Føj til favoritter Del Send
Byliv | 06/01/12

Unge: Vi er SÅ fordomsfrie (men Amager er for nederen)

  • Er der virkelig så nederen på Amager? Mere end hver tredje unge københavner mener i hvert fald, at Amager er den bydel med flest uvenlige mennesker. Her en amagerkaner med ’Amager-nummerplade’ foran Amagerbanken på Amagerbrogade.  Foto: Arkivfoto, Linde Henriksen

    Er der virkelig så nederen på Amager? Mere end hver tredje unge københavner mener i hvert fald, at Amager er den bydel med flest uvenlige mennesker. Her en amagerkaner med ’Amager-nummerplade’ foran Amagerbanken på Amagerbrogade.

    Foto: Arkivfoto, Linde Henriksen
Københavnske unge ser sig selv som super fordomsfri. Men faktisk er de meget mere fordomsfulde end de ældre københavnere. Især overfor Amager.

Det er amagerkanerne, som har flest kamphunde og tatoveringer, samtidig med at de taler grimt, drikker for meget og ser realityshows à la ’De Unge Mødre’ og ’Paradise Hotel’. Sådan siger de unge mellem 18 og 35 år i en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Urban, der afgrænser, hvad københavnerne i virkeligheden mener om hinanden.

Men selv om det er fordomme, de unge har om bl.a. Amager, er der jo også ting, som man kan konstatere, siger antropolog og chefkonsulent i Living Institute Dennis Nørmark. Som f.eks. at det berømte ’røvgevir’ (tatovering på lænden – gerne med tribalmotiv, red.) med mange (Amager-)kælenavne ikke er ’anerkendt som god smag’:

»Amagerkanerne ved jo godt, at der må findes et par Amager-nummerplader derude pga. navnet, men værre er øen jo heller ikke. F.eks. viser undersøgelser, at veluddannede kvinder i 30’erne elsker De Unge Mødre. Og de veluddannede bor jo, ifølge fordommene, tydeligvis ikke på Amager,« siger Dennis Nørmark.

Læs også: Københavnerliv vendt på vrangen

Selv mener de 18 til 35 årige stadigvæk, at de er fordomsfrie. Desuden synes de, at Nørrebro er den mest fordomsfrie bydel, hvor hele 53 pct. er mellem 20 og 35 år.

Kultursociolog og lektor ved RUC, Klaus Rasborg, mener, at det er de gamle jokes som f.eks. Amager-stempler, der får de unges fordomme op til overfladen. Og det hjælper da heller ikke, at Amager i årevis har haft det lidet flatterende øgenavn ’Lorteøen’ blandt ærke-københavnerne.

»Når folk siger, at de bor på Amager, siger de jo stadig, at det er lige ved Christianshavn. Og for de unge har det aldrig været smart at bo derude,« konstaterer Klaus Rasborg.

De bornerte unge
Gallup-undersøgelsen viser, at de unge københavnere er langt mere fordomsfulde end københavnerne over 60 år, som helt generelt er de mest fordomsfrie. Men hvorfor er de unge så fordomsfulde? Psykoterapeut Majken Kaznelson har en teori:

»Unge mennesker er meget skråsikre på deres meninger og bruger mange psykiske ressourcer på at identificere og adskille sig selv ved f.eks. at tilhøre en særlig gruppe eller subkultur. På den måde finder de tryghed, men samtidig bliver de også fordomsfulde overfor folk, der er ’forkerte’.«

Læs også: Hvornår er man rigtig Københavner?

Det er Klaus Rasborg enig i. Han mener, at de unges fordomme bunder i traditioner. For unge kan i dag være præcis, hvem de vil, og det giver dem et stort behov for at være en del af et fællesskab.

»En del af de unge er blevet ret bornerte og idealiserer ægteskabet og kernefamilien. Derfor har de f.eks. fordomme mod unge, som medvirker i reality shows. Alligevel synes de selv, at de er vildt fordomsfrie,« siger Klaus Rasborg og tilføjer:

»Men faktisk tror jeg, at det er dem fra Paradise, der er de mest fordomsfrie. For de tør jo afprøve deres grænser, hvor de andre unge går tilbage til konservative traditioner.«

Hvor vil du bo – og hvor vil du aldrig bo
Københavnske unge har masser af meninger om byens kvarterer. Urban har spurgt tre unge om fordele og ulemper i Københavns bydele.


Foto: Bjarke Bo

Saskia Besiakov
23, bor på Nørrebro

Hvor vil du helst bo i København?
»Jeg vil faktisk helst bo her på Nørrebro. Her bor mange forskellige mennesker, og der er plads til at være, som man er. Jeg føler mig hjemme her og kan ikke forestille mig af flytte.«
Hvor vil du ikke bo?

»Østerbro. Jeg synes, at det er for kedeligt, plus det er meget familieagtigt, så det er ikke noget for mig.«Foto: Bjarke Bo Olsen

Yashar Keyvanipour
31, bor i Gl. Holte, men er vokset op på Nørrebro

Hvor vil du helst bo, hvis du skulle flytte tilbage til København?
»Jeg ville helst bo på Amager. Jeg tænker på fremtid og børn, og Amager virker som et sted, som er rart, men hvor der stadig er multikulturelt og plads til alle.«
Hvor ville du mindst bo?
»Tingbjerg. Jeg synes, at der er utrygt. Jeg har altid elsket Nørrebro, men jeg er ikke sikker på, at jeg har lyst til at bo der igen.«Foto: Bjarke Bo Olsen

Anne Hollænder Schmidt
18, bor i Husum

Hvor vil du helst bo?
»Jeg drømmer om at bo på Vesterbro. Jeg synes, at det virker som et sted, hvor der er stemning og sjæl, og hvor man kan være den, man er.«
Hvor vil du ikke bo?
»På Amager. Det virker simpelthen for kedeligt, når man er ung.«

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer