Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 14/11/12

Intet er helligt

  • Holy Motors Foto: PRHoly Motors Foto: PR
Egensindige og ikke særligt produktive Leos Carax fra Frankrig har fisket løse idéer op fra skraldespanden, og de samler sig paradoksalt nok til et absurd mesterværk

På papiret lyder »Holy Motors« som et kommercielt selvmord. I virkeligheden er de løse idéer i stedet blevet til en kunstnerisk genfødsel. Leos Carax’ kun femte spillefilm på knap 30 år er en særdeles punket film. Den ligner frie associationer og folder sig ud som en punksang, der spilles mens den bliver komponeret.

Det lyder måske en smule kryptisk, men lad mig forsøge at forklare, for »Holy Motors« er uden tvivl en af årets mest originale film. Og i mine øjne dermed også en af de bedste og vigtigste.

Vi følger Mr. Oscar (Denis Lavant), der bliver kører rundt en hel dag i en lang hvid limousine med tonede ruder. Her har han som en anden Lon Chaney et stort arsenal af parykker og make-up grej, og han er tilsyneladende sat på hårdt arbejde. Mr. Oscar lever sig skiftevis ind i vidt forskellige skæbner fra rigmanden til tiggeren og endda en morder. Det tærer på ham, men mere skal ikke røbes her udover at Eva Mendes og Kylie Minogue dukker op i små og overraskende biroller.

Der er flere tilløb til social satire i »Holy Motors«, men det er ikke filmens vigtigste es i ærmet. Langt mere imponerende er den måde Carax sætter usædvanlige elementer sammen på og dermed skaber helt nye billeder på filmstrimlen.

Og hvem tørster ikke efter noget nyt i biografen frem for flere film lavet ud fra de gamle fortærskede formler? Referencerne i filmen er nærmest uendelige. Luis Buñuel og Jacques Tati er blot to af dem.

Langsomt dukker der små øjeblikke af mening op, men det meste af tiden stiller man sig selv en stribe spørgsmål, der langt fra alle bliver besvaret.

I »Holy Motors« er intet helligt. Denis Lavant spiller 11 forskellige roller. Det var også ham, der i sin tid spillede vagabonden på broen i Carax’ »De elskende fra Pont-neuf«. Han er ligeså kompromisløs en skuespiller, som Carax er en kompromisløs instruktør.

Indeni Lavant brænder en hellig ild for skuespillerfaget, fornemmer man, og han er hele tiden intenst udtryksfuld uden særlig mange replikker. Lavants præstation er en tour de force udi skuespillets mange facetter.

De fire film Carax har lavet siden 1984 er meget forskellige. Han er sådan en type, der altid har været på kant med den franske filmverden, og da han genskabte Pont-Neuf fra Paris i et filmstudie med begge sider af Seinen oveni, løb budgettet så meget fra ham, at han nærmest blev blacklistet.

Carax måtte hjem i garagen igen for at spille akustisk et stykke tid, og hånden på hjertet, så havde jeg ikke forventet nogensinde at se ham i forreste linje igen. Nu har jeg til gengæld set »Holy Motors« to gange, og jeg har stadig ikke forstået særlig meget af den. Men det jeg ikke har forstået, føler jeg ekstremt stærkt langt ind i krop og sjæl.

»Holy Motors« er langt fra for enhver smag, men til dem, hvis smag den rammer, er der tale om et dagdrømmerisk spis-alt-hvad-du-kan buffet. Med så egensindig en film er der kun to muligheder, som der i sin tid var det med film som Gaspar Noés »Irréversible«, Lars von Triers »Idioterne« og David Cronenbergs »Crash«. Du vil elske den eller hade den. Jeg elsker den. ---- ----

Hvad: Holy Motors
Hvem: Af: Leos Carax, Med: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue -
Hvor: Premiere over hele landet.

Se trailer:

Powered by Preview Networks