Føj til favoritter Del Send
Film | 11/12/12

Knivskarp hobbit

  • Martin Freeman som den unge hobbit Bilbo, der får besøg af 13 skæggede dværge i starten af Peter Jacksons stort opsatte trilogi. Foto: James FisherMartin Freeman som den unge hobbit Bilbo, der får besøg af 13 skæggede dværge i starten af Peter Jacksons stort opsatte trilogi. Foto:
Hobbitten bliver den første film, der vises i det såkaldte HFR format, der gør billederne ekstra skarpe. Danmark har sat sig i førersædet når det gælder antal af biografer, der kan vise det nye format.

Peter Jacksons nye store epos, der danner forhistorie til ‘Ringens Herre’ trilogien. får premiere 12.12.12, klokken 00.12. Og Hobbitten, med undertitlen ‘En Uventet Rejse’ bliver den første film, der tager HD formatet med ind i biografsalene.

Siden 1920’erne har standarten for film været at vise 24 billeder pr sekund, men nu dobler Peter Jackson op og bruger hele 48 billeder pr sekund. Det giver et ganske andet og meget skarpere billede end tidligere og sikrer at for eksempel hurtige kamerabevægelser bliver mere glidende.

Men biograferne skal naturligvis være i stand til at vise dette High Frame Rate - eller HFR format - og de danske biografer har i høj grad været fremme i skoene for at opgradere deres digitale udstyr.

Hele 124 af landets cirka 400 biografer har valgt at installere HFR udstyr og det gør Danmark til det land i verden, der har fleste HFR sale pr indbygger.

Det nye billedformat vil dog uden tvivl også få modstandere. For nogle mener, at de knivskarpe billeder fjerner noget af filmbilledets magiske distance fra virkelighedens billeder på samme måde som HD tv kan virke en tand for skarpt, realistisk og tæt på.

Men skulle det nye format ikke falde i publikums smag, så kan man stadig kaste sig over Jacksons første tredjedel af filmatiseringen af Tolkiens ‘Hobbitten’. Filmen bliver nemlig både vist i det nye 3D HFR format, samt almindelig 3d og gammeldags 2D, så skulle der være noget for enhver smag.

Næste kapitel i Hobbitten trilogien får premiere til december næste år og afsluttes i sommeren 2014.