Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 07/02/13

Anmeldelse »Vilde Rolf«

  • Foto: PR Foto: PR
Med arkadespil fra 1980’erne som en genkendelig ramme og et overskud af idéer i historien vil »Vilde Rolf« favne både børn og voksne, i en grad som kun de allerbedste animationsfilm gør det

...

Hvem kender ikke situationen, hvor man tager i biografen med børnene og som voksen ender med at se lidt for ofte på armbåndsuret og måske endda tager sig en lille lur, mens underne kigger på lærredet?

Det kan let ske, når man fyldes med animation i metermål med mere skrål og skrig end noget på hjerte. »Vilde Rolf« er en herlig overskudsagtig undtagelse i den stadig mere massive strøm af animationsfilm. Med filmen sigter Disney dobbelt og rammer.

De voksne indfanges med de indledende ture i en spillearkade, som vi kender dem fra 1980’erne med Space Invaders, Pac Man og Donkey Kong. Børnene vil elske de mange forskellige og farverige verdner indeni de forskellige spillemaskiner. Og begge generationer vil elske historien, der er så meget mere end den sædvanlige fortærskede Hollywood-sang om at finde sig selv og stå ved det man er.

Idéen med at vise hvad der sker, når spillehallen lukker, minder om hvad der sker på drengeværelset med legetøjet i »Toy Story«. Men »Vilde Rolf« bliver heldigvis hurtigt helt sin egen. Rolf er skurk i et spil, hvor han ødelægger bygninger. Det får han ikke meget kredit for efter arbejdstid.

Kun helten, Fiks-Det-Felix får en medalje, da spillet har jubilæum og Rolf vil så gerne bare have en smule anerkendelse. Det taler han om vidt og bredt, når han er i terapi med skurkene fra alle de andre spil. Godmodigt siger de i kor: »Jeg er ond, og det er godt. Jeg vil aldrig blive god og det er der intet ondt i«.

Rolf skrider fra sit spil, og tager via den store spillebanegård, hvor alle karaktererne fra alle spillene krydser hinandens veje, på opdagelse i flere andre spil. Efter en tur i et vildt krigsspil, der minder om en krydsning mellem filmene »Aliens« og »Starship Troopers«, møder han pigen Vanilje von Schlick i bilspillet Sukkerchok, hvor alle rekvisitter ligner slik. Hun er endnu mere ugleset end Rolf, for hun går for at være en decideret programmeringsfejl. Derfra er det bare med at spænde sikkerhedsbæltet, for turen er morsom og vild og vildt morsom.

»Vilde Rolf« fungerer som film langt bedre end de mange computerspil, der gennem tiden er blevet til film. Og bag løjerne er den endnu et indlæg i debatten om, at de gamle arkadespil også er en vigtig del af vores kulturarv.

I stedet for at gribe i posen med alle dem der plejer at lægge danske stemmer til udenlandske animationsfilm, har man forsøgt sig med friske kræfter i hovedrollerne, hvor Nikolaj Steen er Rolf. Det giver et sjældent frisk pust i en verden, der er præget af en uhyggelig konservativ tankegang. Og sådan virker filmen i det hele taget.

Hvad: Vilde Rolf
Hvem: Rich Moore, Stemmer: Nikolaj Steen, Christiane Schaumburg Müller, Mads Knarreborg
Hvor: Premiere over hele landet.

Se trailer: