Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/11/12

Skiferien starter i Rødovre

  • Foto: Morten Germund Foto: Morten Germund
Den danske natur og geografi byder ikke på meget sjov for skientusiaster. Men i Rødovre kan man tage en tur på en kunstig skibakke og samtidig få et par gode skiråd med på turen.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men inde bag en grå betonklods på en lille sidevej i Rødovre, finder man Københavns bedste mulighed for at komme på skiferie, uden at skulle rejse ud af landet.

Nå ja, skiferie er måske lidt meget sagt, men i Indoor Ski, kan man i hvert fald prøve kræfter med ski eller snowboard på hallens to kunstige skibakker og få varmet de trætte lårbasser op til den kommende skisæson. Indoor Skis stifter, Rolf Tybjerg-Pedersen tager imod AOKs udsendte i centrets træbelagte alpebar, som sætter den helt rigtige stemning før en tur på pisten og man længes allerede efter en varm gløgg til afterski, når dagens motion er overstået.

Læs også guiden: Her er byens skøjtebaner

»Kom indenfor, lad os finde et par støvler til dig,« siger Rolf. Centret har nemlig sin egen samling af både ski og støvler, så man ikke selv behøver at slæbe udstyr med, når trangen til en tur på pisten melder sig.

Mens støvlerne spændes, fortæller Rolf, at han fik idéen til et dansk indendørs skicenter i Holland, hvor der ligger adskillige af slagsen. Han besluttede sig for at tage skridtet fuldt ud og følge sin passion, allierede sig med en passiv, canadisk partner og for lidt over seks år siden, slog hallen dørene op som det første indendørs skicenter i Danmark.

Rolf selv er egentlig gymnasielærer, men er samtidig uddannet skiinstruktør. »Jeg blev træt af at rette danske stile,« siger han med et smil, mens han gør et par ski klar og vander den ni gange fem meter store »piste«, der rejst i sin fulde pragt, indgyder samme ærefrygt som en mellemsvær sort piste i alperne.

Undertegnede hører med adskillige afholdte skiferier, men ingen undervisning, til i den brede mellemklasse af danske skientusiaster, som rigtig mange danskere befinder sig i. Der er således nogen erfaring i fødderne, men Rolf starter alligevel helt fra bunden.

Man skal nemlig lige vende sig til det kunstige underlag, samt at det faktisk er bakken og ikke en selv, der bevæger sig. »Prøv at tage fat i rækværket og gå i »plov«, så tager vi et par sving,« instruerer Rolf. Rullebakken sætter i gang med behersket hastighed og efter et par begyndersving, mærker man en vis genkendelighed trods den lettere uvirkelige situation.

»Bare rolig, vi skal nok få mere fart på om lidt,« siger Rolf, som styrer hastigheden på transportbåndet, der har en maksimum hastighed på 35 km/t med en remote, så han hele tiden kan stoppe hvis – eller når – folk vælter på bakken.

Læs også: Vinter for vildbasser med sne i blodet

Efter et lynkursus i kunstig skiløb, slipper vi rækværket, rykker længere op på bakken og hæver vinklen, så der kommer mere fart på skiene. I de store spejle nederst på bakken lyser refleksionen af, hvad der allermest ligner en begynder på en børnebakke, og slet ikke som ventet, et billede af en teknisk og stilsikker skiløber i world class stil. Det var ellers det billede, der i over 15 år har været fast præget på undertegnedes nethinde.

»Du drejer bedre mod højre end mod venstre,« retter Rolf og påpeger dermed en skavank, som aldrig har været synlig før, men som er helt indlysende nu. Efter 10 minutters yderligere træning med kyndig vejledning fra instruktøren, sættes farten op og bakken hæves til nærved de maksimale 25 procent.

Og pludselig indfinder den velkendte rytme, som man kender fra de rigtige pister sig, og seancen skifter fra hårdt arbejde til ren morskab. Det sjove element er da også en vigtig del af centrets livsgrundlag.

»Vi er rigtig glade for dem, som bare skal have noget underholdning. Vi får for eksempel mange polterabender. De er med til at forlænge vores sæson og vi giver dem noget underholdning med en tvist af træning,« fortæller Rolf.

Men centret er naturligvis primært startet for at give træningsmuligheder til skiløbere på alle niveauer. Nybegynderne, eller børn, der skal på deres første skiferie, vil kunne bytte børnebakken ud med de rigtige pister et par dage tidligere, hvis de har fået teknikken på plads på den kunstige bakke først.

Eller de kan få den første angst for bakkerne ud af kroppen, før de står på en rigtig alpetop. Og selv øvede skiløbere, vil kunne bruge bakkerne til at rette på stilen og få trænet detaljerne, selv om disse skientusiaster nogle gange tror, at de er konger af også de kunstige bakker.

»Vi kæmper lidt med folks egoer engang imellem. Hvis der kommer sådan en herregruppe, der har kørt med bagvægt på, ned til den samme bar hvert år fire dage i træk, så er de måske ikke så modtagelige overfor kritik. Men så efterbehandler vi over en øl i baren.«

Baren kalder også for denne skribent. Godt øm i kæppene og med en følelse af at være en anelse bedre rustet til denne sæsons udskejelser i alperne, sætter en varm kop kaffe punktum for en både brugbar og underholdende time på den kunstige piste.

»Man når at køre en 13-14 kilometer, hvilket svarer til en god formiddag på ski, så det er forholdsvis intensivt og det må godt brænde lidt i lårene, når man er færdig,« siger Rolf og forklarer, at centret med de 12.500 gæster, der årligt besøger dem, løber rundt økonomisk.

Læs også: Københavnerne får langrendsløjpe

Så drømmefremtiden ville betyde åbning af nogle flere centre, gerne med mere centrale beliggenheder, eller i bygninger ved motorvejen, med store glasfacader, så folk kan se, hvad der sker. Indtil det sker, er turen til Egegårdsvej i Rødovre dog en beskeden pris at betale for en virkelighedstro skioplevelse i vores ellers så flade land.

Indoor Ski IndoorSki, Golf og Konferencecenter åbnede i november 2005 som det første af slagsen i Danmark. Siden er et par tilsvarende centre kommet til. Indendørs skiløb har i udlandet eksisteret i over 30 år. I dag findes der skicentre i Holland, England, Belgien, Sverige, Tyskland, og Sydafrika. Rullebakkerne er 5 meter brede og 9,5 meter lange.

Bakkernes hældning kan indstilles fra ca. 10-25 grader og hastigheden kan være alt fra 0–35 km/t. Underlaget på rullebakken er et tæt vævet nylontæppe, som overbruses med vand. En instruktørtime koster 240 kroner og det er inklusive leje af ski og støvler. Den 900 kvadratmeter store hal rummer også andre aktiviteter som: Klatring på en klatrevæg i glasfiber-klippestruktur, Golfsimulator, Racing- og jagtsimulator og mødelokale.

Hvad: IndoorSki, Golf og Konferencecenter
Hvor: Egegårdsvej 76, Rødovre
Hvornår: Åbningstiderne i højsæsonen er kl. 16-22 mandag-fredag og kl. 10-18 lørdag og søndag, men der holdes gerne åbent efter aftale.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer