Føj til favoritter Del Send
Byliv | 28/12/12

Sådan bliver dit byliv i 2013

  • Foto: Jeppe Bjoern Vejloe Foto:
Pop-up-restauranter, kjolebytteri, retrospil og intenst kaffenørderi. AOK-redaktionen har kigget i krystalkuglen og fundet de største tendenser for det kommende år.

--------
Byt til nyt

Kloden har ikke brug for mere produktion og forbrugerisme. Det er tanken bag den tiltagende bytteøkonomiske tendens, der er rykket ind i tøjskabet. Tendensen kommer til udtryk i byttemarkeder, hvor man medbringer børnenes fravoksede flyverdragter, fejlindkøbte stiletter og jeans, man ikke længere bruger, og i stedet tager noget med hjem, som andre har sagt farvel til. Bytteøkonomien kommer også til udtryk i tøjbutikker som »Resecond« i Jægersborggade 49 på Nørrebro, hvor man kan aflevere brugte kjoler, man ikke vil savne, og tage samme antal kjoler med hjem, som nogle andre er blevet trætte af. På den måde fungerer butikken som et fælles tøjskab for de kvinder, der hænger en kjole derind. En anden side af samme tankegang er, at flere af de større butikskæder ønsker at signalere miljøbevidsthed. Derfor kan man for eksempel fra februar bytte sit brugte tøj til et rabatbevis i Hennes & Mauritz, der giver 15 procent rabat ved køb i den svenske kæde.

Læs også: Byt dit gamle tøj til nyt i H&M

Og da bytteøkonomien har sin oplagte storhedstid, når sparsommelighed sætter grænser for forbrugernes økonomiske spillerum, vil »bytte, bytte købmand-tendensen« næppe opleve andet end fremgang i 2013.

Biodynamisk og selvhentet
Den københavnske madscene blomstrer. Helt bogstaveligt. Der er blomster på tallerknen. Det kan vi takke en vis restaurant Noma for, der som foregangsmænd har higet og søgt efter nye nordiske ting at komme i munden. At blive stemplet som verdens bedste restaurant får selvfølgelig folk til at kopiere, og Noma-effekten har gennemsyret København. Det skal være bæredygtigt, regionalt og autentisk. Eller endnu bedre; lokalt, biodynamisk og selvhentet. Men vi skal endnu længere ind. Restauranter, der plukker, gror eller skyder deres egne råvarer, fører an i øjeblikket - og alt bliver brugt, fra næse til hale, og flittigt blandet med egenproduktion af både eddiker, vin og øl, gerne med skulen til tidligere generationers know-how, så man har sin story-telling helt på plads. Men dogmer er også til for at blive brudt, og nogle kokke er begyndt at kaste alle regler over bord i jagten på den ægte gode smag. Kokkene selv bliver også vist mere frem, i åbne køkkener, og mange er hoppet på pop-up restauranterne, hvor gæsterne kommer helt med om bag de kreative køkkenborde. Fejden om bio-vin eller ej er blevet en skyttegravskrig, og propperne springer nok også heftigt i 2013.

Mindre, men bedre kaffe
Faktisk er danskernes samlede kaffeforbrug faldet støt gennem de sidste ti år. Filterkaffen i privaten er blevet afløst af to-go-kaffen fra kaffebaren. København er en kaffeby med ubegrænset appetit på det sorte guld, og der skyder stadigvæk kaffebarer op som små livsvigtige vandingshuller for de mokkaelskende, koffeinjagende storbybørn. I takt med kaffen har oversvømmet byen, har en ambitiøs gruppe aficionados indstillet mikroskopet på detaljer, der normalt hører hjemme på partikelacceleratorniveau. Kaffe er blevet nørdernes paradis, og ingen bønne er for lille til at blive vendt. Hvert led i fremstillingen fra jord til bord bliver overvåget og specialiseret på samme måde, som dygtige vinbønder gør med deres produkt. Væk er det simple valg mellem latte eller cappuccino, nu er der alenlange lister af specialkaffe og tilberedningsmetoder, der skal tages stilling til. Og kundernes bevidsthed er fulgt med. Vi er blevet uddannet i den sorte drik og indtager mindre, men bedre kaffe.

Tilbage til virkeligheden
En ny tendens er det måske ikke, dokumentarfilmen har været i kraftig vækst de seneste år. Men intet ser ud til at ændre den opadgående kurve, og 2013 vil blive et år, hvor endnu flere dokumentarfilm finder vej til biografernes plakater, og endnu flere vil vælge at se dem som alternativ eller supplement til fiktionen. Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX satte igen i år publikumsrekord og havde små 52.000 besøgende gennem billetlugerne, fem gange så mange som ved starten i 2003. Dokumentaristerne er også blevet flere og bedre gennem det sidste årti, og en ny generation af danske dokumentarister har været med til at udfordre grænserne for den traditionelle dokumentarfilm og forny genren.

Læs også: CPH:DOX sætter publikumsrekord igen

Det er ikke længere hollywoodinstruktørers portrætter af rockstjerner, der pirrer danskernes nysgerrighed, men i højere grad store og små historier fra virkeligheden og vores egen hverdag, der tager kegler. Anmelderne delte flotte anmeldelser ud til en pæn portion af de danske film, og publikum har valfartet til blandt andet Andreas Johnsens »Kidd Life« og Joshua Oppenheimers »The Act og Killing«, som var topscorerne på årets DOX-festival. Hvert år udklækkes endnu flere unge dokumentarister fra filmskolen, og med den udvikling, genren og instruktørerne er i, samt det faktum, at danskerne stadig er sultne efter nye doku-oplevelser, vil dokumentarfilmens popularitet få endnu et boost til næste år. En af de dokumentarister, der bliver spændende at følge, er Camilla Nielsson, som har premiere på filmen »Democrats«, men »The Pirate Bay« om den svenske fildelingstjeneste og » We Steal Secrets: The story of Wikileaks« skal også nok få en del opmærksomhed.

Spil og festlig retro
For et år siden åbnede tre fyre en spilarkade med gamle retromaskiner i en pladebutik på Nørrebro. Bare for sjov. Men det viste sig at være så populært at komme ind og spille Donkey Kong og Mortal Kombat, at de var nødt til at udvide biksen. De er nu flyttet til fire gange så store lokaler på Østerbro for at få plads til alle de ivrige besøgende og har åbent ti timer om dagen seks dage om ugen. Det kan synes pudsigt, at folk i alle aldre er så vilde med at komme ind og spille gamle spil fra 80erne med pixels så store som mælkekartoner, når man kan sidde derhjemme og spille ultrarealistiske superspil mod hele verden på sin pc. Men efterhånden som smartphones og iPads er blevet allemandseje, er der kommet et gigantisk boost i folks lyst til at spille små og hurtige spil mod hinanden - og så er det lige en tand mere festligt at mødes ved en arkademaskine end via Wordfeud på iPhonen. På den måde er arkaden blevet et hyggeligt hænge-ud-sted, hvor man kan indlede en bytur, og det er langt fra det eneste sted i byen, hvor man mødes for at spille under festlige former. Og det gør ikke så meget, om spillet er elektronisk eller lavet af træ. Der er efterhånden mange barer, hvor bordtennis, bob og sågar kroket er blevet en del af den festlige pakke, og den slags kommer der meget mere af. Også i former, vi ikke har set endnu. Løjerne ledsages naturligvis af dj’s, der spiller vinyler. Eller, endnu mere hipt: 8-bit-musik spillet på gamle, modificerede spilkonsoller.