Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Takt og tone - og tradition

 • Foto: Colourbox Foto: Colourbox
Vi skriver ikke 1918 mere, og man gør efterhånden tingene på sin helt egen måde og lægger ikke så meget mere vægt på, hvad der sømmer sig. Men Emma Gad har nu alligevel ikke levet helt forgæves, og især på en stor dag som en bryllupsdag er lidt god etikette slet ikke at kimse af.
 

Ringe

Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når det kommer til hvilken hånd, man skal vælge at sætte vielsesringen på. Nogen vælger venstre hånd og begrunder det med, at der løber en åre direkte fra hjertet ned i venstre ringfinger. Ideen er sjov nok men i bund og grund noget sludder, der løber årer ned i højre hånd såvel som i venstre. Andre vælger at placere vielsesringen på højre hånd, da det er den, man bruger, når man skal afgive sit troskabsløfte. Man kunne jo evt. vælge at have sin forlovelsesring på sin venstre hånd og sin vielsesring på sin højre, men valget står én frit for.
 

Brudebuketten

Ifølge traditionen er brudebuketten udelukkende gommens ansvar. Den kommende brud, der utvivlsomt har haft en hel del indflydelse på planlægningen af brylluppet, bør overlade denne opgave helt og holdent til sin kommende ægtemand. Dette er ikke ens betydende med, at hun ikke kan lade en bemærkning falde om, hvor meget hun elsker for eksempel kornblomster, hvide liljer eller måske røde roser, men det endelige valg bør som sagt overlades til gommen.

Der er også en del overtro forbundet med brudebuketten. Bruden kan vælge at kaste buketten ud blandt selskabets ugifte kvinder, og den, der griber buketten vil så, ifølge overtroen, være den næste, som bliver gift. En lidt anderledes tradition er, at bruden lægger buketten på et nærtstående familiemedlems grav. Det skulle efter sigende bringe lykke. Visner en af blomsterne i buketten inden bruden er kommet ud af kirken, betyder det ulykke for parret og stiller man buketten i vand, betyder det et kort ægteskab. Vil man gerne beholde buketten som et minde, kan man med fordel tørre den, hvis blomsterne er egnet til det. Nogle par har valgt at lade deres buket indramme, andre at lade en enkelt blomst forsølve eller forgylde.

 

Gammelt, nyt, lånt og blåt

Bruden skal, ifølge traditionen, bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. Traditionen stammer tilbage fra den victorianske tidsalder og verset: "Something old, something new, something borrowed, something blue and a silver sixpence in her shoe". Det gamle, for eksempel et gammelt familiesmykke, skal symbolisere brudens tilknytning til familien og hendes gamle liv, det nye symboliserer lykke og fremgang i brudens nye tilværelse, det lånte skal komme fra en kvinde, der er lykkelig gift, da det skal bringe held og lykke til det nye ægteskab og det blå skulle efter sigende stamme fra en gammel jødisk tradition ifølge hvilken blå symboliserer renhed og troskab. En sixpence af sølv i den venstre sko betød rigdom, ikke kun økonomisk men også med henblik på glæde i det kommende ægteskab. Vil man også inkludere denne tradition, kan man evt. erstatte sixpencen med en anden mønt. Der sælges dog også sixpences af sølv på nettet.
 

Natten før dagen

Mange fastholder traditionen om, at brudeparret skal sove hver for sig natten før brylluppet. Det bringer nemlig uheld, hvis brud og gom forlader det samme hus, når de tager af sted for at blive gift. Traditionen hænger naturligvis sammen med, at bruden i gamle dage boede under sine forældres tag til den dag, hun skulle giftes. Lidt i tråd med dette er der også overtro forbundet med kjolen. Det betyder nemlig også uheld, hvis gommen ser den før brylluppet.
 

Påklædning

For de kvindelige gæsters vedkommende er det vigtigt, at man husker reglen om, at éns påklædning aldrig må overstråle brudens. Er det et sommerbryllup, er det naturligt, hvis man tyer til friske og stærke farver, men med måde. En kjole må gerne være farvestrålende, hvis den er enkel, og ikke for nedringet, for kort og for overdådigt.

Man bør heller ikke dukke op til et bryllup i en hvid kjole. Presser man den en smule, kan man eventuelt vælge en cremefarvet, men under alle omstændigheder bør man først spørge bruden, om det er i orden.

Et bryllup er en festligt begivenhed. Derfor er heller ikke en sort kjole, hvis det skal være helt rigtigt, passende til et bryllup, da sort er sorgens farve. Under alle omstændigheder bør man holde sig fra at bære sort kjole i kirken. Hvis der så er mulighed for at skifte til festtøjet senere, kan man jo eventuelt tage den på der.

Der er naturligvis også regler for mændenes vedkommende. Smoking er, traditionelt set, ikke anset for passende i kirken, da det er festtøj, der først må bæres efter kl. 17. Til et formiddagsbryllup, et bryllup før klokken 15, bør man holde sig til et mørkt jakkesæt, det kan være gråt, blåt eller sort. Man kan også sagtens have mørkt jakkesæt på til et eftermiddagsbryllup, men her er der også mulighed for at erstatte jakkesættet med kjole og hvidt, som traditionelt set er den rigtige påklædning til et bryllup på denne tid af dagen. Men reglen er altid, at man ikke må være finere klædt end gommen, så har han jakkesæt på, bør de mandlige gæster altså ikke bære hverken kjole og hvidt eller smoking. Er man i tvivl, og er dresscoden ikke nævnt i invitationen, er det altid en god ide at ringe og forhøre sig hos brudeparret.

 

Ankomst til kirken

Om det så er på film eller i den virkelige verden, så er der altid en del venten i kirken forbundet med et bryllup. Uden at skyde nogen noget i skoene, så kunne det hænge sammen med at det som oftest er kvinden man venter på. Bruden og vedkommende, der skal føre hende op ad kirkegulvet - som regel hendes far, er nemlig de allersidste, der skal ankomme til kirken. Gommen skal helst være ankommet med sin forlover ca. en halv time før og gæsterne helst ikke senere end et kvarter. Brudens mor må gerne være en af de sidste, der ankommer til kirken. Bruden skal gå på højre side af sin far, eller vedkommende, der fører hende op ad kirkegulvet.
 

Pladser i kirken

I kirken placerer gom og forlover sig i højre side ved alteret. Gommen nærmest alteret. Når bruden og den, der har ledsaget hende ankommer, sætter de sig overfor, bruden nærmest alteret. Forrest i kirken sidder brudeparrets nærmeste familie og herefter resten af gæsterne. Har I tilladt at folk, der ikke er inviteret til festen, må overvære vielsen, bør de sætte sig bagerst i kirken. Er der ikke plads, bør de stå.
 

Bordplan

Det kan være det rene puslespil at få en bordplan til især et stort bryllup til at gå op og det kan tilrådes at gå i gang i rigtig god tid. Der er dog en fast plan for hvordan brudeparret, deres forældre og bedsteforældre skal placeres. I kan naturligvis lade være med at følge denne plan, hvis I ikke synes den passer jer, men den ser i hvert fald sådan ud:
 • Bedste
 • Bedste
 • Gommens mor
 • Brudens far
 • Bruden*
 • Gommen
 • Brudens mor
 • Gommens far
 • Bedste
 • Bedste
*Bruden sidder til højre for gommen.
 

Talerækkefølge

Som med så meget andet forbundet med et bryllup, er der naturligvis også en fast rækkefølge, når det kommer til festtalerne. Værten, ofte brudgommen, byder velkommen og bekendtgør, hvem der er aftenens toastmaster. Toastmasteren står for at koordinere og præsentere taler og sange og andre indslag. Den faste rækkefølge er:
 • Brudens far
 • Brudgommen
 • Forlover, hvis ikke det er gommens far
 • Gommens far
 • Bruden
Er gommens eller brudens far ikke tilstede, kan moderen holde talen i stedet. Efter disse taler, er det op til toastmasteren at beslutte rækkefølgen.

Der vil unægtelig være en hel del taler til et bryllup, og da dette også på takt og tone guruen Emma Gads tid var tilfældet, var det naturligvis ikke noget hun lod gå ubemærket hen:

"Efter Brudgommens Tale vilde det være en Velsignelse, om der blev sat en Stopper for Veltalenheden, saa gæsterne kunde faa Lov at more sig efter Behag, men tværtimod føles der gensidige Forpligtelser til at udbringe Skaaler for de tilstedeværende Søskende, Svigerinder, Tanter og gamle Ammer ... hvilket unegtelig, da man er nødt til at høre paa det, gør en saadan Fest til en tvivlsom Fornøjelse."

 

Kysning

Det er vist svært at finde en dag, der er mere egnet til kysning end en bryllupsdag. Derfor er der inden for de sidste 30 år også opstået flere forskellige kysseritualer. Ét af dem går ud på at bruden og gommen, når resten af selskabet slår med bestikket på tallerknerne, skal stille sig på deres stole og kysse hinanden. Når selskabet tramper i gulvet, skal parret kysse hinanden under bordet. Et andet kysseritual finder sted, når enten bruden eller gommen forlader bordet. Gæsterne løber op til den forladte brud eller gom og så er det om at kysse løs, herrerne på bruden og damerne på gommen.

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register