Omtale
Føj til favoritter Del Send
Film | 12/02/18

CHRONICLE OF ANNA MAGDALENA BACH / MED INTRODUKTION

Straub og Huillets debuterede med en dramatisering af Johannes Sebastian Bachs liv - fortalt igennem hans kones opdigtede dagbog! Filmen introduceres den 31. marts af filmformidler og seriekurator Oscar Pedersen.

Brugeromtale
Oprettet af: Lotte Formenti / Cinemateket 12. feb 2018

Straub og Huillets debuterede med en dramatisering af Johannes Sebastian Bachs liv - fortalt igennem hans kones opdigtede dagbog!
Filmen introduceres den 31. marts af filmformidler og seriekurator Oscar Pedersen.

Køb billetter her: http://bit.ly/2rzDNA4

Cinemateket følger i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark, Institut français du Danemark og Kulturen i Sct. Matthæus op med yderligere fem film af instruktørparret i periode 6. februar-31. marts.

-----------------
OM FILMEN
-----------------

Straub og Huillets første spillefilm er en unik musikalsk biopic om Johann Sebastian Bach. Den er særlig, fordi den er fortalt igennem hans kone Anna Magdalena Bachs dagbog – en dagbog, som Straub og Huillet vel at mærke selv opdigtede. Ved hjælp af en voice-over fortæller Anna Magdalena Bach om sin mands professionelle karriere, hans økonomiske udfordringer, problemer med autoriteter og selvfølgelig musikalske talenter. Vigtigst er sidstnævnte. Scene efter scene ser vi Bach spille sine udsøgte kompositioner i lange indstillinger. Det er tydeligt, at Straub og Huillet ikke har forsøgt at skabe et portræt af Bach på klassisk dramaturgisk vis. Selve processen og arbejdet med at spille musik sættes i forgrunden – det bliver tilskuerens indgang til Bach som person.

-----------------------
FILMVISNINGER:
-----------------------

Straub + Huillet-aften med portrætfilm og hovedværket Sicilia!
Tirsdag den 6. februar kl. 19:15

Where Does Your Hidden Smile Lie? / med reception
Tirsdag den 6. februar kl. 19:15

Sicilia! / med reception
Tirsdag den 6. februar kl. 21:45

Straub + Huillets 'Ikke forsonet' m. oplæg af Chr. Braad Thomsen
Onsdag den 7. februar kl. 16:45

Straub & Huillets 'Moses and Aaron' m. operaforedrag + reception
Torsdag den 8. februar kl. 18:00

Chronicle of Anna Magdalena Bach (Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, 1968)
Mandag den 12. februar kl. 21:30

Chronicle of Anna Magdalene Bach - med introduktion
Lørdag den 31. marts kl. 19:15

Ikke forsonet + forfilm
Fredag den 30. marts kl. 21:30

Billetter: http://bit.ly/2n74QxX

-------------------------------------
MERE OM SERIEN:
STRAUB & HUILLET -
MODSTANDENS ÆSTETIK
-------------------------------------

”Jeg fik lyst til at kysse lærredet,” skrev kritikeren Susan Sontag i 1960’erne efter at have set den anti-nazistiske familiekrønike ’Ikke forsonet’, der uden blusel blander historiske epoker i et forsøg på at vise, at historien ikke er en lukket bog, men noget, som vi selv er med til at skrive.

Et halvt århundrede senere skulle de to instruktører hyldes på Venedig-festivalen, men boykottede deres egen prisfest med henvisning til mængden af ”offentligt og privat politi på jagt efter terrorister” – og skabte derpå furore ved at udnævne sig selv til terrorister med ordene: ”Så længe der er amerikansk-imperialistisk kapitalisme til, vil der ikke være terrorister nok i verden.”

De to modstandskæmpere og moral-forkæmpere (marxismen er blot en af deres facetter) har altid delt vandene – også kunstnerisk. Mange kalder deres film utilnærmelige, mens Sontag repræsenterer den fløj, som elsker parrets kompromisløse brug af verfremdung, Bresson-inspireret stilisering og en ofte Dreyer-agtig renhed. Her bliver replikker citeret snarere end spillet.

Straub & Huillet afviser karakterudvikling, kausallogik og psykologisk realisme. Deres film er et parallelspor til den brede filmhistorie; film, man må absorbere og bearbejde, og som derfor fremstår lige så friske i dag som ved premieren.

Størstedelen af parrets film er ikke selvstændige værker, men adapteringer af romaner, digte, teaterstykker, musikstykker, malerier og fotografier. Originalmaterialet bruges vel at mærke ikke blot som historieforlæg – ofte udgør forholdet mellem de forskellige medier selve filmens tekstur. Som når et spillende symfoniorkester i en film om Bachs liv hverken er akkompagnement eller en kommentar til billedsiden , men æstetisk materiale i sig selv: ”For en gangs skyld ville vi vise musik til biografgængere.”

Straub & Huillet er begge fransk født i hhv. 1933 og 1936 fandt sammen i midten af 1950’erne miljø blandt folk som François Truffaut og Jacques Rivette, men har siden 1960’erne mest opholdt sig og lavet film i Tyskland. Danièle Huillet døde i 2006, mens Jean-Marie Straub stadig er i vigør.

-------------------------------------
PRAKTISK INFORMATION
-------------------------------------

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: 6. februar 2018 - 31. marts 2018
Billetter (80 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): Bestilles på tlf. 33 74 34 12 eller online på http://bit.ly/2n74QxX

Læs mere om Cinemateket og medlemsfordele på: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/medlemssite.aspx

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort