Føj til favoritter Del Send
Film | 26/09/17

Guide: 10 film du skal se til Cph Pix

  • Trine Dyrholm i Nico, 1988. Foto: PR

    Trine Dyrholm i Nico, 1988.

    Foto: PR
Cph Pix, Danmarks største spillefilmfestival indtager igen Københavns biografer med masser af film fra både ind- og udland. Det sker fra torsdag 28. september til onsdag 11. oktober. AOK guider her til 10 film, du skal opleve på festivalen.

For niende år i træk bydes der indenfor i de københavnske biografer, når Cph Pix åbner for årets program af filmvisninger og events.

I år kan du glæde dig til eksklusive verdenspremierer på bl.a. danske titler som »Fantasten«, »Darling« og den dansk science fiction film »Qeda«. Samt internationale film som Cannes-vinderen »The Beguiled« og mange flere.

Du kan også glæde dig til at se Trine Dyrholm som sangerinden Nico fra bandet The Velvet Underground. Filmen foregår 20 år efter, at bandet var på toppen og viser de sidste to år af den lidt afdankede kunstners liv.

AOK har udvalgt de 10 film i samarbejde med Cph Pix.


1. Nico, 1988

Nico var Andy Warhols muse og blev kendt som den mystiske blondine med den mørke stemme fra The Velvet Underground, men 20 år senere rider berømmelsen hende som en mare, karrieren skranter som den gamle tourbus, hun kører Europa tyndt i, og den heroin-stikkende Nico har mistet troen på alt undtagen sin søn. Filmen følger de sidste to år af den karismatiske kunstners liv. I rollen som Nico ses Trine Dyrholm, der selv synger otte af numrene fra filmens lydside.

»Nico, 1988« er blevet skamrost under filmfestivalen i Venedig, ikke mindst for Dyrholms måde at spille Nico på i hendes livs største karakterrolle.

Filmen har Danmarkpremiere 29. september i Grand Teatret, hvor både instruktør Susanna Nicchiarelli og Trine Dyrholm selv vil være til stede. Visningen indgår også i filmprogrammet til Italiensk Dag i Grand Teatret, som præsenteres i samarbejde med Det Italienske Kulturinstitut og Cinecittà Luce.

Køb billetter her.

Hvad: Nico, 1988
Hvor: Grand Teatret
Hvornår: Danmarkspremiere 29. september i Grand Teatret kl 9. Vises i Gloria 4. oktober kl. 21:15 og i Empire Bio 9. oktober kl. 17:30.


2. Baahubali

»Baahubali« er larger than life. Groft oversat betyder Baahubali »ham med de stærke overarme«, og det er ikke kun hovedkarakteren, men også selve filmen, der spiller med musklerne. Som Indiens dyreste film nogensinde demonstrerer »Baahubali«, at landet er kommet op på siden af Hollywood, når det gælder big budget-film og special effects, og der er i bogstaveligste forstand smæk for skillingen.

Vi ser, hvordan alt er muligt i Baahubalis fantasy-univers, når helten flyver gennem luften eller snildt kan banke 2000 mand. Filmen trækker eventyrlige tråde mellem alt fra ’Game of Thrones’ og ’Gladiator’ til klassiske myter om Moses, Samson og Herkules. Alt er tilladt, og det er lige så meget kitsch, som det er kunst.

Filmene er blevet et fænomen, hvis succes også har spredt sig uden for Indiens grænser. Første del af den episke fortælling, »Baahubali: The Beginning«, handler om den forældreløse prins, Shivudu, der må generobre sin retmæssige trone. Den længe ventede efterfølger, »Baahubali 2: The Conclusion«, viser, hvordan Shivudu nu må påtage sig sit ansvar og finde svaret på et stort spørgsmål, som har plaget fans lige siden den første films slutning.

Køb billetter her.

Hvad: »Baahubali1: The Beginning« og »Baahubali 2: The Conclusion«
Hvor: CinimaxX
Hvornår: »Baahubali 1: The Beginning« 30. september kl 13 og »Baahubali 2: The Conclusion« 1. oktober kl. 13


3. Tom of Finland

Dette er historien om den finske homoseksuelle kulttegner Tom of Finland, som finder en ventil for sine undertrykte drifter via sin fetichkunst. Før reklamemanden Touko Laaksonen bliver til den kunstner, han er kendt som i dag, må han - ligesom så mange andre i efterkrigstidens Europa - overleve homofobi og sygeliggørelse, hvor politiet rydder barer og parker og tæsker løs på mændene, hvis eneste forbrydelse er, at de elsker og nyder hinanden.

Touko er tilbageholdt i Berlin, fordi han er i besiddelse af en illustration af to smukke, unge mænd, der er godt i gang. Mens han er dybt ‘i skabet’ og må holde sin seksualitet hemmelig, søger han tilflugt i sine tegninger af veltrænede mænd i stramme jeans. Snart pirrer hans skitser også omverdenens fantasi i takt med at homoseksualitet aftabuiseres, og ligesindede bøsser gør ham til deres identifikationsskabende helt under kampen for rettigheder.

Køb billetter her.

Hvad: »Tom of Finland«
Hvor: Empire Bio
Hvornår: 3. oktober kl. 19.30.


4. Good Time

Robert Pattinson indtager hovedrollen som den godhjertede, men knap så klarttænkende bankrøver, Connie, i den mest toptunede og flabede thriller i årevis. Filmen har et 80er-look som en gammel Sidney Lumet-film, og byde på forrygende skuespilpræstationer af både Pattinson og Benny Safdie.

Over én lang nat i New Yorks gader bringer Connie sig selv og sin demente bror Nick (Safdie, red.) i fedtefadet, og plottet galopperer derudaf i dette galgenhumoristiske Cannes-hit, hvor alt går op i en højere, stærkt underholdende enhed.

Køb billetter her.

Hvad: »Good Time«
Hvor: Palads og Cinemateket
Hvornår: 2. oktober i Palads kl. 21.30 og 8. oktober i Cinemateket kl. 21.30.

5. Vinterbrødre

Det lover godt for den islandske instruktør Hlynur Pálmasons debut film »Vinterbrødre«, der allerede efter verdenspremieren på filmfestivalen i Locarno scorede hele fire priser. Bl.a. vandt danske Elliott Crosset Hove prisen for bedste skuespiller.

Vinterbrødre handler om et jalousidrama mellem to brødre, der arbejder i en kalkmine og bor sammen. Jalousien opstår da Johan (Simon Sears) hugger sin bror Emils (Elliott Crosset Hove) kæreste (Victoria Carmen Sonne).

Køb billetter her.

Hvad: Vinterbrødre
Hvor: Grand, Empire Bio, Cinemateket
Hvornår: 5. oktober i Grand kl. 21.30, 8. oktober Empire Bio kl. 15 og 10. oktober Cinemateket kl. 19.15.


6. Marlina the Murderer in Four Acts

»Marlina the Murderer in Four Acts« er en stilsikker og visuelt forrygende feministisk western fra Indonesiens vilde vest. I widescreen-billeder og med en deadpan-humor, fortæller instruktøren Mouly Surya historien om enken Marlina, der en aften bliver opsøgt af banditten Markus.

Hans venner er på vej for at stjæle hendes kvæg og høns, fortæller han, og som en ekstra lille barmhjertig handling vil de alle fornøje sig med den unge enke, inden natten er omme. Men Marlina er sin egen kvinde, og næste dag finder banden Markus' lig, uden hoved.

Suryas stil er lige så sej som heltindens. På én gang moderne og klassisk har hun skabt et stramt stiliseret eventyr, der simrer af retfærdig hævnlyst. I øvrigt med årets måske bedste soundtrack.

Køb billetter her.

Hvad: Marlina the Murderer in Four Acts
Hvor: Gloria og Cinemateket
Hvornår: 1. oktober Gloria kl. 21.15 og 7. oktober Cinemateket kl. 19


7. Sommeren 93

»Sommeren 93« vandt debutprisen på den Tyske filmfestival Berlinalen tidligere på året og har siden begejstret på et hav af festivaler med sin afdæmpede og knivskarpe skildring af en seks-årig piges kamp med livet.

Frida har mistet først sin far og nu sin mor og flyttes derfor fra Barcelona til en onkel og tante ude på landet. Deres empati er næsten grænseløs, men Frida har en afmægtig sorg og smerte i sin lille krop. Et uformuleret råb om hjælp og kontakt, som får destruktivt udtryk, og ikke alene slider på dem alle, men måske også truer parrets egen tre-årige datter.

Carla Simón instruerer med en gribende og usentimental fin sans en sammenbragt familie, der forsøger at nå ind til kernen. Resultatet er en intim, eftertænksom og ultimativt varm film, der ikke vil efterlade en eneste forælder uberørt.

Køb billetter her.

Hvad: Sommeren 93
Hvor: Dagmar og Grand
Hvornår: 3. oktober Dagmar kl. 19 og 10. oktober Grand kl. 19.


8. Lomo - The Language of Many Others

»Lomo« er en tankevækkende film om identitet, magt og den afmagt, som en teenager på tærsklen til voksenlivet, kan havne i med et forkert tryk på enter.

17-årige Karl mangler ikke noget i sit privilegerede berlinerhjem, andet end en mening med sit liv. Hans frustration over forældrene og livet generelt får han afløb for gennem sin blog, men den nye pige i klassen, Doro, flår ham ud af hans online-verden - for en stund.

Julia Langhofs sikre instruktørdebut giver uden løftede pegefingre et fint nutidsbillede af, hvordan online-generationen begår de samme fejl, som teenagere altid har gjort. Forskellen er, at de gør det på internettet, med fare for at miste herredømmet totalt.

En film forældre og teenagere i lige høj grad kan spejle sig i, selvom det ikke et et kønt billede.

Køb billetter her.

Hvad: Lomo - The Language of Many Others
Hvor: Cinemateket, Empire Bio og Cinemateket
Hvornår: 28. september Cinemateket kl. 21.30, 2. oktober Empire Bio kl. 17.30 og 10. oktober Cinemateket kl. 16.45.


9. A Ghost Story

Instruktrøen bag »A Ghost Story«, David Lowery, er efterhånden ved at være en af de mest anerkendte instruktører i USA. I starten af 2016 genindspillede han med succes »Peter og dragen« for Disney og nu er han vendt tilbage i indie-territoriet med filmen »A Ghost Story«.

En film, der er blevet omtalt som et transcendentalt mesterværk. I »A Ghost Story« følger man C (Casey Affleck), der dør pludselig, da han køres ned udenfor sit og kærestens gamle hus. Efter at kæresten har identificeret ham på lighuset kører hun hjem, men C rejser sig som et spøgelse og følger efter.

I David Lowerys film vises den kompromisløse sigten efter noget større. Den forsøger at fange tiden, der går i stå, og livet der fortsætter ved at vise den sørgende kæreste og det stakkels spøgelse, der hverken kan kommunikere med eller trøste sin elskede.

Filmen »A Ghost Story« er allerede blevet kaldt årets indie-sensation.

Køb billetter her.

Hvad: A Ghost Story
Hvor: Grand og Empire Bio
Hvornår: 30. september Grand kl. 21.30 og 7. oktober Empire Bio kl. 20


10. Custody

Den franske film Custody var en af de film, der løb med allerflest priser ved årets filmfestival i Venedig bl.a. for bedste instruktør og bedste debutfilm.

I skilsmissedramaet »Custody« følger man hverdagen for 13-årige Julien, der bliver kasteboldt mellem forældrene Myriam og Antoine, der ønsker delt forældremyndighed over ham, hvilket er stik mod Juliens eget ønske. I forældrekampen om ham ender han med at bliver gidsel for en jaloux og voldelig far, og skjold for en terroriseret mor.

Custody er en film om børn i brudte ægteskaber - hvor hverdagens terror, angst og aggressioner kommer til at fylde alt.

Køb billetter her.

Hvad: Custody
Hvor: Grand, Cinemateket og Dagmar
Hvornår: 3. oktober Grand kl. 21.30, 6. oktober Cinemateket kl. 21.15 og 10. oktober Dagmar kl. 21.30

Se hele filmprogrammet for Cph Pix her.