Føj til favoritter Del Send
Byliv | 21/10/11

Vi elsker at tage en retrospiller

  • Foto: Malte Kristiansen Foto: Malte Kristiansen
Flippermaskiner på caféer er et naturligt næste skridt i retrobølgen, mener spilekspert. Inden for computerspil har klassikerne været topmoderne i årevis.

Alt var bare lidt federe i går, sidste år og for tre årtier siden. Derfor fræser folk rundt i gaderne på 80’er-cykler iklædt læderjakker a la James Dean. Og de pastelfarvede Fiat 500’ere, der holder på hvert andet gadehjørne i byen, er et respektfuld redesign af den ikoniske 50’er-bil.

På samme måde hitter retro, når det gælder spil og underholdning. Flippermaskinerne, der indvies i weekenden på Vinyl Bar – bemærk retro-navnet – kan sagtens være starten på endnu en firstmover-trend og vintage-samlermani blandt danskerne. 

Læs også: Flipperne rykker ind på Vinyl Bar

Spilekspert Thomas Vigild spår i hvert fald fortidens maskiner en lys fremtid: »Jeg er ikke i tvivl om, at de kan blive lige så populære igen på barer, som bordfodbold er det.

Utroligt mange har et hemmeligt ønske om, at have en flipper stående derhjemme, men holder sig tilbage på grund af størrelsen og alt det mekaniske i dem, der kan gå i stykker,« forklarer Thomas Vigild, der siden 1991 har skrevet om spil i Politiken.

Tidsløse kugler
Magien ved pinball-maskinerne består først og fremmest af den følelse, de rent fysisk giver en, når man spiller. »De har en tidløshed, som man ikke skal undervurdere.

Måden man kan mærke kuglerne og flipperne på, vil altid være noget særligt,« siger Thomas Vigild.

Læs også: Tag hele København med i lommen - gratis!

For nyligt har flippernes nærmeste slægtninge, arkadespillene, fået en gevaldig genfødsel. Ikke de fysiske maskiner fra 80’erne, men spillene der lå i dem. For få år siden blev det muligt, at downloade dem billigt med moderniseret grafik og lyd på spillekonsollerne. Og det seneste års tid er hundredvis af hedengangne spil dukket op på iPhones og Android-telefoner.

Pac-Man fortryller igen
Fortidens kæmpehits som ’Pac-Man’ og ’Space Invaders’ fortryller altså atter millioner af mennesker.
»De gamle spil holder stadigvæk 100 procent i deres grundkerne – sublim underholdning, der kan nydes og overståes på få minutter. Derfor passer de perfekt til at have med på farten på sin iPhone. Vi ser også, at mange nye, originale småspil til telefoner og konsoller indeholder grundelementer fra de helt gamle arkade-spil,« forklarer Vigild, der ud over anmeldergerningen underviser i spil og journalistik på IT-Universitetet.

Han mener i særdeleshed, at retrospillene appellerer til folk som ham selv, der har fået børn og gerne vil vise den ny generation, hvordan spillene var, ’da far var knægt’.

Men helt grundlæggende opnåede klassikerne – hvad end vi taler flippermaskiner eller arkadespil – klassikerstatus, fordi de var fantastiske. Og kvalitet går aldrig af mode. 

Fem måder at dyrke retrospil

’Ruben og Bobby’ i Jægersborggade på Nørrebro er både en butik med klassiske spil og en frisør(!). Nyd et spil sort/hvidt Donkey Kong på Gameboy, mens dit hår bliver retrolækkert.

Stuekonsollerne tilbyder et slaraffenland af retrospil på deres netafdelinger: Xbox Live, Wii Network og PlayStation Network. Klassikerne koster alt fra 10 til 150 kroner og mange af dem har HD-grafik og nye features.

Apples Appstore og Android Market indeholder både et væld af retrospil, men også masser af andre minispi, der er skabt på 70’ernes og 80’ernes arkadestil.

Ejer du lidt teknisk snilde, kan du på få minutter omdanne din PC helt lovligt til en arkademaskine med tusindvis af gratis og billige klassikere på harddisken. Læs mere på mamedev.org.

Ved Ikast ligger Spilmusset. De har en af verdens største, faste samlinger af klassiske maskiner og spil. Du kan se hele samlingen på spilmuseet.dk, og kommer du forbi midtjylland, kan du prøve kræfter med originale versioner af 1942, Bubble Bobble og Pac-Man.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Chassis Arcade

Og så er der også Chassis Arcade som lige har åbnet i Faksegade 19, 2100 KNH Ø

www.chassisarcade.dk

Mvh
Chriss