«, der overvejende holdt sig på det humoristiske og nostalgiske plan.

Siden kom i 2006 mesterværket »De andres liv«, der fokuserede på spændingen i Stasis aflytninger af snart sagt hvem som helst, men som også inddrog nuancerede menneskeskæbner blandt både dem der overvågede, og dem der blev overvåget. 

Læs også: Tyskerne kommer

Nu er der gået yderligere end håndfuld år, og nu er turen kommet til at fokusere endnu mere på menneskeskæbnerne og lade nostalgi og spænding træde i baggrunden. I historien om lægen Barbara (Nina Hoss), der bliver tvangsforflyttet til et provinshospital zoomes der helt ind på hovedpersonen. Hun har en kæreste i Vesttyskland, som hun kommunikerer med via et sindrigt netværk af kurerer, og hun håber også en dag at flygte til Vesten, så de kan være rigtigt sammen.

På hospitalet er overlægen Andre (Ronald Zehrfeld) sat til at overvåge Barbara, men han er ikke den typiske stasi-agent, og hun har gennemskuet spillet, allerede inden det begynder. 

Se også: December måneds filmtrailere

Det originale ved historien er, at gøre kvinden der vil flygte fra regimet til en surmuler og stasi-agenten til en åben og venlig mand. Det giver muligheder for at overraske og røre os i en historie, der let kunne være forudsigelig. »Barbara« er via sin stille præcision i fare for at tage for meget farve af de forknytte omgivelser, når det gælder stemningen.

»Barbara« er ultrarealistisk, og man tvivler aldrig på ægtheden i det der foregår, men samtidig er filmen i fare for ikke at trække sit publikum med ind i historien, fordi den netop er så streng og forknyt.

Heldigvis slår fortællingen et overraskende skæbneslag med halen til sidst, og det bliver sværere at sige den noget på og lettere at identificere sig med de deprimerende skæbner i den totalitære stat i 1980’erne, som lå ganske tæt på det frie Danmark.

Hvad: Barbara
Hvem: Af: Christian Petzold
Hvor: Premiere i København, Århus, Ålborg, Odense og Gentofte

Se trailer:

Powered by Preview Networks

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer