Føj til favoritter Del Send
Byliv | 17/01/12

Tivolis Venner i oprør over højhuse

  • Sådan kommer de nye højhuse til at se ud på den gamle Scala-grund. Foto: Modelfoto: Lundgaard og Tranberg

    Sådan kommer de nye højhuse til at se ud på den gamle Scala-grund.

    Foto: Modelfoto: Lundgaard og Tranberg
En af landets mest kendte tegnestuer er klar med fem højhuse, der snart skal erstatte den tomme Scala-bygning over for Tivoli. Det er dog ikke alle, der er tilfredse med de kommende højhuse.

Nu skulle det være sikkert og vist efter flere års tilløb: Den tomme Scala-bygning over for Tivoli bliver revet ned, og om få måneder går et stort byggeri til en milliard kroner i gang.

Ejerne af Scala-bygningen med Ejendomsselskabet Norden i spidsen har netop fremlagt resultatet af flere måneders arbejde på en af landets mest anerkendte tegnestuer - Lundgaard og Tranberg: Fem højhuse på op til 10 etager eller 57 meter.

Normalt er København ikke meget for høje bygninger i centrum, men netop her skulle der være grønt lys for højhuse, og nedrivningen af den gamle Scala-bygning går i gang til marts.

Især foreningen Tivolis Venner er i oprør ved udsigten til endnu et højhus rundt om den gamle have:

"10 etager er alt for voldsomt. Tivoli-oplevelsen vil blive spoleret, for man vil kunne se den høje bygning inde fra haven," sagde foreningens talsmand Peter Holst Eriksen i sommer til Berlingske Business, da de første planer for Scala blev offentliggjort.

Det kommende ejendomskompleks på 23.000 kvadratmeter får Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel som hovedlejer. Desuden kommer der butikker, cafeer og restauranter i gadeplan samt yderligere kontorer.

Københavns Kommune skal vedtage endelig lokalplan for byggeriet, som efter planen kan åbne i 2015.

Læs også: København - det nye LA?

Omtumlet historie
Scala-bygningen har en lang og omtumlet historie. I mange år dannede den rammen om dans og underholdning under navnet National Scala. Siden blev den overtaget af brugsbevægelsen, som drev stormagasinet Anva.

I 1989 genåbnede bygningen på Axeltorv efter en omfattende ombygning. De nye ejere, deriblandt musikeren og forretningsmanden Bent Fabricius-Bjerre og cafébrødrene Strecker, satsede på en blanding af butikker, spisesteder, biograf og fitnesscenter. Den opskrift virkede imidlertid ikke rigtigt, og efter flere ejerskifter og konkurser lukkede bygningen i 2006.

Siden dukkede flere planer og projekter op - blandt andet at København skulle etablere et nyt hovedbibliotek her.

Sidste år blev bygningen på 18.000 kvadratmeter solgt af konkursboet for ejendomsselskabet Centerplan til et konsortium med Norden samt pensionsselskaberne ATP, PFA og Industriens Pension. De bad Lene Tranberg om at udtænke, hvordan et nyt bygningskompleks kunne se ud.

Hendes arkitektfirma har de senere år stået bag blandt andet Skuespilhuset under Det Kongelige Teater, Handelshøjskolens Kile-bygning på Frederiksberg samt Tietgenkollegiet i Ørestad.

Læs også: Ørestad: Et paradis for vindueskikkere og ekshibitionister

Hvad mener du om de nye højhuse, der skal ligge på den gamle Scalagrund? Kom med din mening nedenfor.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Fantastisk

FANTASTISK! Endnu mere jeg kommer til at kunne se det nye byggeri fra stuevinduet henover de andre hustage! Fantastisk design og fantastisk at arkitekterne har tænkt på selv pladsen ogfså så det bliver en helhed!