Omtale
Føj til favoritter Del Send
Film | 20/12/16

David Lynch retrospektiv i Cinemateket // Part 1

Tidspunkt

Cinemateket

Gothersgade 55
1123 København K

Åbningstider

Tir-fre: 09.30-22.00, lør-søn: 12.00-22.00
Mandag lukket

Kontakt

33 74 34 12
 

 

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:

David Lynch retrospektiv i Cinemateket // Part 1

Brugeromtale
Oprettet af: Lotte Formenti / Cinemateket 20. dec 2016

Den nu 70-årige David Lynchs alsidige karriere begyndte med 'Eraserhead' i 1977, og fra starten markerede han sig som en fuldblodsauteur, der gjorde tingene på sin egen, kompromisløst krøllede måde. Samtidig er han umådeligt alsidig:

Hans værk dyrker både det excentriske ('Vilde hjerter'), det enkle ('The Straight Story'), det episke ('Dune – ørkenplaneten'), det labyrintiske ('Mulholland Drive'), det groteske ('Blue Velvet'), det surreelle ('Twin Peaks'), det bevægende ('Elefantmanden') og det yderst foruroligende ('Lost Highway') – frem til den foreløbig seneste og mest uigennemtrængelige film, det dystre mindfuck 'Inland Empire' fra 2006. Det er netop i blandingen af disse ofte modsatrettede stemninger og tematiske tvetydigheder, at Lynchs filmkunst eksisterer. Det gælder både i de enkelte film og det samlede værk.

Ifølge den danske David Lynch-ekspert Andreas Halskov er det netop paradokset, der kendetegner Lynchs film: Det grimme brydes med det smukke, genrefilms-formularer danser pardans med arthouse-filmens uforudsigelighed, og drømmelogikken vokser ind i den fysiske verden. Og det er blot nogle af de mange modsatrettede elementer, der eksisterer side om side i David Lynchs mystiske univers. Ingenting, heller ikke uglerne, er, hvad de ser ud til.

Lynch står bl.a. på skulderne af Hollywood-mestre som Hitchcock (tænk blot på voyeurismen i 'Blue Velvet' og den psykoanalytiske dobbelthed i 'Lost Highway') og Wilder (det dekadente og drømmelignede Hollywood-miljø), store europæiske auteurs som Fellini (den enigmatiske kunstnerverden) og Tati (den varme humor) - ligesom billedkunstnere som Hieronymus Bosch, Louise Bourgeois og især Francis Bacon kan ses i Lynchs værk – med et postmoderne tilsnit.

I januar og februar viser vi alle instruktørens spillefilm fra 'Eraserhead' til og med Cannes-vinderen 'Vilde hjerter'. Den 17. januar inviterer vi til en unik visning af Lynchs tidlige kortfilm introduceret af Andreas Halskov. Senere på aftenen bliver 'Eraserhead' introduceret af samme Halskov.

Den 1. februar vil lyddesigner Peter Albrechtsen introducere 'Elefantmanden' med et foredrag om Lynchs unikke lyddesign og frugtbare samarbejde med lyd-legenden Alan Splet.

Den 2. februar vil Informations filmredaktør Christian Monggaard fortælle om de mange fejlslagne forsøg på at filmatisere Frank Herberts episke bestseller – bl.a. af Ridley Scott og Alejandro Jodorowsky – før visningen af 'Dune – ørkenplanten'.

Vi fortsætter i marts og april med resten af Lynchs film, fra 'Twin Peaks: Fire Walk with Me' (1992) til 'Inland Empire' (2006), hvor vi også vil sætte fokus på instruktørens mange talenter uden for filmmediet. 'The Czar of the Bizarre' kan nemlig meget andet end at lave fantastiske film!

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register