Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 12/12/12

Nyt netværk byder overvægtige på fedtfattig julemad

  • Foto: Ikke oplyst Lagt på af bruger:
Brugeromtale
Oprettet af: Bruger 22334 12. dec 2012
Senest redigeret af Bruger 22334 12. dec 2012

Julen er fyldt med fristelser for overvægtige og folk, der har gennemgået stort vægttab; og forberedelse er væsentligt for ikke at falde i. Det mener nystartet fedmenetværk, som med julearrangement vil inspirere til en højtid med mindre fedt og alkohol.

--

Tiden omkring jul og nytår er ikke bare årets hyggeligste, men også et sandt minefelt af fristelser for overvægtige og folk, der tidligere har været det. Det er oplevelsen hos det nystartede netværk BMI Brikken, der gennem oplysning og rådgivning har til formål at hjælpe overvægtige med at opnå og fastholde vægttab. Derfor inviterer netværket til et frokostarrangement søndag den 16. december, som skal klæde overvægtige bedre på til at håndtere juletidens fristelser.

– Fed mad og alkohol i rigelige mængder er et væsentligt omdrejningspunkt for samværet i december, og dermed er julearrangementer og nytårsfester potentielle faldgruber for nuværende og tidligere overvægtige. Rigtig mange har spurgt os om gode råd til juletiden, og derfor har vi besluttet at afholde et arrangement med inspiration til fedtfattig julemad og alkoholfrie nytårsdrinks – samt en masse gode råd til, hvordan man kan hygge sig og nyde livet i juletiden, uden at det tager overhånd, siger Gitte Haack fra BMI Brikken, der er initiativtager til arrangementet.

Diætist klar med opskrifter og gode råd

Arrangementet afholdes på privathospitalet Aleris-Hamlet i Søborg, der igennem en årrække har udført flest fedmeoperationer i Danmark. Derfor har hospitalets kliniske diætister stor erfaring i at rådgive om kostplanlægning i forbindelse med stort vægttab. En af dem, Stine Junge Albrechtsen, vil på dagen fortælle om, hvordan man kan lave julemad, der på én gang er velsmagende og kalorierimelig – og hvordan man kan lave farvestrålende nytårsdrinks uden alkohol. Hun har sammen med Den Skaldede Kok, Carsten Olsen, skrevet bogen Gastric Bypass – Inspiration til livet og maden efter operationen, og herfra vil hun give arrangementets deltagere nogle julerelevante opskrifter med hjem.

– Ligesom med andre former for misbrug forekommer det hyppigt, at overdrevent madforbrug eskalerer i højtiderne. Særlig risikabel er julen for dem, der har gennemgået et stort vægttab, fordi man indgår i andre sociale sammenhænge end resten af året. Vejen kan dermed være kort til et brud med en ny og sundere livsstil, advarer diætisten. Hun vil derfor på søndagens arrangement også uddele gode råd til, hvordan man kan undgå overforbrug af mad og søde sager ved julens arrangementer.

– Med den rette forberedelse kan man sagtens få en ’fed’ aften uden et kolossalt kalorieindtag. En god idé kan være først at danne sig overblik over menuen og derefter tage stilling til, hvilke ting man helst vil smage. Man kan så dele en skive rugbrød op i fire kvarte med forskelligt pålæg eller nøjes med at smage på halvdelen af tingene – heraf bare en enkelt fed ret som eksempelvis flæskesteg, mens man for resten spiser fx fisk, magert pålæg og æg. Desuden er det væsentligt ikke at spise helt op, for med en tom tallerken går der ikke længe, før man bliver budt på mere, råder Stine Albrechtsen.

Pas på med alkoholen

Da juletiden er højsæson for danskernes alkoholindtag, vil arrangementet ifølge Gitte Haack fra BMI Brikken også fokusere på de våde varer. Ud over kalorielet mad vil de overvægtige blive budt på forskellige alkoholfrie nytårscocktails og få svar på en lang række spørgsmål – fx hvad et glas vin koster på kaloriekontoen, og om det er skadeligt for fedmeopererede at drikke.

– De alkoholiske drikke er i sig selv fedende, men endnu mere væsentligt er det, at madmisbruget ofte bliver afløst af andre former for tvangspræget adfærd hos personer, som har gennemgået et stort vægttab – det kan fx være afhængighed af alkohol eller cigaretter. Derfor er det meget væsentligt ikke at falde i med alkoholen, slutter hun.

--

Arrangementet ’Fed jul og vådt nytår’ afholdes søndag den 16. december fra kl. 11 til 14 hos Aleris-Hamlet Hospitaler, Gyngemose Parkvej 66, 2860 Søborg. Det er gratis at deltage, og det begrænsede antal pladser besættes efter først-til-mølle-princippet. Tilmelding kan ske på mail@bmibrikken.dk.

BMI Brikken er et nystartet netværk, der har til formål at hjælpe overvægtige til bedre livskvalitet – herunder igennem støtte til at opnå og fastholde vægttab. Foreningen bygger på det princip, at et puslespil kun kan samles, hvis alle brikker er til stede, og at alle relevante fysiske og psykiske faktorer derfor bør inddrages med henblik på at sikre den enkelte et bæredygtigt og varigt vægttab.

--

Billedtekst

– Ligesom andre former for misbrug eskalerer overdrevent madforbrug i højtiderne. Særlig risikabel er julen for dem, der har gennemgået et stort vægttab, advarer diætist Stine Albrechtsen, der bl.a. vil dele ud af gode råd fra den bog, hun har skrevet med Den Skaldede Kok.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register