Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/12

Nu er det gratis at sidde ude hele tiden

  • Vinder af Byens Bedste Nye Initiativ 2013: Gratis Udendørsservering Foto: Bjarke Ørsted, ScanpixVinder af Byens Bedste Nye Initiativ 2013: Gratis Udendørsservering Foto: Bjarke Ørsted, Scanpix
Gratis udeservering er en succes. Faktisk så meget, at ordningen nu bliver permanent.

...

Der findes ikke meget bedre end at sidde og nyde lidt veltillavet mad og drikke i solen uden foran en cafe. Og når man får regningen, tænker man måske ikke lige over det, men faktisk betaler stedet for at få lov til at have dig siddende.

Sådan var det i hvert fald før.

For sidste år blev der nemlig indgået et bredt forlig på Københavns Rådhus om at etablere en forsøgsordning i 2012, hvor afgifter på udendørsservering blev fjernet. Den politiske aftale betød, at kommunen ikke opkrævede afgifter for udendørsservering i 2012 – hverken på fortovsarealer eller på pladser.

Tidligere var det ellers sådan, at kommunen afkrævede en månedlig afgift pr. kvadratmeter afhængig af, hvor i byen udendørsserveringen lå, og hvilken sæson det var.

Nu er der blevet evalueret på forsøget, og det har vist sig at være så stor en succes, at ordningen bliver permanent. Dermed slipper restauranterhvervet for afgifter for 12 millioner kroner om året.

Det glæder formanden for HORESTA Region Hovedstaden, Allan L. Agerholm:

'Det er en investering, som med stor sandsynlighed vil tjene sig selv hjem igen. Mere liv og aktivitet i gaderne, giver flere lyst til at besøge København og komme igen. Det skaber ny omsætning og nye job – særligt til alle de unge, som i øjeblikket har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet', siger han.

Gruppeformanden for Liberal Alliance i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Berg Dueholm, er lige så tilfreds med beslutningen som HORESTA. Han synes, København er blevet mere levende denne sommer.

'Vi har fået en by med mere liv, særpræg og diversitet. Dermed skaber vi en bedre oplevelse for både borgere og turister', siger han til horesta.dk.