Føj til favoritter Del Send
Film | 24/10/12

CPH:DOX anbefaler i 2012

 • Lost Rivers Foto: PR

  Lost Rivers

  Foto: PR
 • Roland Hassel Foto: PR

  Roland Hassel

  Foto: PR
 • This Ain't California Foto: PR

  This Ain't California

  Foto: PR
 • Charles Bradley: Soul of America Foto: PR

  Charles Bradley: Soul of America

  Foto: PR
Har du svært ved at bestemme dig for, hvilke af de 200 film, du skal se under årets CPH:DOX? Festivalens tre programredaktører giver her hver fem bud på film, du ikke må misse. Årets CPH:DOX er fra den.1 -10 november.

... 

Niklas Engstrøm, Programredaktør

Roland Hassel Foto: PR

Leviathan
Kan action-kameraer bruges til andet end reklamefilm og fremvisning af den seneste mountainbike-tur? Ja! I dette regulære mesterværk bliver de små kameraer for eksempel brugt på at ophøje en natlig tur på en fiskekutter til abstrakt kunst. Årets film i min bog. Og vi serverer den selvfølgelig med fiskesuppe til. Læs mere og se spilletider her.

Roland Hassel
Den nye dokumentarfilm 'Palme' opridser Olof Palmes liv. Måns Månssons dybt originale 'Roland Hassel' tager i stedet fat i hans død - og rekonstruerer og dekonstruerer den om og om igen, så man bliver helt rundtosset. Mærkeligt, mystisk - og meget morsomt! Læs mere og se spilletider her.

Lost Rivers
Vi vil have Ladegårdsåen tilbage! 'Lost Rivers' fortæller historien om hvorfor alverdens storbyers floder in sin tid blev begravet - og hvorfor de bør graves op igen. Filmen lander lige ned i den københavnske diskussion om hvorvidt åen under Åboulevarden skal op til overfladen igen for at afhjælpe vores bys klima- og oversvømmelsesproblemer - og griber om sagens kerne på en både saglig og filmisk fascinerende facon. Læs mere og se spilletider her.

Everyone Is Older than I Am
Et (selv)portræt af en familie i fire generationer, startet af den svenske auteur Bo Widerberg ('Elvira Madigan') tilbage i 70'erne og nu endelig færdiggjort af hans søn Martin her mange, mange år efter. Smukt og dybt bevægende. Læs mere og se spilletider her.

A World Not Ours
Den dansk-palæstinensiske instruktør Mahdi Fleifel tilbragte de første år af sit liv i en flygtningelejr i Libanon. Mahdi var en af de heldige, der kom ud og videre - til Danmark. Men han er blevet ved med at tage tilbage til lejren for at besøge sine venner og familie - altid med et kamera i hånden. Det er der kommet fremragende film ud af. Et humanistisk værk med al den humor, man ellers kunne frygte ville gå tabt i en film med et sådant emne. Læs mere og se spilletider her.


Mads Mikkelsen, Programredaktør

This Ain't California Foto: PR

Tchoupitoulas (Bill & Turner Ross, USA)
Nysgerrighed er en af dokumentarismens største dyder. Og her er den nærmest ophøjet til en kunstart i sig selv. Tre brødre misser færgen hjem og tilbringer en vild og vovet nat i New Orleans. Fabelagtigt. Læs mere og se spilletider her.

I Have Always Been a Dreamer (Sabine Gruffat, USA)
Detroit vs. Dubai, i en dokumentarisk road movie i den jazzede, amerikanske beat-tradition fra Robert Frank og Jim Jarmusch. Jeg ville ønske at flere film tillod sig den tilbagelænede og impulsive stil vi ser her. Meget cool. Og så er den i øvrigt både klarsynet og i øjenhøjde med sin samtid. Læs mere og se spilletider her.

This Ain't California (Marten Persiel, Tyskland)
Skateboarding i DDR! Whew. Læs mere og se spilletider her.

Fortress (Lukas Kokes & Klara Tasovska, Tjekkiet)
Sovietisk exotica. En politisk sensitiv og utroligt morsom film fra et land, som ingen (aner)kender. Læs mere og se spilletider her.

Wolff von Amerongen: Did He Commit Bancruptcy Offences? (Gerhard Benedikt Friedl, Østrig/Tyskland)
En personlig favorit, og en af den slags film man kan være heldig at finde hvis man bevæger sig ud i hjørnerne af vores program. En indrømmet obskur, tysk/østrigsk perle, der dissekererer den mentalitet, der skabte finanskrisen. Milimeterpræcist fortalt. Jeg skraldgriner mig igennem den hver gang. Læs mere og se spilletider her.


Adam Thorsmark, Musikredaktør

Charles Bradley: Soul of America Foto: PR

Luke Haines vs. Art Will Save the World, 8. november på Teater Grob
Glæd dig til ”Art Will Save the World”! Jeg synes, det er en vanvittig intelligent, selvrefleksiv og ikke mindst morsom historie om Luke Haines, forsanger i The Auteurs, det skæve britpop-band, der stod i skyggen af Blur og Pulp. Haines hader alt, hvad der lugter af mainstream og ofte med et glimt i øjet, og efter filmen giver han koncert på Teater Grob. Læs mere og se spilletider her.

Dorit Chrysler & Trentemøller, 11. november på Bremen Teater
En theremin er et af de mest spacey instrumenter, der findes. Og Dorit Chrysler mestrer den som få andre, og med en enorm elegance og kunstnerisk kant. Hendes kommende album er produceret af Trentemøller, så det bliver spændende at se dem optræde med sangene live for første gang efter verdenspremieren på Trentemøller-koncertfilm fra den Grå Hal. Læs mere og se spilletider her.

Animal Collective vs. Abby Portner, 12. november på Statens Museum For Kunst
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er kæmpefans af det amerikanske psychpop-orkester. I 2010 optrådte de som Artist in Focus på festivalen og kuraterede deres eget filprogram. Det er et af de mest opfindsomme bands det sidste årti, og jeg glæder mig vildt til at se deres psykedeliske liveshow med set-design og visuals af forsangerens søster Abby Portner. Læs mere og se spilletider her.

Charles Bradley: Soul of America, instruktør: Poull Brien
Jeg fik desværre ikke selv set 64-årige Charles Bradleys danske debutkoncert på Roskilde Festival i 2010. Og det ærgrede jeg mig straks gul og blå over, efter jeg så filmen om soul-manden. Man følger ham i månederne op til sin albumdebut som aldrende mand, og denne larger-than-life historie og Bradleys enorme medmenneskelighed har gjort enormt indtryk på mig. Læs mere og se spilletider her.

Efterklang: The Ghost of Piramida, instruktør: Andreas Koefoed
Andreas Koefoed er en dygtig instruktør. Og Efterklang er dejligt band. Og partnerskabet går virkelig op i en højere enhed i skildring af bandets tur til Svalbard. Den helt store genistreg ligger for mig i den ekstremt elegante krydsklipning til stemningsmættet arkivmateriale fra byens storhedstid i 50’erne, personliggjort af en pensioneret russisk minearbejder. Eventyrlig, etnografisk og gennemmusikalsk. Læs mere og se spilletider her.

Foto: Ikke oplyst

Oplev en samtidig og relevant udstilling på Nivaagaards Malerisamling: "Hvad der kan tænkes, kan tegnes. Karikaturtegneren Jens Hage"