Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 25/10/12

En skæv fabel

  • Foto: PR Foto: PR
Katrine Wiedemanns anden film »Viceværten«, der har manuskript af Kim Fupz Aakeson, er sær og svær – både at blive klog på og helt holde af. Men den er også fyldt med smukke billeder og sort-poetiske øjeblikke takket være endnu en pragtpræstation fra Lars Mikkelsen i titelrollen.

Lars Mikkelsen er ganske enkelt Danmarks bedste mandlige skuespiller. Hvad enten han spiller førsteelsker eller, som her, en bitter halvgammel sut af en vicevært, der har set sig ond på livet og alle de tabere der – efter hans mening – befolker det.

Men viceværten Per har heller ikke meget at smile af; konen har forladt ham, hans søn er lige kommet ud af fængslet – igen, og hans eneste venner er de ynkelige klynkerøve Viborg og Gregers (Nicolaj Kopernikus og Tommy Kenter).

Men så sker der et mirakel – måske endda i bogstaveligte forstand. I en tom lejlighed finder Per en smuk nøgen pige. Hun er smilende, stum og tilsyneladende klar på bare at blive taget – hvilket Per så gør. Og man deler vel med vennerne, så Per lader også Viborg få en tur. På mirakuløs vis bliver både Viborgs dårlig knæ og Pers dårlige ryg helbredt, og Viborg lader ordet sprede, at Per gemmer på en helt særlig healer i sin lejlighed.

Snart står de syge og skrantende i kø for at finde helbredelse mellem skønhedens velformede ben, mens Per får større og større ejerfornemmelser over for pigen, hvis åbne uskyld tænder følelser i ham, han ikke har kendt længe; en trang til at beskytte – måske endda kærlighed? Men spørgsmålet er, om han kan stille noget op mod presset, der vælter mod hans hoveddør.

Rørende og fascinerende

»Viceværten« er en særegen film. En fabel om det fortabte moderne menneskes længsel efter frelse og håb – men kun for sig selv. En menneskehed, der har glemt at tænke på hinanden, og dermed giver selv det sødeste håb en sur bismag.

Samtidig er »Viceværten« en kærlighedshistorie – eller er den? For kan man tale om kærlighed, når den ene part i forholdet er en ung pige, der tilsyneladende aldrig har lært hverken at gå, tale, spise eller for den sags skyld gå på toilettet?

Det eneste hun kan er at smile og sprede sine mirakuløse ben for alle og enhver, der har lyst til at trænge ind. Skal man som kvinde bliver fornærmet – eller bare acceptere, at der er noget smukt i den helt rene og tilsyneladende ukorrumperede uskyld, som Julie Zangenbergs pige udstråler? En uskyld alle andre tilsyneladende har glemt.

Spørgsmålet om, hvem hun er og hvor hun kommer fra, bliver end ikke berørt. Viborg kommenterer i en bisætning, om hun mon er en engel? Så er den tanke forsvundet igen. Hun er her. Hun virker. Hun er alles og ingens, og Per vil eje hende. Hun er katalysator for hans udvikling mod at blive et bedre og mere helt menneske, og takket være Lars Mikkelsen bliver den udviking både rørende og fascinerende.

Men det er ærligt talt svært at sluge ideen om, at hans redning kommer i form af en evigt liderlig, storsmilende og stum blondine, der ikke selv udvikler sig, men bare ligger der som en menneskelig lolitadukke; klar. Som et symbol på den ultimative mandlige fantasi – bizart nok instrueret af en kvinde.

Hvad:
»Viceværten«.
Hvem: Instruktør: Katrine Wiedemann.
Medvirkende: Lars Mikkelsen, Juile Zangenberg, m.fl.
Hvor: Premiere i udvalgte biografer over hele landet.

Se trailer:

Powered by Preview Networks

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer