Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 27/09/12

Dyster og voldelig

  • Foto: Ikke oplyst
Anthony Dod Mantle står bag kameraet i »Dredd«, der er ultravoldelig, gennemført cool og tro mod tegneserieforlægget

Glem alt om Sylvester Stallones håbløse »Judge Dredd« fra 1995. Pete Travis’ aktuelle »Dredd« er både bedre og tættere på tegneserieforlægget.

Vi befinder os langt ude i fremtiden. Det meste af Jorden er lagt øde af radioaktiv stråling, og bag Mega Citys beskyttende vægge lever de overlevende i helvede på jord. Midt i kaos og lovløshed prøver Dommerne at holde ro og orden, hvilket mildest talt er en sisyfosopgave.

Dredd går til opgaven på 20. år med sammenbidt nidkærhed, selv da han får den synske rekrut Anderson på nakken. Men hans tro på loven kommer på prøve, da dommer og rekrut bliver fanget i et gigantisk boligkompleks summende af fattigdom og had - hjemsted for Mega Citys farligste bandeleder, Ma Ma, der vil gøre alt for at beskytte sin produktion af byens nye designerdrugg, slow mo.

Læs også: I biffen til halv pris

Hvad der derefter følger er en times ultravoldelig shoot-out, der er ganske tro mod stilen i tegneserieforlægget, men i virkeligheden mest af alt fungerer som et computerspil, hvor hver etage i højhuset er næste level.

Der er dårligt tid til at trække vejret mellem de heftige skududvekslinger, og da slet ikke grund til at trække på smilebåndet. De få oneliners, der har sneget sig ind i Alex Garlands veldrejede manuskript, er mere cool end komiske, hvilket passer perfekt til filmens dystopiske, urbane landskaber.

Der er en rå realisme over den faldefærdige skyskraber, der spiller smukt op mod tegneseriestilen, som kommer renest til udtryk i en række nærmest psykedeliske slow motion-sekvenser, hvor bloddråber, glassplinter og vand danser en langsom ballet gennem luften. Det hele fornemt indfanget af fotograf Anthony Dod Mantle. Effekten bliver dog brugt så ofte og udpenslet, at det til sidst bliver for meget af det gode.

Men hvad gør det, når det hele er så hæsblæsende underholdende? Karl Urban imponerer som Dredd, til trods for at han aldrig fjerner den karakteristiske hjelm. Men den, der virkelig stjæler billedet, er Lena Heady som iskold narkomamma, der ganske enkelt er vild med vold.

Hvad: »Dredd«.
Hvem: Instruktør Pete Travis. Medvirkende: Karl Urban, Olivia Thirlby.
Hvor: Premiere over hele landet.

Se traileren:

Powered by Preview Networks

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Lena Headey ikke Lena Heady

Lena Headey ikke Lena Heady som Ma-Ma