Føj til favoritter Del Send
Byliv | 11/02/11

På opdagelse i byens rigtige undergrund

  • Foto: Jeppe Bøje Nielsen Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Kontoret for Undergrundsanliggender inviterer fredag den 11. februar til en gratis tur ned i Carlsbergs gamle, kolde gærkældre, hvor lydkunsteren Jacob Kirkegaard sender lyden fra dengang, kældrene blev brugt aktivt i øllets medfør, tilbage til gæsterne.
Normalt kan man bedømme en fests succes efter, hvor dårligt der lugter i ens hjem, når man vågner op næste morgen.

Går man efter den skala, har der været holdt mange overordentligt vellykkede fester i de tidligere gærkældre under Carlsberg-bryggeriet.

Fredag bliver de kølige kælderrum igen vakt til live og dåd, når Kontoret for Undergrundsanliggender tager nysgerrige københavnere gratis med ned i en lille del af det godt 13 km lange gangsystem, der svinger sig under hele Carlsberg-grunden i Valby.

Før arbejdet blev rykket andetsteds hen, var der heftig aktivitet på stedet. Med masser af lyd i de mange rør på gange, som sendte gas, spildevand og øl de rigtige steder hen.

Larmen fra fortiden
Dengang fik lydkunstneren Jacob Kirkegaard lov til at optage dernede – og det er larmen fra fortiden, han i aften sender tilbage til publikum til arrangementet ’Under Bjerget’.

Kontoret for Undergrundsanliggender består af fem kreative kunstmennesker og kuratorer, som har en særlig passion for den ægte undergrund i byen. Det er de ikke ene om.

»Undergrunden har gennem hele historien været et sted, som har fascineret kunstnere, fordi der er så mange myter spundet omkring det rum. Selv i dag er der mange samtidskunstnere, der finder inspiration i undergrunden, fordi det er et uudforsket felt,« forklarer en af kontorfolkene, Lotte Boesen Toftgaard.

Lige for tiden holder kontoret et vågent øje med den åbne undergrund lige foran os. Metro-udgravningerne:

»Der sker en masse, når der rodes i jorden. København får lige nu en ny fortid, fordi der bliver gjort nye arkæologiske fund. Vi får en ny fremtid trafikalt, samtidig med at vores nutid bliver bevidst om undergrunden. Det stimulerer den menneskelige fantasi at bevæge sig til jordens indre, det kan vi se historisk set på kunstnernes aktiviteter samtidig med metrobyggeriet i for eksempel Paris. Den bevidsthed vil vi gerne hjælpe københavnerne med at få,« siger Line Kjær.

Derfor holder Kontoret for Undergrundsanliggender forskellige arrangementer på dybereliggende steder, som normalt er lukket af. For eksempel i Ejbybrobunkeren.

Men i modsætning til byer som Paris, Moskva og Berlin, der har enorme undergrundsnetværk, er København langt fra en hullet ost, man let kan gå på opdagelse i.

»København står på kalk, så det er ikke så ligetil at grave her. Men der er fantastiske rum under byen – for eksempel Tinghøj Vandreservoir. Men det er generelt meget svært at få lov til at komme ind. Byen er sårbar fra undersiden, og kommunen lukker ikke alle ned, fordi du nemt kan komme op i andre bygninger derfra,« siger Line Kjær.

Rygter om hemmelig tunnel
Hun fortæller, at der endda går rygter om en hemmelig, underjordisk tunnel fra en kamin i Kongelogen på Hovedbanegården.

»Folk mener også, at der helt tilbage fra tiden, hvor politikerne havde officielle elskerinder, gik gange fra Christiansborg og rundt omkring i byen, til hvor kvinderne nu boede. Men vi har desværre ikke fundet dem,« siger hun, og begge kontorpigerne griner, så det runger i det mørke kælderrum.

Hvis folk er blevet nysgerrige efter at komme under jorden, vil de to anbefale, at man tager chancen, når Carlsberg eller Kommunehospitalet lukker op for deres enorme underjordiske områder til for eksempel Kulturnatten.

Desuden kan man se glaskunst i Cisternerne overfor Zoo i Valby og finde Kontoret for Undergrundsanliggenders arrangementer på www.subterramania.dk.

Hvad: Subterramania
Hvor: Under Carlsberg
Hvornår: Fredag den 11. februar mellem 16 og 19


Læs også: AOKs guide til Carlsberg