Føj til favoritter Del Send
Byliv | 13/07/11

Nørrebros jødiske kirkegård åbnes for offentligheden

  • Den mosaiske eller jødiske kirkegård på Nørrebro, ved Sankt Hans Torv. Jewish cemetery. Nøgleord: gravsted skt. hans torv mosaisk jødisk skumring gravsten Foto: Mads JensenDen mosaiske eller jødiske kirkegård på Nørrebro, ved Sankt Hans Torv. Jewish cemetery. Nøgleord: gravsted skt. hans torv mosaisk jødisk skumring gravsten Foto: Mads Jensen
Den jødiske begravelsesplads i Møllegade, Mosaisk Nordre Begravelsesplads, er blevet tilgængelig for interesserede tre dage om ugen og mange kikker indenfor.

Mænd låner behørigt en kalot af portvagten ved indgangen og så er der i øvrigt adgang til den jødiske kirkegård på Nørrebro, der både er begravelsesplads og københavnsk kulturhistorie gennem flere hundrede år. Den ældste grav er fra 1694 og i dag er her 5.500 grave på de i alt 13.500 kvadratmeter selv om pladsen ikke har været i brug i mere end 100 år.

Porten på hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade er åben. Tre dage om ugen er der fra denne sommer adgang til den smukke gamle begravelsesplads i Møllegade og mange har allerede benyttet lejligheden til at kikke indenfor, selv om besøgende er henvist til udelukkende at holde sig til stisystemets hovedstier.

I den jødiske kultur nedlægges grave aldrig og derfor kan begravelsespladsen aldrig sløjfes. Og gravene vender mod øst, som en symbolsk angivelse af retningen mod Jerusalem.

Oprindelig købte den jødiske menighed i København i slutningen af 1600-tallet 900 kvadratmeter jord uden for byens volde, men de følgende 150 år blev den udviddet, så den i 1855 var nået op på de nuværende 13.500 kvadratmeter. Men siden slutningen af 1800-tallet er jøder i København blevet begravet på den jødiske begravelsesplads, Mosaisk Vestre Begravelsesplads, i Valby.

Holmens Kirkegård er Københavns ældste kirkegaard fra 1666. Den jødiske begravelsesplads i Møllegade er den næstældste, mens Assistens Kirkegaard er fra 1760.

Hvad: Mosaisk Nordre Begravelsesplads
Hvor: Møllegade
Hvornår: tirs 15-19, torsdag 15-19
Hvordan: Der er fri adgang, når herrer er iført kalot