Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 21/02/13

Anmeldelse: »Beautiful Creatures«

  • Foto: PR Foto: PR
Skæbnebestemt teenageromance, eventyrlige kostumer og mørk magi er ikke nok til at redde »Beautiful Creatures« fra ligegyldigheden.

...

Der er noget grundlæggende magisk over de amerikanske sydstater. Den fugtige hede og det spanske mos, der hænger fra træerne som grånet heksehår giver en stemning af, at alt kan ske. 16-årige Ethan har dog umiddelbart svært ved at se magien. Han drømmer kun om at komme langt væk fra den søvnige lilleby Gatlin. Men så dukker mystiske Lena op for at bo hos sin lige så mystiske onkel.

Lena er, i bogstaveligste forstand, Ethans drømmepige, men forelskelsen mellem de to er ikke uden forhindringer. Lena er nemlig caster – et moderne ord for heks – og om få måneder, på hendes 16-års fødselsdag, bliver det afgjort, om hun er bestemt til at dyrke mørkets eller lysets magi.

Bliver hun valgt til mørket, er Ethan i fare. Sammenligningen med »Twilight« ligger lige for, bare med modsat fortegn. Denne gang er det pigen, der er den mystiske og overnaturlige, der frygter for, at hun kan komme til at skade, måske ligefrem dræbe, sin elskede med sine ikke altid lige kontrollerbare kræfter.

Heldigvis byder »Beautiful Creatures« på mindre Barbara Cartland og mere humor end vampyrsagaen. Desværre er det også det bedste, der er at sige om filmen, som efter en fin start falder fladt på halen. Richard LaGravenese, der både har instrueret og skrevet manuskriptet på baggrund af Kami Garcia og Margaret Stohls »Caster Chronicles«-serie, har tilsyneladende haft svært ved at bestemme sig for tonen.

»Beautiful Creatures« er skiftevis tung teenagetristesse med lettere prætentiøse henvisninger til alt fra Kurt Vonnegut til Charles Bukowski og en fuldstændigt overdrevet flamboyant hekse-sabbat, med Jeremy Irons og Emma Thompson som overspillende über-hekse m/k.

Det er som to forskellige film, der aldrig formår at smelte sammen til en. Der er fine scener, der dog er få og spredte, og Emmy Rossum lyser op som Lenas onde kusine, skræmmeeksemplet på, hvad Lena risikerer at blive. Én god karakter, er dog ikke nok til at redde en hel film. Desværre.

Hvad: »Beautiful Creatures«
Hvem: Instruktør Richard LaGravenese, medvirkende: Jeremy Irons, Alice Englert m.fl.
Hvor: Premiere over hele landet

Se trailer: