Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Politigården

  • Københavns politigaard Foto: Jens Nørgaard LarsenKøbenhavns politigaard Foto: Jens Nørgaard Larsen
Politigården er en nyklassicistisk bygning, der stod færdig i 1925. Fra gadesiden er bygningen meget plan, og udstråler en dyster, højtidelighed og geometrisk strenghed. Fra indersiden opløses noget af denne strenghed med spil og leg med farver.
Du skulle prøve det, bare een gang i dit liv. At træde ind i Politigårdens indre; den runde gård. De tonstunge jerndøre glider ned bag ved dig, og lukker fuldstændig af for omverden, og med så endegyldigt et "klonk", at du tvivler på om der mon er en vej ud .

Det er så man kan mærke magtens lange arm, helt ind i de dybeste dele.

Politigården er en nyklassicistisk bygning, der nærmest blev klimakset af klassicismens genkomst. Byggeriet blev påbegyndt i 1918, og stod færdigt i 1925. Det var H. Kampmann, H.J. Kampmann, Aa. Rafn og H. jacobsen, der var arkitekterne bag.

Fra gadesiden er bygningen meget plan, og udstråler en dyster højtidelighed og geometrisk strenghed. Det ikke bare er, det ligner, en politigård. Fra 'indersiden', opløses noget af denne strenghed, med spil og leg med farver og former. Den runde gård er 45 meter i diameter, og omkranses af en lang søjlegang. Den noget mindre firkantede gård har otte kolosale søjler. Vinduerne er kvadervinduer, inspireret af Michelangelo.

Politigården er fra dengang hvor man turde bygge, uden at lave modeller, og tåbelig rundspørgen i forholdet 1:1, inden.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.