Omtale
Føj til favoritter Del Send
Film | 15/10/07

Magnetisørens Femte Vinter

Med et temperament, der er alt andet end skandinavisk, fyrer Morten Henriksen et elementært spændende persondrama af i Magnetisørens Femte Vinter. Historien om alternativ behandling contra lægevidenskab er eviggyldig og medrivende fra start til slut.
Med et temperament, der er alt andet end skandinavisk, fyrer Morten Henriksen et elementært spændende persondrama af i Magnetisørens Femte Vinter efter roman af Per Olov Enquist. Historien om alternativ behandling contra lægevidenskab er eviggyldig og medrivende fra start til slut.

Allerede fra filmens flotte indledning fornemmer vi magi på lærredet. I bløde, healende bevægelser fremtryller Dr. Meisners hænder filmens titel og navnene på de medvirkende. Og resten af filmen er også Dr. Meisners. Denne blanding af en mirakelmager og charlatan spilles af Ole Lemmeke, der efter flere år uden filmhovedroller er tilbage i sit rette element.

Magnetisøren - eller healeren - Dr. Meisner ankommer til en lille by i Nordsverige. Vi skriver 1819, og fænomener som healing er tabu og tidens straf udmåles i hængninger. Meisner kommer på hele byens læber, da han tilbyder at helbrede byens blinde lægedatter. Faderen Dr. Selander er skeptisk, men tager imod tilbudet. Med en magnetisk stav og de bare hænder får Lemmeke lægedatteren Maria til at se.

Som med et trylleslag bliver dr. Meisner hot i det 35 minusgrader kolde Nordsverige, og han starter praksis med den naturvidenskabelige dr. Selander. Specielt Marias udkårne, der også er læge, er dog ikke overbevist om Meisners evner, så Meisner arbejder videre på at overbevise byens befolkning om sine evner. Og han helmer ikke, før alle er overbevist eller ...

Morten Henriksen udtaler i oplægget til filmen, at han er overrasket over, at flere alternative behandlere virkelig har usædvanlige evner. Men han er på den anden side også forbløffet over, at flere af dem ikke kan lade være med at supplere deres evner med større eller mindre bedrag.

Således ruller filmen over lærredet med lige del antydninger af, at dr. Meisner er genial og lige dele antydninger af, at han er en gemen plattenslager. Vi kan selv tage stilling, og sandheden ligger formentlig et sted mellem de to lette løsninger. Dobbeltheden i Dr. Meisner er filmens spændingsakse og her er Ole Lemmeke det rigtige valg til at vise magnetisøren, der hele tiden balancerer på en knivsæg mellem at være gal og genial.

Ole Lemmeke bærer filmens elementære spænding uden at overspille i en rolle, der ellers inviterer skuespilleren ud på overdrevet. Balancen mellem det dæmoniske blik og den forførende håndbevægelse er perfekt. Han spiller sig direkte ind i næste års Bodil- og Robert farvand. Her supplerer rutinerede Rolf Lassgård, der brød igennem i Jægerne for to år siden, godt som den tvivlende læge, der er villig til at gå til ekstremerne for at redde sin datters syn og give hende livet tilbage.

Selvom Morten Henriksen kun har lavet to spillefilm, holder han sig dejligt stramt til hovedhistorien, som stiger i intensitet i alle 120 minutter. På trods af det store budget og de flotte snelandskaber fokuserer han på skuespillerne, der alle formår at give filmen en moderne tone, på trods af kostumerne og årstallet 1819. På den måde træder konflikten mellem lægevidenskaben og alternativ behandling frem som et højaktuelt emne i noget så sjældent som et underholdende skandinavisk persondrama.

Jacob Wendt Jensen


Ole Lemmeke

Med en stor karisma på lærredet er Ole Lemmeke blevet specialist i de lidt farlige og mystiske mandspersoner. Desværre har filminstruktørerne herhjemme ikke brugt ham meget i de senere år. Han har både Bodiler og Roberter stående på sin kaminhylde.
  • Den Russiske Sangerinde (1992)
  • De Nøgne Træer (1991)
  • En Dag I Oktober (1991)
  • Dagens Donna (1990)
  • Himmel Og Helvede (1988)
TILBAGE TIL ARTIKLEN


Morten Henriksen

Morten Henriksen har forsøgt at filmatisere Magnetisørens Femte Vinter, siden han blev færdig med De nøgne træer for otte år siden og det har hele tiden været meningen, at Ole Lemmeke skulle spille hovedrollen. Først for nylig lykkedes det ham at samle 32 millioner kr. til den forholdsvis dyre skandinaviske co-produktion.
  • Hænderne Op (1998) - kortfilm
  • Arne Treholt - En Skæbne (1993) - dokumentar
  • De Nøgne Træer (1991)
TILBAGE TIL ARTIKLEN


Per Olov Enquist

Enquist er en af Nordens største forfattere, og han har også skrevet teaterstykker og filmmanuskripter. Han brød igennem med Magnetisørens Femte Vinter i 1964 og har siden skrevet blandt andet Legionærerne og Sekundanten. Historien i filmen er en del anderledes end historien i bogforlægget. Blandt andet lægger filmen mere vægt på personrelationerne, hvor bogen går meget ind i datidens politiske forhold. Handlingen er også henlagt til Sverige i stedet for Tyskland.

TILBAGE TIL ARTIKLEN

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register