Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/01/13

Nitten år i Upper Solu - Kurt Lomborg om sit nepalesiske livsværk

Brugeromtale
Oprettet af: Julie Damgaard 15. jan 2013

Dansk-Nepalesisk Selskab har inviteret Kurt Lomborg til at komme og berette om de sociale projekter, han har iværksat i et område syd for Everest.

Kurt Lomborg fortæller selv:

"Efter at have besteget flere fjelde og alpetoppe kendte mit ego ingen grænser, så jeg var på udkig efter en af de store. Derfor tog min kone Anne-Marie og min datter Helga og jeg på et syv ugers trek for nitten år siden. Men det blev vores stab på tretten, hvoraf de fleste var Sherpa fra Upper Solu, der blev vores helt store oplevelse. Og desuden fandt jeg ud af, at min døds-zone begynder allerede ved 6.375 meter, så den karriere blev afsluttet.

Vi besøgte vores stabs familie og boede hos dem. Og så kom vi til Chhimbu og fejrede Tihar. Der blev drukket, sunget og danset, og vi lærte Thami-folket at kende - og dem er der ikke ret mange andre, der gider at kende. Derfor, og fordi de pr. definition er primitive og dumme, havde de ingen skole.

Det blev min første mission: at modbevise denne påstand. Vi byggede vores Thami-skole, og her - nitten år efter - har jeg den glæde at se, at jeg havde ret. Men rundt omkring i Upper Solu var Edmund Hillary's skoler ved at falde sammen af ælde, så næste mission blev at rive det gamle lort ned og bygge nyt og større. Vi spurgte ham selvfølgelig om lov, før vi gjorde det og fik altid et stort grinende: JA. Det er nu blevet til ni smukke og funktionelle skoler. Også et lille smukt hospital helt oppe i afsides Chhirringkharka, hvor folk ellers må dø, når de bliver syge. Og så er der alle vores 186 børn, som vi skaffer en personlig dansk donor. Vi optager kun børn, som er svigtet af alle og enhver, og vi giver dem uddannelse, så langt deres begavelse og deres donor rækker.

Nu er vi så gået i gang med vores WEP program - Women Empowerment Project. De pragtfulde kvinder er begejstrede og deres vilje til at ændre deres samfund er så stor, at vi nu vil starte det næste program op.

Jeg elsker at fortælle om det hele, men kan kun nå at række over en smule på de sølle to timer, jeg har fået til rådighed. Men jeg skal gøre mit bedste for at inspirere til at duplikere min lille indsats, for det er slet ikke så svært endda."

DNS glæder sig til at se både medlemmer og andre interesserede på Restaurant Namaste Nepal, Fredensgade 11A, 2200 København N., til en hyggelig og informativ aften!

Mødet er inkl. en menu med momo'er samt lam/kylling/vegerarisk med ris og grøntsager for kun 100 kr. (ekskl. drikkevarer).

Tilmelding senest fredag den 1. februar til birgit@nepal.dk.

 

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register