Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 01/02/11

Den alvorlige poet

  • Foto: Torben Christensen Foto: Torben Christensen
Dokumentarfilmen »Bird on a Wire« giver et glimrende indtryk af sangeren Leonard Cohen.
Det er ganske typisk, at man i denne film møder et par korpiger, som bærer briller og har sjuskede frisurer.

Leonard Cohen er nemlig ikke interesseret i ydre glitter og glamour, da han i 1972 er på en større turné overvejende i Europa, men med en afstikker til Israel, hvor »Bird on a Wire« begynder og slutter.

Her er tale om en dokumentarfilm, der gennem mange år var forsvundet, men som i 2009 blev fundet i en lagerhal i Hollywood og restaureret, så den nu er så god som ny.

Det samme er den i filmen 37-årige Cohen. Han er ikke til fjas og fjant, men en alvorsmand, der arbejder dybt seriøst med sine sange og kan finde på at afbryde en koncert, hvis han synes, at han denne aften ikke fortolker sangene godt nok.

Impulsiv eller uberegnelig er han ellers ikke, men tværtimod præget af stoisk ro, og det er helt rørende at opleve, hvordan han to gange i filmen yderst høfligt får afvist påtrængende groupies, der gerne vil have ham med sig.

Enorm intensitet
Nogen stor stemme har Leonard Cohen ikke, hvad han beredvilligt selv erkender. Men intensiteten i hans sangfortolkninger er enorm, når han står på en scene, og hvis man ikke i forvejen er fan af ham, bliver man det højst sandsynligt, mens man ser denne films blanding af koncertoptagelser og interview – Cohen bryder sig helt tydeligt ikke om at give interview, men som en ægte professionel gør han det alligevel og forsøger blufærdigt famlende at sige noget meningsfuldt, bl.a. om sin jødiske baggrund.

Turneen fører også den canadiske troubadour til det delte Berlin, til Royal Albert Hall i London og såmænd til København.

I en af filmens mest voldsomme scener har teknikken kikset totalt under en koncert, som må afbrydes, hvorefter ophidsede tilskuere truende trænger sig ind på Cohen og forlanger at få deres penge tilbage. Her høres danske gloser, og man krymper sig.

Også tumulter under en koncert i Tel Aviv er med til at gøre filmen dramatisk, men mest er »Bird on a Wire« et på én gang loyalt og neutralt portræt af en original og meget sympatisk kunstner.

Hvad: "Bird on a Wire"
Hvor: Cinemateket
Hvornår: Udvalgte dage i februar måned

 
Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Foto: Ikke oplyst

Oplev en samtidig og relevant udstilling på Nivaagaards Malerisamling: "Hvad der kan tænkes, kan tegnes. Karikaturtegneren Jens Hage"