Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 25/04/14

Tycho Brahe Planetarium

  • Foto: Tycho Brahe Planetarium Foto: Tycho Brahe Planetarium
Bygningen minder mest af alt om den ene ende af et læbestiftetui i overstørrelse. Den er cylinderformet med et skråt tværsnit som tag, og vigtigst af alt, den er meget meget smuk. Arkitekten hedder Knud Munk, og ham må du sende en venlig tanke, hver eneste gang du går forbi Frederiksberg-enden af Skt. Jørgens Sø.

Her ligger nemlig den omtalte bygning, som Munk har tegnet. Det drejer sig selvfølgelig om Tycho Brahe Planetarium, der åbnede 1. november 1989.

Udstilling
Her findes der et planetarium med en permanent udstilling om astronomi og rumfart, hvor du kan se, føle og lege dig til svarene på mange af verdensrummets store spørgsmål. Denne udstilling er ombygget og moderniseret pr. 8. februar. Derudover findes der et af verdens 200 omnimaxteatre med et 1000 kvadratmeter stort kuppellærred, der er verdens største filmformat.

Omnimax-film
Når en film vises på et kuppelformet lærred, får du fornemmelsen af selv at være til stede midt i de begivenheder, der finder sted i filmen. Du er simpelthen der, hvor kameraet er, og det er ligegyldigt om man for eksempel har filmet fra et fly eller en bil, om det lader til, at man bevæger sig rundt blandt himmellegemer, eller man surfer ude på bølgerne.

Der er tit så meget fart på i omnimax-filmene, at du ville føle sig bedre tilpas, hvis du havde sikkerhedssele på i biografsædet. Du er simpelthen bange for at falde ud i den fart, du tror, du har på. Det er selvfølgelig det, der er meningen, og det er temmelig fedt.

Efter filmene er der en kort gennemgang af den aktuelle stjernehimmel over Danmark. Du ser det ikke bedre andre steder end her.

I 2005 udskiftede Planetariet deres gamle analoge fremviser med digital teknologi, så de kunne vise nogle af landets skarpeste 3D billeder. I juni 2012 fik hele det tekniske system, samt software en grundig opgradering, hvor blandt andet den gamle stjerneprojektor blev skiftet ud med en ny, der gav mulighed for at vise simulerede 3D billeder af hele universet.

Tycho Brahe Planetarium viser i dag nogle af verdens højeste opløsninger når det gælder både 3D og 2D billeder og med opgraderingen blev det muligt at udnytte hele kuppellærredet, så filmene nu vises 360 grader rundt om publikum. 

I 2012-2013 fik Planetariets udstillingsområde også en gennemgående renovering.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Det mener brugerne..

 

Elsker filmene

En god film skal nydes i biografen siges der. Faktisk bør biograf erstattes med planetarium.

Det er ikke de samme film, men det er en oplevelse du ikke må snyde dig selv for.

 

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.