Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Nytorv

  • Gammeltorv og Nytorv skudt i aftentåge i 2004. Foto: Jens Nørgaard LarsenGammeltorv og Nytorv skudt i aftentåge i 2004. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Nytorv domineres af den store, klassiske bygning, som i dag huser Københavns Byret. Den er tegnet af C.F. Hansen. I begyndelsen af 1800-tallet lå der en stor købmandsgård på hjørnet af Nytorv og Strøget. Her boede den berømte filosof, Søren Kierkegaard.
På hjørnet af Nytorv og Strøget, hvor Den danske Bank ligger i dag, lå i starten af 1800-tallet en af byens store købmandsgårde. Her boede den verdensberømte filosof Søren Kierkegaard. Han arvede både huset og en formue efter sin far, og nede på torvet kunne pøblen følge med i hvordan filosoffen og levemanden bogstavelig talt fyrede sine penge af. Kierkegaard filosoferede nemlig også om natten, hvor han travede gennem sine mange stuer en suite, mens lyset brændte og ilden buldrede i kakkelovnen. Det var noget som kunne hidse byens gode borgere op når de gik aftentur, at tænke sig at Kierkegaard fyrede både dag og nat, det var en ødselhed som fik forargelsen frem.

Den store, klassiske bygning på Nytorv 21-25 er Domhuset, som i dag huser Københavns Byret. Det er tegnet af C.F. Hansen, som også byggede Vor Frue Kirke og Slotskirken. Domhuset er igen et eksempel på C.F.Hansens valg af den nyklassicistiske stil med de græske søjler både udvendigt og indvendigt.

Om sommeren, fra maj til oktober, er der udeservering på det meget fredelige Nytorv, hvor mange vælger at tage en pause fra aktiviteterne på Strøget og gå i Kierkegaards fodspor, på et mere jordnært plan.


Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.