Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Film | 14/02/13

Anmeldelse: »A Good Day To Die Hard«

  • Foto: PR Foto: PR
Dobbelt så gammel, halvt så sjov og mere fjoget end sej. Det er den korte dom over Bruce Willis’præstation i den femte film om John Clane, »A Good Day to Die Hard«, der leverer solid action i metermål – men ikke så meget andet.

...

Bruce Willis fik et gigantisk gennembrud som actionhelt med »Die Hard« fra 1988 og de efterfølgende »Die Hard 2« og »Die Hard - Mega Hard«. De gjorde ham nærmest synonym med den sarkastiske og seje politimand John McClane, som det var umuligt at slå ihjel og ikke lod noget eller nogen stå i vejen for sig, når det gjaldt om at udrydde »motherfuckers« og »scumbags«. Yippie-kay- yay!

Det er dog efterhånden en del år siden, Bruce Willis var på sit højeste som actionhelt. Og selvom han gjorde en hæderlig indsats for at genoplive serien med »Die Hard 4.0« fra 2007 er det ganske fornuftigt, at vi nu bliver introduceret for næste generation i McClane-klanen.

I »A Good Day to Die Hard« er John McClane blevet både mere grå og mere godmodig. I hvert fald udadtil. For da han opdager, at hans eneste søn, Jack, som han ikke har set i flere år, tilsyneladende har involveret sig med de helt forkerte og derfor er endt i et russisk fængsel, tager senior til Moskva for at klare ærterne – der viser sig at være en mere speget suppedas, end han i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

Æblet er nemlig ikke falder helt så langt fra stammen, som John McClane troede. Jack er blevet CIA-agent, og farmand er i færd med at spolere hans karrieres største mission, der blandt andet går ud på at forhindre en atomkatastrofe. Så kender man McClane igen – altid i stand til a dukke op på det forkerte sted på det helt forkerte tidspunkt!!

Den næste halvanden times tid skaber McClane senior og junior mildest talt kaos i den russiske storby. Først bliver domhuset blæst til atomer, siden tager en heftig biljagt livet af i omegnen af 100 personbiler – med eller uden passagerer.

Det hele akkompagneret af et bombastisk soundtrack, skabt til lejligheden af Marco Beltrami, der også leverede lydspor til »Die Hard 4.0«. Det er, som om instruktøren John Moore har besluttet, at nu, hvor der er dobbelt op på McClanes, skal der også være dobbelt op på bulder og brag. Sjældent er så meget dyrt isenkram, fra luksusbiler til militærhelikoptere, blevet smadret på så kort tid.

Det går så stærkt, at det er lige før man overser, at der faktisk er et par effektive og ret flot koreograferede actionscener midt i kaos. Det er nemlig i meget høj grad stor ståhej for om ikke ingenting, så i hvert fald ikke særligt meget.

Historien er forudsigelig, og dialogen er lidt for ofte klodset og uden det humoristiske swung fra de første Die Hard-film. John McClane veksler mellem sentimentale betragtninger om, hvilken dårlig far han har været, og en småflad tilbagevendende joke om, at han »jo bare er på ferie«.

Det er, som om både Bruce Willis og resten af holdet er så overbeviste om hele konceptets status, at de ikke behøver gøre sig umage. Her mangler originalitet, de wow-øjeblikke, som selv »Die Hard 4.0« var leveringsdygtig i. Og ikke mindst humoren.

Hvad: »A Good Day To Die Hard«
Hvem: Instruktør John Moore. Medvirkende: Bruce Willis. Jai Hernandez
Hvor: Premiere over hele landet

Se trailer: