Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 17/04/18

Tycho Brahe Planetarium

  • Foto: Ikke oplyst Foto:

Bygningen minder mest af alt om den ene ende af et læbestiftetui i overstørrelse. Den er cylinderformet med et skråt tværsnit som tag, og vigtigst af alt, den er meget meget smuk. Arkitekten hedder Knud Munk, og ham må du sende en venlig tanke, hver eneste gang du går forbi Frederiksberg-enden af Skt. Jørgens Sø.

Her ligger nemlig den omtalte bygning, som Munk har tegnet. Det drejer sig selvfølgelig om Tycho Brahe Planetarium, der åbnede 1. november 1989.

Udstilling
I oktober 2017 kunne man købe diverse rumgenstande på et stort loppemarked i Planetariet. Der blev nemlig solgt ud af den faste udstilling astronomi og rumfart, som havde været en del af Planetariet igennem mange år. Og først i februar 2018 kom erstatningen under navnet »Made in Space«, der handler om, hvor vi alle sammen kommer fra.

For det er måske de færreste, som kigger op mod stjernerne og egentlig tænker, at kroppens byggesten hænger uløseligt sammen med rummet.

Men nu kan man rent visuelt komme med på en kosmisk rejse i rummet, hvor man kan se, hvordan kroppens grundstoffer bliver dannet af alverdens atomer.

»Made in Space« er en digital udstilling, der er specialdesignet til Planetariets rum. Udstillingen består af forskellige projektioner på væggene, der fortæller om menneskets forhold til rummet. Projektionerne skaber en indlevende effekt.

Omnimax-film

Når en film vises på et kuppelformet lærred, får du fornemmelsen af selv at være til stede midt i de begivenheder, der finder sted i filmen. Du er simpelthen der, hvor kameraet er, og det er ligegyldigt om man for eksempel har filmet fra et fly eller en bil, om det lader til, at man bevæger sig rundt blandt himmellegemer, eller man surfer ude på bølgerne.

Der er tit så meget fart på i omnimax-filmene, at du ville føle sig bedre tilpas, hvis du havde sikkerhedssele på i biografsædet. Du er simpelthen bange for at falde ud i den fart, du tror, du har på. Det er selvfølgelig det, der er meningen, og det er temmelig fedt.

Efter filmene er der en kort gennemgang af den aktuelle stjernehimmel over Danmark. Du ser det ikke bedre andre steder end her.

I 2005 udskiftede Planetariet deres gamle analoge fremviser med digital teknologi, så de kunne vise nogle af landets skarpeste 3D billeder. I juni 2012 fik hele det tekniske system, samt software en grundig opgradering, hvor blandt andet den gamle stjerneprojektor blev skiftet ud med en ny, der gav mulighed for at vise simulerede 3D billeder af hele universet.

Tycho Brahe Planetarium viser i dag nogle af verdens højeste opløsninger, når det gælder både 3D og 2D billeder og med opgraderingen blev det muligt at udnytte hele kuppellærredet, så filmene nu vises 360 grader rundt om publikum.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.